Сред първите сме по училищен тормоз. Децата ни пият, пушат, правят секс

Според проучването учениците ни най-често се оплакват, че са изнервени
72
Сред първите сме по училищен тормоз. Децата ни пият, пушат, правят секс
Снимка: архив, БулФото

България е сред първите десет държави по индикатор "училищен тормоз". Това показва международно изследване "Поведение и здраве при деца в училищна възраст - 2013/2014 г.", каза пред журналисти доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Още по темата
Проучването обхваща 43 държави от Европа, както и САЩ и Канада. В България е било извършено сред 4796 ученици от 5,7 и 9 клас в 163 училища.

Най-тормозени са момчетата на 11-годишна възраст, каза Василева. Момчетата причиняват тормоз по-често от момичетата - 15 на сто, показват данните. Най-малък е делът на българските ученици от всички участници в изследването, които смятат, че съучениците им са мили и услужливи, предаде БТА.

Най-честите оплаквания - сред 36.8% от българските ученици, са изнервеност и раздразнителност, а всяко трето дете се оплаква от лошо настроение.

Продължава тенденцията за висока употреба на алкохол, цигари, сладки храни и напитки сред учениците, отчита изследването. Ежедневната физическа активност намалява с повишаването на възрастта на децата. Всяко трето момиче на 15 години пуши поне веднъж седмично, като делът при момчетата е 21%. Това поставя България на второ място след Гренландия.

Тревожни са данните, свързани с първите сексуални контакти, като се отбелязва, че те започват около 14- 15-годишна възраст, каза още доц. Василева, но отбеляза, че сред момчетата по тази тема е възможно да има доза самохвалство.

Близо половината от 15-годишните момчета споделят, че са имали сексуален контакт, докато делът на момичетата е 21 на сто. Всяко трето дете посочва, че първият му сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст.

Данните за България са стряскащи, каза доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България и добави, че предстоят разговори с Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Министерството на спорта за промяна в средата в училище, здравно образование и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
24
 
! Отговори
даскалка преди 7 години
Питам аз - кой им дава пари за алкохол и цигари? Може би ние, учителите. Щото дечицата са поверени на нас за всичко - образоване, отглеждане, обслужване....ДОКАТО НЕ СЕ ИЗМЪДРИ ЗАКОН ЗА РОДИТЕЛСКИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НЯМА НИЩО ДОБРО ДО СЕ СЛУЧИ !
36
7
 
17
 
! Отговори
Петър Стоянов преди 7 години
Костов уби България,Бойко я зарови .
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква случайност че всичко това става в последните 27 години а?? Преди нямаше такива неща.
34
5
 
4
 
! Отговори
факт преди 7 години
Трябват мащабни реформи в образованието .Изцяло в интернет .Това е бъдещето както и летящите коли .Другото е комунизъм и либералщина.
33
6
 
12
 
! Отговори
Филип Димитров преди 7 години
ГЕРБ убиха образованието в средните училища .Но истинския виновник за ситуацията е Костов и Даниел Вълчев.
32
1
 
8
 
! Отговори
торта със свещички преди 7 години
Вижте в нета любимата игра в нашето училище.Торта със всещички без свещички. Това е най разпространената игра в училище или по купоните.Всеки който я играе е кууул само някой шматки се дърпат ама те са задръстени.
31
0
 
14
 
! Отговори
Айше преди 7 години
Тревожни са данните, свързани с първите сексуални контакти, като се отбелязва, че те започват около 14- 15-годишна възраст...Вай вай вай ужас!Чак на 14-15 г .....нашту на 15 г треу руди!
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност изследването за България е доста погрешно. След 1989-та година има силно променен етнически състав на новородените деца и съответно е смешно да се твърди, че 1/3 за пръв път го били правили на 13 годишна възраст, когато делът на един етнос отдавна е над 50-60% при децата, а там раждат на по 11-12 години, като често и бащата е само с някоя и друга година по-голям. По-вероятно близо 80-90% от 15 годишните са го правили, а за пръв път примерно 60-70% преди 14 годишна възраст.
29
3
 
23
 
! Отговори
Трън преди 7 години
Като нледам съществата, които ги възпитават тези "деца", не се изненадвам. Вижте ги как шофират, как си хвърлят *** и домашните любимци, как се ръгат в магазина... Нещата са ясни.
28
2
 
9
 
! Отговори
Grajdanin преди 7 години
Тоа не е добре, но не забравяйте, че те са 1 ви и в играта на хазарт, най-много трият лотарийни билетчета даже помагат и на по-възрастните. За олигарсите това е по важно. Всичко наоколо е КУМАР И ТОТО. Това е Лас вгас на Балканите. Оставете децата има Национална лотария. Урааааа...
27
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗнаещРусия има една от най-добрите образователни системи в света, и дума не може да става за сравнение с българските училища, българските ученици 70% са функционално неграмотни.
26
13
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
Проблемът на България е, че след девети 44та комунистите избиха елита на нацията, и затова децата днес пият, пушат и правят секс.
25
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пият, пушат, правят секс... да им завиди човек, живот си живеят
24
5
 
26
 
! Отговори
Фичо преди 7 години
Това е нормално. Все пак мнозинството са нежелани деца. Правени са и са раждани по задължение, понеже глупавите им родители са робували на клишета от сорта на "стара мома", "да не останеш по-назад" и "остаряваш, раждай поне едно дете". Накрая раждат насила едно дете без да го, понеже слушат тоя и оня. По същия начин се и женят. Всеки ден ги виждам по заведенията как си зарязват децата и не им се занимава с тях. В очите им се чете неприязън към това дете, понеже не е от любов и желание.
23
11
 
18
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
Търсете клипове в youtube за руските училища. 1:1 с тях сме!У нас всичко се развива по руски модел.Докато не скъсаме всички връзки с тези диваци България няма да се оправи.Вижте къде отидоха страните бивши членки на СССР като отправиха поглед към Европа и къде сме ние с ширещото се като зараза русофилство.
22
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата ни пият, пушат, правят секс... "Комунизмът си отива спете спокойно деца"... Оооо йееее...
21
5
 
12
 
! Отговори
Иван преди 7 години
"правят секс" Че какво лошо има в това? Стига да взимат безопасни мерки нека си се ръчкат.
20
4
 
19
 
! Отговори
анализатор преди 7 години
това показва моралното състояние на Българския напрод...
19
2
 
9
 
! Отговори
кашавой преди 7 години
До Олег - Сорос е на 86 години и има $25 милиарда, кой му плаща, кой му е господар?
18
3
 
26
 
! Отговори
Държавата на Тиквата преди 7 години
Нищо не става от поколението! Тотално опростачване! И ще чакаме да ни вадят пенсиите тези хора!За 8 год. един Банкянски *** тотално опростачи Нацията!