Решено е: Ще има машинно гласуване във всички секции

От ЦИК ще се съобразят, но признаха, че няма време
113
Решено е: Ще има машинно гласуване във всички секции
Снимка: архив, БулФото

Върховният административен съд отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот.

Още по темата
Решението на съда е окончателно, съобщиха от там.

Така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване.

Делото започна по жалба на "Нова република".

При машинния вот устройството иска да се потвърди изборът. Дава се възможност и за корекции преди финалното натискане на бутона за гласуване.

Апаратът издава разписка, върху която ще има специален баркод. По подобие на обикновената бюлетина и тази ще трябва да се сгъне и да се пусне в специална непрозрачна урна.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза, че след като ВАС е взел такова решение, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда.

Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват, посочи Томов, цитиран от БТА. Той изрази мнение, че има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и тези в чужбина.

По думите му въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите.

Според Томов е необходим обществен дебат, защото това е проблем, който не е само на ЦИК, и отговорните институции в България да положат някакви съвместни усилия да се реши този казус.

Партиите ще щурмуват новия парламент от утре. Тогава ЦИК започва да приема документите на желаещите да участват в битката за място в 44-то Народно събрание. Крайният срок за подаване на документите е 8 февруари.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: васмашинно гласуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
37
 
! Отговори
до Андрешко №82 преди 7 години
Е то нали за това е номера кой ще пуща нещо си местните дерибеи само това чакат .
74
0
 
38
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Няма да се учудя ,ако и бабите на село дето си заминаха лани са гласували от отвъдното тя машината от де знае коя от тЕх не е фантом.
73
3
 
39
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
До #76. Каква е ползата от машините ли? Още след пущането на бюлетината,резултатът ще е ЦИК и няма значение,колко протокола ще са поправени после и дали чувалите се носят в къщи и се подменят бюлетините.
72
2
 
42
 
! Отговори
Андрешко. преди 7 години
Този за какъв обществен дебат говори??? Има решение на съда и то се изпълнява,няма място за увъртане...
71
5
 
43
 
! Отговори
bobi преди 7 години
сега да вземат тия "гении" от поредната измислена партия "нова република" да ги платят тия машини във всички секции.. Защо трябва да се дават толкова пари на вятъра? Какво по-точно е предимството на тия машини? Само си представям как хора на 65+ години се оправят с тях..
70
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е по-добре. Ще е хубаво и резултатите да се виждат в реално време.
69
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАЗУСИ1.ПРАВИМ ИЗБОРИТЕ БЕЗ МАШИНИ. МАРТИНЧО ДИМИТРОВ ИСКА КАСИРАНЕ. СЪДЪТ ГИ КАСИРА, ЩОТО НЕ Е СПАЗЕН ЗАКОНА2.ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ НАСРОЧВА НОВИ ИЗБОРИ, ПРИМЕРНО ПРЕЗ ЮЛИ.3. СЛЕД ТЕЗИ ИЗБОРИ РЕЗУЛТАТИТЕ СА ТАКИВА, ЧЕ 2 МЕСЕЦА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВО. ПРЕЗИДЕНТЪТ РАЗТУРЯ ЯЛОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И НАСРОЧВА ТРЕТИ ИЗБОРИ ПРЕЗ ОКТОМВРИ. И ТАКА НАТАТЪК.ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ СИ УПРАВЛЯВА РАДЕВ, Т.Е. РЕАЛНО ИМАМЕ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЧЛИКА.
68
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак не мога да разбера каква е файдата от машинното гласуване за гражданина. Да спести умората от писането на X-че ли? Или да се вземат едни пари за машини... За по-лесно манипулиране на вота?
67
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глупостта на депутатите е достойна за ГИНЕС
66
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 72Явно съм, защото не мога да схвана как точно ще се изпълни поръчката за препрограмирането на над 12 хиляди машини в охранявано място. И тъй като няма необходимост тези устройства да се свързват с интернет как точно ще стане тази конспирация?Е ако владееш свръхсили, тогава ... разбирам ... и се извинявам
65
1
 
38
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Колко изборни секции има колко струва една машина и кой ще ги достави
64
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 68Ти чете ли това дето си написал? А осмислили го?Вярно, че всяка джаджа по-сложна от фенерче на батерии може да се хакне и препрограмира, но се опасявам, че и сам не вярваш в сценариите дето си ги натворил.
63
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 64Мани, хората вече се осъзнаха и никой не може да ги убеди в искреността на гербовите марки, пардон - всмукващите водовъртежи, които отнемат всичко от околната среда, всичко, само за тях, и единствено за тях. А хората за четвърт век разбраха, че ГЕРБКП не са нищо друго освен най-лошата част от комунистите, най-директивните, най-лицемерните, най-нахалните продавачи на сергия от Женски пазар.
62
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...Говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза, че след като ВАС е взел такова решение, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда..."Така де, наместо досегашните около 3 месеца средногодишно, ще трябва да се работи поне още 1. Да се чуди човек какво правят през останалата част на годината.
61
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦИК избрани от герберите, почнаха да се нааааакват, първо референдума и 12к гласа, сега и машиннито.... костинброт ще замрее
60
7
 
34
 
! Отговори
Bat Petko преди 7 години
До Анонимен 52 и Позитано 20Ало, направете си конкурс за троловете, че са много неграмотни , пишат "сопсидии" , та вземете да ги научите как се пише
59
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грабеж и ... саботаж срещу служебното правителство и президента на Република България. Какво да се прави. Миризмата от ... остава дълго, а и тя представлява материални частици на преждеуправляващите, които трудно ще се разделят с огромната мандра, която си бяха осигурили с помощтта на европродажницитеот Брюксел и братските напътствия на Фашингтон, на когото трябваме 4.5 милиона. Средствата за целта оставиха на нас и ние самоотвержено я постигаме.
58
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мани, веднага се почват простотиите - на коя компания са машините и т.н.Не, така няма да стане - хората са доста увредени.Трябва масов лечител.
57
0
 
36
 
! Отговори
Оридо преди 7 години
Аз отдавна пледирам,на избори да има графа на бюлетината."Аз долуподписаният Иван Иванов днес гласувах за ....там номер ,име каквото е..Дата: 1.01.2095 година. Защо ли така..ми простичко,дърти,неуки,неграмотни и полу такива..не можещи да пишат няма да ни определят бъдещето.Машинно да, по интернет свещенна глупост.
56
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на коя компания ще са машитени? Защо ли си мисля, че ще са Smartmatic дето нямат нищо общо със Сорос.Google: Smartmatic Lord Mark Malloch-Brown Soros