Кой оставя ромите без лични карти и ги дискриминира?!

Закон стоял в основата на бедите, не можело 20 души в една къща
62
Кой оставя ромите без лични карти и ги дискриминира?!
Снимка: Булфото, архив

Сдружението с нестопанска цел "Инициатива за равни възможности"  и Европейският център за правата на ромите  подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация, защото "мнозина български граждани от ромски произход са лишавани от администрацията на местно ниво от правото да получат регистрация по постоянен адрес, тъй като не притежавали изискваните от Закона за гражданската регистрация (ЗГР) документи за такава регистрация".

А лишаването им от право на регистрация водело до затруднения при издаване на документ за самоличност.

Според закона, за да бъде направена адресна регистрация се изисква нотариален акт за собственост или документи за ползване на имота за жилищни нужди, включително договор за предоставяне на социална услуга от резидентен тип и договор за настаняване в специализираните институции.

Освен това с текстове от закона се въвеждат ограничения на броя на гражданите, които могат да обитават и могат да бъдат регистрирани на един адрес.

От двете организации твърдят, че изложената законова регулация представлява непряка дискриминация, защото привидно е  неутрална разпоредба, но приложена на практика, диспропорционално засягала правата на ромското население.

А като причина за ситуацията се сочат сегрегацията на ромите в квартали извън границата на регулацията, липсата за документ за собственост на постройките и имотите, липсата на партиди за ползване на комунални услуги, тъй като за тяхното откриване трябват документи за собственост и т.н.

От ответните страни заявяват пред Комисията за защита от дискриминация, което ще обсъди жалбата през тази седмица, че законът не разделя българските граждани в зависимост от техния етнос и че разпоредбите на закона са задължителни за всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Е къде е дискриминацията като подобно нещо се изисква от вски подаващи заявка за лична карта? Те по-ското търсят преференция а не дискриминация.
44
0
 
5
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
какви са тези глупости нямат лични карти че нямат регистрация как тека е възможно тази пропаганда която сейте един ден ще отговорите пред господа безбожници.и в кой град е това защо него пишете за да знаем не съм видял човек без лична карта идете в пазарджик и вижте как живеят в квартал исток ще се учудите големи къщи коли почти всички са на работа в запада защо сеете тази вражда в българия
43
1
 
4
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Софийска община доказа, че умее да се справя с прекалените популации - глутниците кучета почти изчезнаха от софийските улици ... Алгоритъмът е ясен и работи. Защо да се приложи и при ***? Проблемът ще изчезне за няколко години ...
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не коментирайте, не ги харесвайте и нехаресвайте тези, които пишат на латиница! НИЕ си имаме КИРИЛИЦа-БЪЛГАРИЦА! Тези с латиницата, дори не знаят какво пишат! Тези са плоскоглави или вдлъбнати типове! Спрете да им се връзвате на умнотиите! Бъдете безразлични в нета към тези! Очи в очи може да коментираме! Много! Мъжката! До ... БоИ ... Нарочно изтървах и-краткото йййй.
41
0
 
25
 
! Отговори
Хидко преди 7 години
Нещо не ми е ясно? Как точно се сегрегират ромите извън регулацията и властите ли са виновни за това? Те правят избор да живеят извън рамките на закона, а след това претендират, че им били нарушавани правата! Че и разни измислени организацийки ги защитават в това им право за избор. Вярно, закона има пропуск, но защото се предполага, че всички хора имат желание да се впишат в обществото и правилата. Нека се дават лични документи, без адр. рег-я, но носителя да не може да ползва социални услуги
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До AfganistanЗначи в Афганистан постъпват по-разумно от нас.
39
0
 
20
 
! Отговори
Afganistan преди 7 години
В Афганистан има два вида ***.Тези ***, които са с паспорти и се интегрират, работят - имат занаят като калайджии, плетат метли и кошници и други подобни, не крадат, не просят. ***, които не работят, мързи ги и нямат занаят, не се допускат да живеят в селата и градовете. Те са на катуни в гората, нямат паспорти и само тайно влизат в населени места. Ако ги хванат, бият ги и прогонват пак в гората, за да не крадат. Докато се оправят, но ако не се вразумят и оправят, само бой и трепане.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вътрешно изборният туризъм започна , в южен град пред паспортната където вадят илични карти стояха автомобили с монтанска регистрация , напред назад се разхождахас листове в ръка "братя роми" :)
37
0
 
