Борисов: Не мъст, а покаяние заради жертвите на комунизма!

Лидерът на ГЕРБ иска случилото се да се знае, за да няма носталгия по това време
483

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов се обяви за това престъпленията на комунизма да се знаят.

"Не мъст, а покаяние трябва да има", написа той в профила си във Facebook.

Борисов припомня, че днес отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на комунизма в България.

Още по темата

"Покланяме се пред всички тези хора, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа на българите към свобода. Като лидер на най-голямата проевропейска дясноцентристка партия в България моето отношение към комунизма и неговото наследство винаги е било ясно - за историческа справедливост и предаване на паметта за случилото се на младите поколения, за да не стават лесна жертва на политически играчи, които се опитват да налагат носталгия по това време", пише той.

По думите му още през първия му мандат като премиер бяха предприети стъпки, които имаха за цел да разширят обхвата на закона за досиетата и да ограничат възможностите бивши сътрудници и служители на Държавна сигурност да заемат висши ръководни длъжности.

Борисов напомня, че през 2011 г. правителството му прие решение, с което 1 февруари официално бе обявен за Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в България. В настоящото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ имаше водеща роля за приемането на законовите изменения, които премахват давността за преследване на престъпленията на комунистическия режим, посочва той.

"По времето на управлението на ГЕРБ ние демонстрирахме, че имаме политическа воля да работим за справедливост и прозрачност, стремейки се винаги да водим активен диалог с гражданското общество и да отговорим на неговите очаквания", пише още лидерът на партията.

"Поклон пред всички жертви на тоталитарния режим!", завършва Борисов.

Как беше почетена паметта им, вижте в галерията ни!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


483
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
5
 
8
 
! Отговори
дядо преди 7 години
това са само приказки направихте музей на баш-комунизта тодор живков в Правец с парите на народаи назначихте пазачи пак на държавна хранилка.
255
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДругари тази опорна точка на ДС е пълна измислица. Ама нали сте си прости вярвате .
254
3
 
6
 
! Отговори
izh преди 7 години
До Анонимен 319Като си се родил в просташко семейство, просто си оставаш такъв цял живот
253
5
 
5
 
! Отговори
дядо преди 7 години
това са само приказки направихте музеу на баш-комунизта тодор живков в Правец с парите на народаи назначихте пазачи пак на държавна хранилка.
252
20
 
8
 
! Отговори
от странство преди 7 години
Българите почнахме да бягаме след Виденов, защото видяхме че комунистите ще убият народа. А живота е кратък и няма време да се чака. Пък тези дето не харесват ГЕРБ като компромис ще съжаляват за реставрацията която предизвикват.
251
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБългарите бягат от робството на БКП-БСП , които окупираха и откраднаха фабриките като станаха капиталисти. ДР. Луканов каза , ще правим капитализъм ама ние ще сме капиталисти. Е направиха го и сега дават по 400 лв. заплата на работниците в техните фирми .
250
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е това не очаквах.КНСБ и то написало благодарствено писмо на Булката Беглец Дубъл,да не остане по-назад от тенденцията.Откакто БиБи е на власт условията за все още работещите така се подобриха,че безработните намаляха,защото се изнесоха в чужбина прогонени не от комунисти,а от "предани комунисти" като като ЦвЦв и Цецка.По-старото поколение помни,че да влезеш РабФак се иска чисто партийно потекло и препоръки на двама видни БКП ръководители.Така че Цецка да си върне диплома и партийната стипендия.
249
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A Покаяние от ГЕРБ за некадърното им управление и стотиците хиляди избягали българи от България ще има ли?
248
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както става в живота, крадеца вика дръжте крадеца. Така е и сега, Мутрата - комунягата вика, дръжте ***. Много е пострадал той, особено дедко му, както и дедкото на Цуцка. Ама дедкото му закачал партизански жени, обарвал ги щото се е мислил за любовчия. Дошъл 9.9.44, слезли партизаните и разбрали за дедко-похотливко. Дали му урок, ударили му 20-30 тояги и го утепали по сексуални причини, не по политически. И Мутрьо ги разказваше едни тъжни истории, дори плаках. Ама негови фантасмагории.
247
6
 
22
 
! Отговори
факти преди 7 години
Активните борци против фашизма след 9-ти септември получаваха пенсии по големи от заплатите на работещите хора.Те когато отиваха на лекар изваждаха от джобовете си кочани с червени рецепти и лекарствата им бяха безплатни.Децата и внуците им при кандидатстване в учебни заведения влизаха без конкурсен изпит.Животът за тях,децата и внуците им е празник който продължава и до ден днешен!Погледнете кои ни управляват и ще се сетите защо няма никаква промяна!
246
10
 
