Сред първите сме по училищен тормоз. Децата ни пият, пушат, правят секс

Според проучването учениците ни най-често се оплакват, че са изнервени
72
Сред първите сме по училищен тормоз. Децата ни пият, пушат, правят секс
Снимка: архив, БулФото

България е сред първите десет държави по индикатор "училищен тормоз". Това показва международно изследване "Поведение и здраве при деца в училищна възраст - 2013/2014 г.", каза пред журналисти доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Още по темата
Проучването обхваща 43 държави от Европа, както и САЩ и Канада. В България е било извършено сред 4796 ученици от 5,7 и 9 клас в 163 училища.

Най-тормозени са момчетата на 11-годишна възраст, каза Василева. Момчетата причиняват тормоз по-често от момичетата - 15 на сто, показват данните. Най-малък е делът на българските ученици от всички участници в изследването, които смятат, че съучениците им са мили и услужливи, предаде БТА.

Най-честите оплаквания - сред 36.8% от българските ученици, са изнервеност и раздразнителност, а всяко трето дете се оплаква от лошо настроение.

Продължава тенденцията за висока употреба на алкохол, цигари, сладки храни и напитки сред учениците, отчита изследването. Ежедневната физическа активност намалява с повишаването на възрастта на децата. Всяко трето момиче на 15 години пуши поне веднъж седмично, като делът при момчетата е 21%. Това поставя България на второ място след Гренландия.

Тревожни са данните, свързани с първите сексуални контакти, като се отбелязва, че те започват около 14- 15-годишна възраст, каза още доц. Василева, но отбеляза, че сред момчетата по тази тема е възможно да има доза самохвалство.

Близо половината от 15-годишните момчета споделят, че са имали сексуален контакт, докато делът на момичетата е 21 на сто. Всяко трето дете посочва, че първият му сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст.

Данните за България са стряскащи, каза доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България и добави, че предстоят разговори с Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Министерството на спорта за промяна в средата в училище, здравно образование и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
вината преди 7 години
това е вашето демосвободия ,препоръчвана от соровци министри ,права на ученици ,свободна и разюздана политика на герберско и европееиско ръководство,до къде се стигна ,хора ,това не са вече ученици да получават знание защото те си го теглет от телефони,аифони и всичката тази техника те само пият,смъркат, биячи ,нагли и свирепи ,с маската на устата ,ти знаеш ли кои е бащами,,бе ,чалгари
56
0
 
3
 
! Отговори
MAD преди 7 години
Спрете ЧАЛГАТА . И в училище да се обеснява на децата. Да се обеснява на децата че гледаното предаване по телевизията,киното, интернет и др. не е така в истинския живот.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родителите като са *** какви да са децата...
54
0
 
6
 
! Отговори
Честито преди 7 години
Това са бъдещите политици, лекара, учители и бизнесмени ... честито ако усещате какво ще е положението след 10-на години.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кучето скача според тоягата.В училище "тояга" няма,казано метафорично.Няма ефективни наказания,децата нямат граници,чувстват се свободни да правят всичко.Наказания има само за учителите и директорите.И не е нужно да си гений,за да разбереш,че управляващите нарочно са създали такива нормативни документи.Новият закон за образованието е кладата му.Досега го тъпкаха,убиваха - сега вече ще го превърнат в пепел.
52
0
 
9
 
! Отговори
ЛУДИЯ МУНЧО преди 7 години
МИ ТО..РОДИТЕЛИ И ДЕЦА НА ЕДИН АКЪЛ.....ПРОСТАЩИНАТА ТОТАЛНО НИ ЗАЛИВА....
51
0
 
6
 
! Отговори
АМИ , ДА.... преди 7 години
Без Тато---ПО ТАТОВСКИ....ХА,ХА,ХААААААААААА....ТАТЕ НОСИ , МАМА МЕСИ .....ДА ЖИВЕЙ , ЖИВЕЙ ТРУДА....!!!!!!
50
0
 
12
 
! Отговори
corbaciganyuv преди 7 години
На времето в Русе имаше един "Джубокса" - правеше записи на касети за 6 лв, а по това време учителите получаваха по 6 лв на ден. А той сигурно изкарваше 100-200 лв. на ден. Това бяха далаверите - дребни измамници, ресторантьори, таксиджии и тексимаджии, които бяха богатите.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата на България, криви глАви, гуци-гуци, Азис, Мейзер-***,.........класика Бг-2017
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте си политиците за да разберете КОИ СТЕ ВИЕ!!!!!!Да мразиш политиците си значи мразиш собственият си образ.
47
2
 
12
 
! Отговори
Дедо ви Тошко-Правец преди 7 години
С две думи Наркомани ,*** ,Биячи и Затворническа *** расте .Ашколсун машаллах ***
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народа-***, Борисов и той ***, Е, какви искате да са ви децата??? Айнщайн ли?Няма начин. Пурковци, това са децата на България ДНЕС!!!
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nqma koi da gi nakara da svarshat malko rabota, za da se pochuvstvat polezni. Roditelite sega gledat vsichko da svarshat vmesto decata si, a te ot skuka nqmali nastroenie! Kogato za bqh teenager si imah zadaljeniq, koito trqbvashe da izpalnqvam! I nqmashe opravdaniq! Sega bili agresivni!
44
2
 
4
 
! Отговори
ssd преди 7 години
Представете си като им отнемат цигарите и алкохола...
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Или с думи прости, днешните деца на България са ***.И.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както колегата Су34 казва- нормална новина за една такава нация.
41
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами прости родители, прости деца. 45г работническа класа, "баровци" бяха шофъори, военни, и всякакъв среднообразован персонал, крадяха и се хвалеха, престижно беше да слушаш сръбска музика и да си международен. А образованите бяха, докторчета, инженерчета, архитектчета и т.н. Сега децата на тез индивиди искат да са мутри да имат некои лев за заведенията и дърто БМВ, правят се на големи играчи, агресивни са към учители и по-умни връстници а не разбират какви са смешници е ще са обслужващ персонал
40
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 7 години
родителите са пуйки задремали ще им бият децата и те ще се жалват вместо да хвърчат о директор до министър
39
1
 
35
 
! Отговори
ДО 44: даскалка преди 7 години
Едно време нямаше закон. Имаше респект от учителите. Когато учителите кажеха на баща ми, че съм направил някоя щуротия в училище, нямаше сила на тая земя да го убеди в противното. Съответно си отнасях яко наказание. Сега, какво? Закон ли ни трябва за това нещо? Всичко е в мисленето на хората и ценностите които се възпитават в къщи.
38
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тоя комунизъм!!! Няма го вече почти 30 години. Стига вече за щяло и нещяло да го пъхате навсякъде. Затова че сега са ***.и и неграмотни, са виновни политиките на последните 27 години. Това е целта. Колкото по неуки , толкова по лесни за манипулация. Тотално народа изпростя вече. Българина е такова нещо. Или някой му е виновен, или чака някой да го оправя. За 27 години имаше време нещо да се подобри. Спрете с тоя комунизъм и направете вие нещо по добро