26
 
! Отговори
Зенон преди 7 години
До 1938г.когато България е била цивилизована страна,*** са нямали право да гласуват!Има логика.Човек който никога с нищо не е допринесъл за държавата си,само е крал,убивал,изнасилеал,мамил,както и баща му,майка му,дядо му,баба м у,Претенции за какво???Наглост!!!
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да работят и да си купят домове! Отделни закони за тях ли искат? А кога ще си изпълняват задълженията?
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Romut lekar kardiologa se e realiziral v Germaniya,a posle se e vurnal v Bg.Za da uchi niakoi niakude,tryabva da se plati pa dori i za bulgari,ne samo romi.A tezi,koito rabotyat v Bg izuchenite romi sa mazohisti.Turpiat mnogo unijenie i vseki koito druji s tyah bulgarin stava obekt na sram i pozor i razlikata v chujbina e ot nebeto do zemiata mantalitet trudno se lejuva puk bil toi i bg
34
2
 
26
 
! Отговори
сценарий преди 7 години
Ром: Държавата трябва да ми озакони съборетината и на съседа откраднатата къща, щот е дискриминация ако не го направят!"Държавата с много външен натиск го прави, озаконява им съборетините"Ром: Къщите ни са много стари и не са годни за живот,държавата трябва да ни ги ремонтира и обнови!"След много натиск държавата го прави"Ром: Ама децата изкъртиха паркета и вятъра то направи ***, държавата да ремонтира и изчисти""Държавата го прави"И след мн. такива случаи накрая държавата фалира
33
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще се появи ромска организация,грижеща се за задълженията на ромите към държавата? Ние Българите сме достатачно самокритични и си казваме истината каквато е ,и за народ и за държава .
32
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9Слушай, нахал, аз съм на 66 години и още работя, а ти искаш всичко безплатно! Е, тогава трябва да ти стане ясно (ако можеш да разсъждаваш) откъде идва недоброто (меко казано) отношение към вас!
31
1
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
До "Даскал" Много са , но аз нямам вишо , та затова ми е простено ,щото нямам висше образование ,нали ?)
30
0
 
21
 
! Отговори
анти преди 7 години
Законите са равни за всички както аз ги спазвам така и ромите
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доживяхме да искат законите на държавата да се нагаждат по особените нрави,обичай и разбирания на не малка част от Ромите!Очаквам за в бъдеще да сметнат като дискреминация на болшинството от затворниците и да искат амнистия.
28
0
 
22
 
! Отговори
"Даскал" преди 7 години
До *** 25"Случайно" преподавам в университет, така че имам поглед върху грамотността на студентите (не че е на ниво!). А ти първо виж колко правописни, стилистични и други грешки си нашляпал в три реда!Между другото - имал съм и студент (ЕДИН!! за тридесет и кусур години преподаване!) от вашите - и той не завърши, макар че не беше от най-слабите! Но за да "изучиш вишо" се изисква и труд, който не всеки полага!
27
5
 
13
 
! Отговори
До 31 преди 7 години
Познавам ром учител в основно училище, също и две жени ромки, които са счетоводителки и по-точно, едната е с висше образование, а другата е завършила икономически техникум. Един ром-лекар е сред най-известните професори-кардиолози. Знам, че има и ром прокурор, макар че него познавам лично. Чували сме за роми офицери, а също и че още през социализма в някои районни управления е имало роми милиционери.Значи ако учи, ромът може да се реализира.
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Iziskvaneto kum rom v chujbina e edno da raboti,ako e zdrav,zashtoto sled kato raboti poluchava,tolkova,kolkoto da si plati danuci i razhodi i da spesti da ne govorim che vseki ot chujbina nezavisimo koi e prashta pari v BG vse na niakogo.No tova iziskvane da raboti ne e aktivno v BG i zashto bih popital??Zashtoto s izkaraniyat kurs ili diploma NEmoje da se realizira v BG.Niakoi da poznava rom,pojarnikar,policai,sudiya,doktor,uchitel,banker,servityor dori??Ne,zashtoto osnovata e omraza,no ne e d