SMS-ът на кирилица – тройно по-скъп! Дискриминация ли е?

Азбуката ни – официална за ЕС, но не и за мобилните оператори
31 яну 2017 09:21,
125
SMS-ът на кирилица – тройно по-скъп! Дискриминация ли е?
Снимка: Reuters, архив

Кратките съобщения (SMS) излизат тройно по-скъпо, ако са написани на български с кирилица в сравнение с тези, изпратени на език с латинска азбука или с български думи, транскрибирани с латински букви.

За дискриминационната практика се оплакаха потребители, които засекли, че за нормален SMS със 160 символа им удържали пари колкото за три, пише "Монитор".

"Десет години след признаването на българския език за официален език в европейския съюз, кирилицата за трета официална азбука, която Европейската централна банка слага на евробанкнотите, българска компания ни дискриминира, като ни кара да плащаме повече от два пъти когато използваме кирилица вместо латиница." Това написа Росен Златаров във Facebook.

Потребителят потърсил обяснение от мобилния оператор. След проверка на последната му фактура му обяснили, че лимитът за обем на кратко съобщение е 160 символа на латиница. Ако въвежданото съобщение е на официалния език на страната - българския, съответно на кирилица, лимитът бил 70 знака.

На практика операторите у нас не отказват изпращането на по-дълги съобщения, но при самото изпращане автоматично ги делят - ако е 160 знака на кирилица съобщението се таксува като три - две по 70 знака (140), оставащите 20 знака влизат в трето съобщение. В разпечатката те фигурират като три отделни съобщения пратени с разлика от 3 до 9 секунди. Така вместо стандартната цена от 10, 15 или 20 стотинки SMS-ът на роден език излиза 20, 45 или 60 стотинки.
 
Диферинцираното таксуване, както и размерът на SMS-ите на кирилица или латиница не са упоменати никъде изрично в общите условия с абонатите, твърдят потребители.

Самият Росен Златанов е обявил, че ще предаде случая на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита от дискриминация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
8
 
! Отговори
Новина на 20 години преди 7 години
Това е така откакто съществуват GSM оператори.. ама нали трябва да се лае постоянно..Услугата СМС е предаване на данни с обем 140 байта. Оттам нататък никой не го интересува какво се съдържа в тези данни. Това, че използването на 7-битови символи позволява да се изпратят 160 знака, а на 16-битови - 70 не е проблем на оператора. Такъв е стандарта и няма как да се избяга от него.
93
1
 
6
 
! Отговори
dfs преди 7 години
Не разбирам, защо сега това е "новина", след като винаги така е работило... дори 1 символ на кирилица да има в съобщението автоматично става с дължина на 70 символа.
92
1
 
7
 
! Отговори
dfs преди 7 години
Tова е при всички оператори. Винаги е било така и винаги ще бъде така. Причината е, че символ на латиница заема 2 байта, а символ на кирилица заема 3.. никаква дискриминация няма тук. Това е още от 1960-та, когато е създаден ASCII стандарта.
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема начинда неманачин
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи тъй, ментеладжиите могат да ти "заключат" смартфончето да работи само в тяхна мрежа, могат да те заробят да плащат неизгоден договор за 2 години, могат да ти запорират заплата ако закъснееш с вноските. Обаче, да направят отстъпка за есемес написан на български не могат, сложно било, страндартът бил такъв, 160 7-битови символа от латиницата и толкоз. Хората говорят за изкуствен интелект, а ние цепим бита на части
89
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам познат в теленор дето пише софтуер за нови телефони, които се предлагат от оператора на по-ниски цени, но могат да работят само в неговата мрежа.
88
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма технически проблем за отстъпка на тарифирането на СМСи на кирилица. Написани са хиляди сървиси които използват SMS и декодират информацията в тях, колко му е да се провери какви символи има вътре. Както държавата дотира литературата написана на официалния език по същия начин трябва да се действа и при формалните и неформалните начини за комуникация.
87
2
 
6
 
! Отговори
Deja преди 7 години
Леле как са ме цакали до сега! Погледнах си подробната разпечатка, точно така е !
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
колко от символите трябва да са кирилица, за да е изпълнено условието което предлагаш?(ако се замисля, ще се сетя сигурно за още 100 препъникамъка. Иначе може да стане, но 100% ще има сериозни ограничения)
85
3
 
1
 
! Отговори
Roli преди 7 години
Ясно, сега операторите ще направят и съобщенията на латиница до 70 символа, за да няма дискриминация...
84
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това е вярно, СМС протокола е измислен и ползван за съвсем други цели. Но се превръща в изключително предпочитан канал за комуникация и на операторите не им остава нищо друго освен да го цакат.
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, какъв е проблема държавният орган да задължи операторите да таксуват изпращането на 160 символа на кирилица на същата цена на която се изпращат 160 символа на латиница. Дори е хубаво цената на SMS-а на кирилица да е по-ниска. Не виждам никакъв проблем. Операторите няма да обеднеят ако предадат малко повече данни в които са кодирани букви на езика на местното население. Технически също се решава лесно, а и в други държави се работи така, може да черпим от чуждия опит
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В началото, когато са специфицирали ГСМ, изобщо не се мислело, че ще бъде заплащана някаква такса за 160 символа. Но операторите видяли И тук потенциал да доят и така започнали и СМС-ите да цакат. Познавам човек, който е участвал в имплементирането на алгоритми в централи на Сименс, които правят точно това - вземат пари за СМС.
81
1
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
До 1 SMS = 140 байтаАбсолютно правилно!Просто за да кодираш кирилишки символ са нужни 2 байта.Нищо общо с дискриманция и т.н.А уж сме IT дестинация.
80
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е стандарт, който преди да бъде въведен у нас е минал през държавен орган. Всички стандарти без изключение имат локализация, т.е. адаптиране на стандарта за съответната страна. Това, че у нас не е адаптиран за нашите условия е проблем на държавните органи. Те могат да задължат операторите да работят според законодателството и официалния език, а пък операторите си имат няколко хиляди програмери дето могат да решат тези дребни проблемчета. Апаратите които се внасят също се локализират
79
2
 
13
 
! Отговори
1 SMS = 140 байта преди 7 години
Размерът на един SMS е ограничен до максимум 140 байта. Ако съдържа само латиница, се използват по 7 бита на символ, което означава 160 символа на съобщение. Когато има символи на кирилица, се използва UTF-16 кодиране, т.е. 16 байта/символ, или 70 символа на съобщение. Това няма нищо общо с операторите, а е ограничение и настройка на мобилния апарат. Дори и при чужд мобилен оператор да го напишете на кирилица пак ще го раздели по този начин.
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честоти на ефира и стандартите за предаване на данни подлежат на контрол от държавата. Явно някой чиновник е допуснал грешка поради подкуп или некомпетентност. Смешно е да се оплакваме, че не сме господари в нашата къща.
77
1
 
3
 
! Отговори
до 79 преди 7 години
и трите дядо Попе...и трите...
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рекета върви в БГ.с пълна сила.
75
1
 
4
 
! Отговори
до 69 преди 7 години
ако кодираме СМС-те на кирилица в един байт, това означава ли че няма да можем да изпращаме СМС-и на латиница (операторите няма да поддържат латиница)? Кой ще осигури такива телефони, какво става с всички услуги, които са заивисми от СМС-и на латиница ... или ще пренапишем всичко?Китайските потребили са колкото всички останали взети заедно х2. Те са си самодостатъчни, въпреки това е и нтересно как го правят (и защо)