Борисов: Не мъст, а покаяние заради жертвите на комунизма!

Лидерът на ГЕРБ иска случилото се да се знае, за да няма носталгия по това време
483

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов се обяви за това престъпленията на комунизма да се знаят.

"Не мъст, а покаяние трябва да има", написа той в профила си във Facebook.

Борисов припомня, че днес отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на комунизма в България.

Още по темата

"Покланяме се пред всички тези хора, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа на българите към свобода. Като лидер на най-голямата проевропейска дясноцентристка партия в България моето отношение към комунизма и неговото наследство винаги е било ясно - за историческа справедливост и предаване на паметта за случилото се на младите поколения, за да не стават лесна жертва на политически играчи, които се опитват да налагат носталгия по това време", пише той.

По думите му още през първия му мандат като премиер бяха предприети стъпки, които имаха за цел да разширят обхвата на закона за досиетата и да ограничат възможностите бивши сътрудници и служители на Държавна сигурност да заемат висши ръководни длъжности.

Борисов напомня, че през 2011 г. правителството му прие решение, с което 1 февруари официално бе обявен за Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в България. В настоящото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ имаше водеща роля за приемането на законовите изменения, които премахват давността за преследване на престъпленията на комунистическия режим, посочва той.

"По времето на управлението на ГЕРБ ние демонстрирахме, че имаме политическа воля да работим за справедливост и прозрачност, стремейки се винаги да водим активен диалог с гражданското общество и да отговорим на неговите очаквания", пише още лидерът на партията.

"Поклон пред всички жертви на тоталитарния режим!", завършва Борисов.

Как беше почетена паметта им, вижте в галерията ни!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


483
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
47
 
! Отговори
обаче преди 7 години
Бойко е като Стефан Цанев ,Дайнов ,Костов и цялата тумба червенушки сменили цвета си през 1989 г .То и затова не стигнахме донякъде с демокрацията и не отворихме досиетата и не направихме лустрация. Как ,след като видни комунисти се писаха седесета и направиха тоз фалшификат -прехода. Ако кажем истината дирейктоно трябва да лустрираме и Бойко ,и Цанев и Костов и Божидар Д ........ Май цялата олигархия.
15
29
 
4
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
????....ъЪъъ . А тази партия БСП-БКП не трябва ли да се заличи? Да се направи нещо ....
14
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за жертвите на ГЕРБ какво ще каже. Колко народ се самозапали, колко народ беше пребит и убит по домовете си, по улиците и по пешеходните пътеки, по болниците. Лесно е да плюеш другите, но трябва ти да си изряден за да имаш на какво да стъпиш. Човек който е пазил Т.Живков да хули комунизма е много грозно. Възпитанието веднага си проличава.
13
3
 
41
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Леля ви Цаца Президентшата каза, че се гордее с членството си в БКП.
12
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе хора - Геориг Марков егати дисидента го направихте. Чели ли сет му произвведенията? знаеле ли кой е той? един от приближените на живков, един от авторите на "На всеки километър", всичко други са ги наградили с ордени, ако не бе избягал и него са щели да наградят. Избягал бил.....кой можеше свободон да преминава границата? Свалят му една постановка, и той обиден - през граница. Ял, пиел, по ку---и ходил с държавни пари - големият дисидент.
11
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов явно не знае, че българите си обичат соца, Бай Тодор и Русия (най-вече СССР). Българина си иска Вожд, който да следва, който да мисли вместо него и да му казва какво да прави с живота си, къде да ходи на почивка, как да гледа децата си и т.н. Затова българите ще изберат Нинова и ако могат ще си построят една стена с картечници около границите, ще излязат от ЕС и НАТО, ще поискат от руснаците да минат дунава и ще построят руски реактори от чернобилски тип, които ще изплащат пожизнено.
10
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой и какъв е в момента Борисов, та да следите какво пускал във Фейса и да тормозите населението?!?!?!
9
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ни управляват комунистите, пак ни крадат, пак мизерия и глад
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ние като се опитахме да се борим ни прати милиционерите да ни бият наред...не покаяне,събуждане ни трябва на нас...дълго вече спи тоя народ-3-то поколение
7
10
 
61
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Най-големият Геноцид над българския народ е след 1989 година. Никога в нашата история не сме губили 1/5 от населението за толкова кратко време. Над 600 000 българи избягаха само от Ада и Геноцида на Борисов от 2010 година до сега.
6
4
 
53
 
! Отговори
:( преди 7 години
Този мухъл не беше ли член на БКП? Пише, че се е "влял в редиците на Партията Майка"... на 18 години. Изобщо, как може да има наглец завършил милиционерско училище с баща милицифайка, който да се прави на антикомунист?????????
5
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ох ,този като почен да говори за комунизъм.......
4
33
 
6
 
! Отговори
д преди 7 години
Поклон пред Г.Марков и дважди анатема за предателя му комунистическия поет Стефан Цанев.
3
30
 
5
 
! Отговори
ф преди 7 години
Поклон пред Г.Марков и дважди анатем аз апредателя му комунистическия поет Стефан Цанев.
2
30
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато не пуснем кръв от комунистите и агентите на ДС, бял ден няма да видим.
1
38
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАБРАНА ЗА КОМУНИЗМА! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!