Решено е: Ще има машинно гласуване във всички секции

От ЦИК ще се съобразят, но признаха, че няма време
113
Решено е: Ще има машинно гласуване във всички секции
Снимка: архив, БулФото

Върховният административен съд отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот.

Още по темата
Решението на съда е окончателно, съобщиха от там.

Така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване.

Делото започна по жалба на "Нова република".

При машинния вот устройството иска да се потвърди изборът. Дава се възможност и за корекции преди финалното натискане на бутона за гласуване.

Апаратът издава разписка, върху която ще има специален баркод. По подобие на обикновената бюлетина и тази ще трябва да се сгъне и да се пусне в специална непрозрачна урна.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза, че след като ВАС е взел такова решение, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда.

Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват, посочи Томов, цитиран от БТА. Той изрази мнение, че има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и тези в чужбина.

По думите му въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите.

Според Томов е необходим обществен дебат, защото това е проблем, който не е само на ЦИК, и отговорните институции в България да положат някакви съвместни усилия да се реши този казус.

Партиите ще щурмуват новия парламент от утре. Тогава ЦИК започва да приема документите на желаещите да участват в битката за място в 44-то Народно събрание. Крайният срок за подаване на документите е 8 февруари.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: васмашинно гласуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
46
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ТИ ДА ВИДИШ, СЪДА В БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА СЪС ЗАКОНИТЕ. ТОВА МИ ПРИЛИЧА НА ОСМОТО ЧУДО НА СВЕТА!!!
54
5
 
46
 
! Отговори
8998898 преди 7 години
A колко е цената на една такава машина , в нета видях нещо от рода 2500 - 3500 долара . Ми 12400 секции умножено по 5/6 хиляди лева някъде = 50/60 милиона отгоре . Или ще ги взимат под наем . Колко хора ще ги използват ????? от 1000 гласували - > един . Ще напечатат 7 млн бюлетини също , човек би си помислил , че има пари в държавата . Безумие , след безумие
53
5
 
46
 
! Отговори
az преди 7 години
И кой ще плати за това безумие!? Една машина е над 15 хил. лева които влизат в джоба само на една частна фирма.Защо нямаше търг и нямаше финансов доклад за това?
52
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Машинното гласуване сериозно ограничава правата на гражданите. Как да изразиш 'Гражданската си позиция' на електронната бюлетина, която иначе може да напишеш на хартиената от вида на: Само Левски!; Дарт Вейдър за президент!; *** за Всички;
51
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименОбразователен, имуществен и данъчен ценз (без младежите до 30 г.) за гласуванеХора без поне основно образование и принос към държавата и обществото трябва да са извън списъците за гласуване! ................Ако обаче образовани хора САМИ РЕШАТ ДА НЕ ГЛАСУВАТ тогава вие същите, дали горното предложение, ни обвинявате за всички злини в държавата.Интересно! Вече съм неграмотен швед. Глай как ме устройва.Мерси!
50
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво машинно гласуване е като ще издава бележка, която пак ще трябва да се пуска в урна??? Барем апаратите да имаха вградени урни и сами да си пускат вътре разпечатките... И никой да не може да отваря тези урни.
49
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МислещаАко беше мислеща, нямаше да си негласуваща.
48
6
 
40
 
! Отговори
Мислеща преди 7 години
Изобщо не разбирам, защо трябваше да се провеждат избори?! Това освен , че ще са поредните безсмислени, нищо не променящи избори, ами ще ни излязат и "златни". Нали след тях ще са ПАК СЪЩИТЕ *** в парламента и този път все някак трябва да се споразумеят как да си разпределят баницата, ако искат да останат във властта. Изобщо не гласувам от години и не виждам смисъл, защото вотът се манипулира и фалшифицира /имам конкретни наблюдения/.
47
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А по 11 лв. ли ще са сопсидиите за партиите?
46
1
 
37
 
! Отговори
Шейк СпирТ преди 7 години
Айде пак Светло Бъдеще, в туби...ор нот в туби.
45
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да разсеем спекулациите!Никой няма да задължава хората да гласуват с машини!Който иска ще си гласува с бюлетини! Гражданите ще имат избор, ако искат с машината, ако искат с бюлетината. А трябва да има и възможност и по Нета да се гласува и дори с писма, както м много страни от ЕС?
44
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образователен, имуществен и данъчен ценз (без младежите до 30 г.) за гласуване!Хора без поне основно образование и принос към държавата и обществото трябва да са извън списъците за гласуване!
43
1
 
46
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Е това ли е електронното гласуване? Отново да се редиш на опашки и да чакаш може би повече отколкото преди.
42
4
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ами сега,откъде ще вземете пари,за да проведете изборите предизвикани от селянчето от село банкя,който иска за 3ти път да си показва магариите,тези избори ще надминат сумата от 45 милиона лева и са по сметката на боко,която той няма никога да плати.
41
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Джон КонърА така!
40
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименОтдавна в демократичната общност са измислили как да манипулират машинният вот .Във Флорида имаше заведени над 100 000 хиляди дела заради - НАТИСКА- БУТОН АЛ ГОР -ПОЛУЧАВА ДЖ. БУШ . Разгледаха 20 30 дела ,4 години минаха и делата спряха заради изтичане на,, срока ,,Типично в стил ,,демокрация ,,
39
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ще гласуват сега всичките неадекватни, изкуфели бабки? Каква загуба... oh well.
38
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гербавите депутати досега крадяха чувалите с бюлетини за да ги подменят. Занапред ще похищават апаратите и след като ги изманипулират ще ги предадт на ЦИК!
37
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трейлър-"Човекът срещу машината" сезон1 е пизод1В главните роли..пиксели и електрони
36
1
 
41
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Ще е много забавно, ако бюлетината е празно бяло листче, на което избирателят собственоръчно да изпише(с печатни букви) името на избранника си :)