9
 
! Отговори
АБВ преди 7 години
До Анонимен 288Много си зле, мнооого. Ще ти подскажа къде най - лесно и бързо можеш да намериш информация за престъплленията на комунистите - интернет. Точно в пространството, където се опитваш да се правиш на умен.
245
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аххх, колко жертви на комунизма тук! Къде бяхте бе шушумиги когато Бсй Тошо ръководеше държавата? Кой знае в коя партийна или комсомолска организация сте се мушили и сте давали мило и драго да се ожените за някоя партизанска щерка. Колко от вас прегърнаха идеите на БКП? Хиляди. И като падна Тошара станахте борци за свобода и чест, а? Абе, шушумиги, целували сте щлифера на парт. секретари и сте се умилквали я за пост, я за пари. А днес, антикомунисти. В СДС пълно, а в ГЕРБ 90%. Смешковци сте вие!
244
7
 
14
 
! Отговори
ТОЗИ.. преди 7 години
ТОЗИ НИ ДОКАРА ДО ТАМ ЧЕ ДОЛУ ГОРЕ ЖИВЕЕМ КАТО В КОНЦЛАГЕР -80% ЖИВЕЯТ БЕДНО НЯМАТ КУЧЕТА СЪС СИНИ ОЧИ ДА ГИ ПАЗЯТ ЗАЩОТО НЯМАТ С КАКВО ДА ГИ ХРАНЯТ КАКТО НЯКОЙ СИ ХРАНИ КУЧЕТАТА С ПЪРЖОЛИ - ПРЕДИ 89Г СЕ НАТИСКАХА ДА СТАВАТ ПАРТИЙНИ ЧЛЕНОВЕ А СЛЕД 89Г СМЕНЯХА ПАРТИИ ЗА ВЛАСТ ЧЕ И НЕ СЕ СРАМУВАТ ДА ГОВОРЯТ КАКВО СА ПРАВИЛИ КОМУНИСТИТЕ ТАКИВА СА БИЛИ И ТЕЗИ КОИТО СА ЛЕЖАЛИ ПО ЗАТВОРИТЕ ЯВНО И ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
243
8
 
5
 
! Отговори
shikelgruber преди 7 години
Само вижте каква смешна групичка са тия...... палячовци. Не обичам ГЕРБ !!! Не обичам СДС !!! И вся остальная *** !!!
242
3
 
17
 
! Отговори
Даскала преди 7 години
Тоя комунистически *** , кога стана фашистко ***?Ей , няма друга въртиопашка като тоя Борисов - от престъпна мутра с псевдоним "Буда" , в любимец на Меркел и Юнкер ...."Скъпи ми Бойко и ...сърчица"???? ОТВРАТ СТЕ!
241
11
 
6
 
! Отговори
Aнонимен преди 7 години
За да погледнеш в бъдещето трябва добре да изучиш миналото. Вярвам, че всички помнят освен тези които не желаят,Лукановата зима и куфари, Виденовата зима и заплати от по 5 долара. Помнете и Вие,защото народа помни. По добре от сега не сме били никога. Всички го виждат, но някои се правят на сляпи!!!
240
3
 
11
 
! Отговори
До 306 преди 7 години
АМИ ТО ТОЧНО Вашата Пръчка Цачева е РАБ ФАК възпитаничка.
239
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-пострадал от комонузамът е дрОгаря - пожарникар Борисов. Гледал оФце, прасенца и от тях правил мас с която мазал филийките си. Гладувал и бил със скъсани гуменки, това му попречило да стане добър футболист. *** го съжали ли и го пратили в ШЗО да служи където приел идеите на Комунизма и станал член на 18 години. Беден, гладен и бос но се борил за идеята им като член на СИК. Книжката запазил до сърДцето си, пази я и сега. Събрал е деца и внуци все на видни *** които крадат безспирн
238
12
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Жертвите от концлагерите и затворите са известни.Не са осветлени хилядите българи убити в мазетата на милиционерските управления и изхвърлени на бунищата или заровени в усойни места,обявени за "безследно изчезнали".Други са починали след месеци от вътрешни кръвоизливи,при бой с чувалчета пълни с пясък,за да не оставят външни белези.Хиляди семейства са интернирани в други населени места,оставени без поминък,унижени и тормозени.Децата им не са допускани до ВУЗ,за разлика на децата на комунистите,к
237
5
 
9
 
! Отговори
до 294 преди 7 години
Цитирам ти учебник по история на БКП.Бригадата "Чавдар" се е състояла от 437 партизани.9140 партизани у нас не е имало.Друг е въпроса,че след 9 септември и жандармеристи и полицаи се изтипосаха партизани и ятаци.Познавам човек дето бе попаднал в затвора за сбиване след запой,но след 9 септември вземаше яташка пенсия!