Решено е: Ще има машинно гласуване във всички секции

От ЦИК ще се съобразят, но признаха, че няма време
113
Решено е: Ще има машинно гласуване във всички секции
Снимка: архив, БулФото

Върховният административен съд отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот.

Още по темата
Решението на съда е окончателно, съобщиха от там.

Така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване.

Делото започна по жалба на "Нова република".

При машинния вот устройството иска да се потвърди изборът. Дава се възможност и за корекции преди финалното натискане на бутона за гласуване.

Апаратът издава разписка, върху която ще има специален баркод. По подобие на обикновената бюлетина и тази ще трябва да се сгъне и да се пусне в специална непрозрачна урна.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза, че след като ВАС е взел такова решение, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда.

Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват, посочи Томов, цитиран от БТА. Той изрази мнение, че има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и тези в чужбина.

По думите му въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите.

Според Томов е необходим обществен дебат, защото това е проблем, който не е само на ЦИК, и отговорните институции в България да положат някакви съвместни усилия да се реши този казус.

Партиите ще щурмуват новия парламент от утре. Тогава ЦИК започва да приема документите на желаещите да участват в битката за място в 44-то Народно събрание. Крайният срок за подаване на документите е 8 февруари.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: васмашинно гласуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъжат лъжат мтел дигнаха след новогодишно оня ден се чудят хората немали тв интернет мошенници уж намаляне тия са както винаги доиде ли краи на договор дигаи цените и трови нервите на хората що ли щото изхранваме *** някои ром наи вероятно или *** нова тв и бтв е време да ги разтресат ако не данс и нап да ги оправят плачат за тях
94
0
 
32
 
! Отговори
Jesh преди 7 години
I te sa na besilkite predi 3 mart.
93
0
 
32
 
! Отговори
u4en преди 7 години
Аз ще гласувам за - Да...Нова..Република...България !!!
92
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да не стане като в САЩ. В няколко щата в секциите в които се гласува машинно Тръмп води с 15-20% пред Клинтън, а в секциите където се гласува с бюлетини в същите щати резултатът е бил 15-20% в полза на Клинтън.
91
0
 
37
 
! Отговори
РАЗЯСНЕНИЯ!! преди 7 години
А НЯКОЙ НЯКЪДЕ разясни ли КАК се гласува машинно?? Да не стане като референдума на С.Трифонов?( аз НЕ гласувах, защото МНОГО неща не ми бяха ЯСНИ, но вярвам всички роми и друг етнос са гласували..)Пишете в пресата, дайте макет, ПО СТЪПКИ(1,2, 3..) как се гласува! А не като влезем вътре "да се упражняваме" и да повредим програмата! ( ще има и такива - от любопитство..)
90
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименхайде стига с тези комунистически внушения.....ще стоим в 19 век щото има някаква опасност.....а като гласувахме на ръка не се купуваха гласове нали ? Всичко що е машинно е по надеждно и хората по света се справят чудесно а неграмотниците те така или иначе гласуват като папагали !
89
1
 
36
 
! Отговори
СУПЕР преди 7 години
АКО НЕ СЕ НАБАВЯТ МАШИНИТЕ ---ВОТА Е НЕВАЛИДЕН!!!!
88
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
машините са по-лесен начин за манипулиране на вота от плащането на ръка по 50лв,просто талантлив хакер трябва да ги програмира какъв резултат да дадат,независимо какви копчета се натискат,трябва по бързо да се въведат,че току виж намалили субсидиите на левче и тогава откъде пари за гласове
87
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен95Не бири грижа ,ако не се купят машините ще се приберат отново в нечий джоб ,така че по-добре да се купят машините и да видим как тогава ще гласуват неграмотниците ,които си продават гласа. А на Радан Кънем браво ,че се пребориха да се спази закона от тези които са го писали !
86
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
каквото и гласуване да има - Кунев(сукалчето на приведения зет) няма да е в следващия парламент. Стига с недоказани хора да се борят за място в парламента, нито е спечелили дело, нито е постигнал нещо, че да каже аз имам опит. Иска да влезе в парламента да защитава приведения зет, тъкмо прокурорите са го взели на мушка и такива пиявици не ни трябват.
85
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Порамериканските протестъри измислиха поредната простотия. Досега бяха предвидена 30 милиона, а познайте с тези бракми на колко ще набъбне сметката. И всичко това от гърба на народа и то за да избере пак същите, но този път с повече пари.
84
1
 
36
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
До Край на измамитеТъпанарите нямат край.
83
1
 
43
 
! Отговори
Веселяка преди 7 години
Явно лудите в България са много. Вместо да отидат пари за нещо ценно, те ще отидат при приятелите на реформатора Димитров.
82
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко е комисионната на Слави за тия боклуциОт пидиrас полза няма
81
0
 
42
 
! Отговори
ни са знай преди 7 години
Целта е много ясна-да се размъти обстановката,та по-лесно да се изловят рибите!
80
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АндрешкоМашините нямат интернет достъп.Информацията в тях се качва на флашка и се отнася в изчислителните пунктове,барабар с чувалите.
79
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АндрешкоОк, но това не прави ли по-лесна и манипулацията, ако са компрометирани машините? Т.е. дори вече няма да има нужда от мъкнене на чували, подмяната става още с натискането на бутона.
78
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Цвъки ФизкултурникаТочно Цвъки е за електронното гласуване бе *** смотан
77
4
 
43
 
! Отговори
Ромлянин преди 7 години
Аз съм за електрическото гласуване
76
5
 
42
 
! Отговори
иван преди 7 години
Колкото повече се електронизира всичко, толкова повече намалява човечността. А колкото повече намалява човечността, толкова повече намалява здравомислието. С електронното гласуване се слага край на тайната на вота.