Борисов: Не мъст, а покаяние заради жертвите на комунизма!

Лидерът на ГЕРБ иска случилото се да се знае, за да няма носталгия по това време
483

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов се обяви за това престъпленията на комунизма да се знаят.

"Не мъст, а покаяние трябва да има", написа той в профила си във Facebook.

Борисов припомня, че днес отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на комунизма в България.

Още по темата

"Покланяме се пред всички тези хора, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа на българите към свобода. Като лидер на най-голямата проевропейска дясноцентристка партия в България моето отношение към комунизма и неговото наследство винаги е било ясно - за историческа справедливост и предаване на паметта за случилото се на младите поколения, за да не стават лесна жертва на политически играчи, които се опитват да налагат носталгия по това време", пише той.

По думите му още през първия му мандат като премиер бяха предприети стъпки, които имаха за цел да разширят обхвата на закона за досиетата и да ограничат възможностите бивши сътрудници и служители на Държавна сигурност да заемат висши ръководни длъжности.

Борисов напомня, че през 2011 г. правителството му прие решение, с което 1 февруари официално бе обявен за Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в България. В настоящото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ имаше водеща роля за приемането на законовите изменения, които премахват давността за преследване на престъпленията на комунистическия режим, посочва той.

"По времето на управлението на ГЕРБ ние демонстрирахме, че имаме политическа воля да работим за справедливост и прозрачност, стремейки се винаги да водим активен диалог с гражданското общество и да отговорим на неговите очаквания", пише още лидерът на партията.

"Поклон пред всички жертви на тоталитарния режим!", завършва Борисов.

Как беше почетена паметта им, вижте в галерията ни!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


483
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.