Сред първите сме по училищен тормоз. Децата ни пият, пушат, правят секс

Според проучването учениците ни най-често се оплакват, че са изнервени
72
Сред първите сме по училищен тормоз. Децата ни пият, пушат, правят секс
Снимка: архив, БулФото

България е сред първите десет държави по индикатор "училищен тормоз". Това показва международно изследване "Поведение и здраве при деца в училищна възраст - 2013/2014 г.", каза пред журналисти доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Още по темата
Проучването обхваща 43 държави от Европа, както и САЩ и Канада. В България е било извършено сред 4796 ученици от 5,7 и 9 клас в 163 училища.

Най-тормозени са момчетата на 11-годишна възраст, каза Василева. Момчетата причиняват тормоз по-често от момичетата - 15 на сто, показват данните. Най-малък е делът на българските ученици от всички участници в изследването, които смятат, че съучениците им са мили и услужливи, предаде БТА.

Най-честите оплаквания - сред 36.8% от българските ученици, са изнервеност и раздразнителност, а всяко трето дете се оплаква от лошо настроение.

Продължава тенденцията за висока употреба на алкохол, цигари, сладки храни и напитки сред учениците, отчита изследването. Ежедневната физическа активност намалява с повишаването на възрастта на децата. Всяко трето момиче на 15 години пуши поне веднъж седмично, като делът при момчетата е 21%. Това поставя България на второ място след Гренландия.

Тревожни са данните, свързани с първите сексуални контакти, като се отбелязва, че те започват около 14- 15-годишна възраст, каза още доц. Василева, но отбеляза, че сред момчетата по тази тема е възможно да има доза самохвалство.

Близо половината от 15-годишните момчета споделят, че са имали сексуален контакт, докато делът на момичетата е 21 на сто. Всяко трето дете посочва, че първият му сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст.

Данните за България са стряскащи, каза доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България и добави, че предстоят разговори с Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Министерството на спорта за промяна в средата в училище, здравно образование и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 7 години
Западняците са по-зле...
16
9
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Да бе времената били такива, системата била не знам си каква, в Европа и по света било същото. Да, ама не. Откакто прабългаринът се е омешил със славянина е станало нещо страшно! Също като в онзи лаф на Радой Ралин. Българинът е неспасяем случай!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
усещам как след 20 години децата ще са задължени да се женят на 13 години. А който не иска ще трябва да търси съдействие от БХК (или както ще се казва организацията за защита на малцинството българи).Днес гледах репортаж от едно българско училище за един побой на майка върху ученик по време на учебен час.
14
1
 
28
 
! Отговори
ддд преди 7 години
Ми то за това предимно са виновни мама и тате...кой да им научи децата на ценности като те самите ги нямат...
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами значи израел ще изчезне не правят секс, евреите ще изчезнат
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Закалка трябва от рано. Така се става мутра-мутреса-батка-кифла и прочие. Бой и насилие от най-ранна възраст. И чалга. И 20+ годишни БМВта.Представете си всички да са любезни и учтиви, ми тогава само еврогювйци ще се пръкват. Но съм 100% сигурен, че това им допада на децата и не биха го променили.
11
4
 
24
 
! Отговори
Олег преди 7 години
Изпeдepacтявaнeтo на младото поколение е благодарение на античовишките организации на Джоpдж Copoc. Но не трябва да се търси вината само в него - той си върши caтанинската работа за която му плащат господарите му. Основната вина е в българските му *** към които трябва да се подходи сигурно - чрез физическо ликвидиране...
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тревожни са данните...""Данните за България са стряскащи..."Сега какво да правя? Да се тревожа или да се стряскам?
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АУУУ ТАКА ЛИ? ЗНАЧИ КЕ СЕ СМРЯСКА ИСРАЕЛ
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимко преди 7 години
Изглежда сякаш си прекарват добре ...
7
2
 
14
 
! Отговори
Бай Тошо преди 7 години
Кекс, наркотици и училище....
6
1
 
30
 
! Отговори
Джурналист преди 7 години
Като изключим големите езикови и математически паралелки в градовете, частните училища и лицеи, образованието в останалата част от странта е доста зле. Радваме се, че децата от предните училища носят медали, а нехаем за десетките хиляди, на които им се позволява да излизат с диплома необразовани и на това отгоре да кандидатстват за висше,защото броят на местата е повече от кандидатите.
5
5
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 години
До АнонименМога да ти кажа, че почти в цяла Европа е така, не от материала, времената са такива.
4
31
 
7
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Какво лошо има да правиш селс на 15? Това си е 9ти клас т.е. напълно нормално. По добре пт чики рики ай моля ви се.
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
План Ран - Ът.
2
5
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 години
Да така си беше на даскало :), но е така поне от 20 години в бг училищата. Не е от вчера този проблем.
1
4
 
28
 
! Отговори
Bbbb преди 7 години
Каквито сме и ние по-възрастните.