Кой оставя ромите без лични карти и ги дискриминира?!

Закон стоял в основата на бедите, не можело 20 души в една къща
62
Кой оставя ромите без лични карти и ги дискриминира?!
Снимка: Булфото, архив

Сдружението с нестопанска цел "Инициатива за равни възможности"  и Европейският център за правата на ромите  подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация, защото "мнозина български граждани от ромски произход са лишавани от администрацията на местно ниво от правото да получат регистрация по постоянен адрес, тъй като не притежавали изискваните от Закона за гражданската регистрация (ЗГР) документи за такава регистрация".

А лишаването им от право на регистрация водело до затруднения при издаване на документ за самоличност.

Според закона, за да бъде направена адресна регистрация се изисква нотариален акт за собственост или документи за ползване на имота за жилищни нужди, включително договор за предоставяне на социална услуга от резидентен тип и договор за настаняване в специализираните институции.

Освен това с текстове от закона се въвеждат ограничения на броя на гражданите, които могат да обитават и могат да бъдат регистрирани на един адрес.

От двете организации твърдят, че изложената законова регулация представлява непряка дискриминация, защото привидно е  неутрална разпоредба, но приложена на практика, диспропорционално засягала правата на ромското население.

А като причина за ситуацията се сочат сегрегацията на ромите в квартали извън границата на регулацията, липсата за документ за собственост на постройките и имотите, липсата на партиди за ползване на комунални услуги, тъй като за тяхното откриване трябват документи за собственост и т.н.

От ответните страни заявяват пред Комисията за защита от дискриминация, което ще обсъди жалбата през тази седмица, че законът не разделя българските граждани в зависимост от техния етнос и че разпоредбите на закона са задължителни за всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че, те ромите искат ли си лични карти и регистрации?
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха де! Липсата на документ за собственост пречи за адресна регистрация и това било дискриминация! А фактът, че въпросният документ липсва поради самонастаняване и заграбване (обсебване, или както искате го наречете) е несъществен, така ли? Че кой им пречи да си купят земята и законно да си построят къща и регистрират?На мен лично никой не ми е пречил (но и не помагал, в смисъл дал безплатно) за закупуването на жилище и съответната регистрация! Да се считам ли и аз дискриминиран?
23
25
 
3
 
! Отговори
Ercan преди 7 години
НЕ на българския геноцид срещу ромите, НЕ на българското робство!
22
6
 
8
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
А нима в другите институти и универи не са пълни с неграмотни студенти ,независимо от етноса !?)В днешно време е пълно с неграмотни студенти по университите ..... .
21
1
 
21
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
Като чета това, което си изредил(а) като искания, правя извод, че ти не искаш равен старт, а привилегии, които да дискриминират останалите етнически групи в страната, защото ще трябва те да ви плащат онова, което ти искаш да е безплатно за ромите - жилища, храна за децата, безплатни дрехи за децата и за възрастните над 50 г.?!
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 3-а стига си "ривал" бе,ром!!шуменския университет е пълен с неграмотни ромчета
19
0
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Значи в тези държави има по-добри механизми за интеграция.Аз не знам дали всеки ром може да се установи да живее там по начина, който ти описваш. Ако е достъпно за всекиго, тогава всеки ром от България е в правото си да отиде и той. Никой няма да го обвини в нищо, всеки има право на добър живот.Но ако интегрирането в тези държави е достъпно само за някои роми, значи има изисквания, на които не всеки отговаря.
18
0
 
31
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
За университетите не разбирам какво искаш да кажеш.Никой не ви пречи да се запишете, да станете студенти и да следвате висше образование.Но има едно условие . За да те приемат да следваш, трябва да имаш диплома за завършено средно образование. В това отношение не се прави изключение за никого. Там привилегиите ви не важат.Така че, първо завърши гимназия или техникум и тогава заповядай, запиши се в който университет си избереш!
17
4
 
1
 
! Отговори
Huriet преди 7 години
Pitaite europeiskite, frenskite, angliiskite, amerikanskite juristi, nie ne znaem.
16
0
 
32
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Никой не ограничава приемането на децата в училище.Истината е друга - българи, турци, евреи, власи и арменци не искат сред съучениците на децата им да има такива, които не знаят български, не учат, идват само за да вземат безплатната храна (която Бог знае защо се полага само на вас) и ако случайно такова дете влезе в час, създава атмосфера като в лудница и останалите деца не могат да учат.Там, където има ученолюбиви и дисциплинирани ромчета, никой не роптае срещу тях!
15
2
 
35
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Жените ви си стоят вкъщи, на социални помощи, но претендирате да вземат децата ви в детски ясли и детски градини, където отглеждането и изхранването им пак ще е на аванта, защото минавате по параграф "социално слаби".Но местата в тези детски заведения са ограничени и вие протестирате, когато там с предимство приемат децата на работещите родители, вместо да предпочетат вас - вечните ползватели на предимства, каквито с нищо не сте заслужили!
14
0
 
34
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
На нас кой ни дава жилища? Ако не наследим такива от родителите си, теглим заем, купуваме си и после години наред ги изплащаме. За общински жилища не можем да се доредим, защото там вие сте с предимство - дават ви готови апартаменти на нищожни наеми, после вие ги унищожавате и искате да ви дадат пак!На работа ще ви вземат според квалификацията ви.Когато сте без образование и професия, пак ви намират работа, но вие не постъпвате, защото заплатите са ниски (като на млад висшист,но такива не щете)
13
0
 
33
 
! Отговори
АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК. преди 7 години
НЕКА ДА ГИ РЕГИСТИРИРАТ В ИНДИЯ.
12
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кое българско правителство?Ще научи ромите,че трябва с труд да си изкарат прехраната???
11
0
 
20
 
! Отговори
ghost преди 7 години
изкарват една матура по Български език за 11 клас, и при задоволителен резултат, над 3 получават лична, като се въведе и изискване по колко квадрата минимално пространство трябва да има всеки човек за да може да се регистрира на този адрес.това посыедното го има във всяка нормална бяла държава!
10
0
 
27
 
! Отговори
накратко преди 7 години
Събират "роми" от целия ЕС у нас и ни натискат да им издаваме български документи и да ги храним, че да имат сили да извършват престъпления срещу нас.
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анонимния, дето били дискриминирали ромите и децата им и не ги искали! Този, който иска се социализира, тези другите не! Имам лични наблюдения как от тях искат и работят, други мрънкат и не искат. Лично носих чай на две женички ринещи сняг. Ама и лично хванах за врата единственото ромче в училището на детето ми дето крещеше "българите на .... на миещ препарат за ръце". Така, чеее.. Не вземай страна! И другите сме дискриминирани. По пол, образование, местожителство и т.н. просто замълчи!
8
3
 
31
 
! Отговори
балама преди 7 години
Да бе - "роми" от по света и у нас, без документи, "имат" право на българска лична карта. А, българите от Македония, Сърбия, Бесарабия... нямат такива права.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цветелин Кънчев , Иван Костов , Ивайло Московски все Министри и Депутати с ромски корени които обаче въобще не ги вълнува ромска махала освен на Избори
6
1
 
56
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Само да попитам ,ако аз се самонастаня в нечия чужда собственост и си вдигна къща дали и за мен "грижливите" джур.наля ще се стараят толкова???