Медиатори от девет балкански страни се обединиха

BADR ще работи за ограничаване на корупционните практики
30 яну 2017 16:03, Александър Попов
3
Медиатори от девет балкански страни се обединиха
Петя Мургова. Снимка: личен архив

Балканската Асоциация за разрешаване на спорове - BADR, е неправителствена организация, обединяваща експерти от девет държави - България, Македония, Турция, Румъния, Гърция, Сърбия, Хърватска, Черна гора и Косово. Основател и създател на BADR е адвокат Петя Мургова, сертифициран медиатор.

Основната цел на организацията е утвърждаването на медиацията като предпочитан извънсъдебен способ за разрешаване на вътрешно-национални и трансгранични спорове.
Популяризирането й е от изключително значение за общественото и стопанско развитие на всяка от държавите-членки на BADR. Световният опит доказва, че медиацията намалява натовареността на съдилищата и предотвратява корупционните практики. Посредством нея споровете се разрешават интелигентно, миролюбиво и икономично, в сравнение със съдебната намеса.

Мисията на асоциацията, обединяваща адвокати-медиатори от целия Балкански полуостров, е всеки неин член, чрез подкрепата на останалите от сдружението, да развива и утвърждава медиацията като извънсъдебна процедура за разрешаване на конфликти в собствената си държава.

Друга важна цел на BADR е участниците в нея да съдействат за усъвършенстване на националните законодателства на страните-членки за приемането й като задължителна предпоставка преди съдебния процес. С опита и професионализма си на адвокатите-медиатори от сдружението ще разрешават и трансгранични спорове  между компании, упражняващи бизнес не само на Балканите, а и по целия свят. Чрез специфичните техники за разрешаване на конфликти между спорещите, експертите от BADR ще помогнат на клиентите си да ги потушат още в зародиш.

Асоциацията има и своята образователна мисия - ще организира национални и международни семинари, обучения и състезания по медиация и кръгли маси. Ще установява и поддържа  контакти с български и интернационални организации, както и с лица, споделящи същите идеали.

"Чрез обединяването на нашия дългогодишен опит като адвокати и медиатори, което включва познаването на законодателството в нашите държави и комбинирането на различни техники по медиация, ще проправим мост в общуването и разрешаването на трансгранични конфликти. Считаме, че професионалистите от BADR имат волята и потенциала да наложат медиацията като нова култура на общуване в бизнеса на Балканите и по този начин ще спомогнем за промяна на самоосъзнаването на нашите общества. Мисията ни е да съдействаме на спорещите страни да променят начина, по който възприемат един конфликт, да им помогнем да го разрешат по мирен път, избягвайки съдебната намеса, въз основа на консенсус и компромис, а не според волята на трето за отношенията им лице", коментира философията на новото сдружение адвокат Мургова.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
8
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Съответно медиаторите следва да са само мъже - в Арменска Апостолическа Църква жени не се ръкополагат в духовен сан.
2
0
 
8
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Редно е медиатори да бъдат само лица завършили Духовна Академия "Кеворкян" и ръкоположени в духовен сан в Арменска Апостолическа Църква. Съответно да се придържат към утвърденото униформено облекло - расо, калимявка, митра или качулка и т.н.
1
0
 
1
 
! Отговори
христо бойчев преди 1 година
Браво петя винаги съм вярвал в теб.31.01.17.комплекс афродита димитровград