Първите 10 дни на Радев - със знак плюс за 79% от българите

"Галъп": "На кантар" са мненията за управлението на ГЕРБ
174
Първите 10 дни на Радев - със знак плюс за 79% от българите
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

79% от българите оценяват положително първите десет дни от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Това показват данните от независим експресен телефонен сондаж, възложен, финансиран и проведен от "Галъп интернешънъл". Той е осъществен в периода 1-2 февруари сред 803-ма души в цялата страна.

Три четвърти от запитаните одобряват избора на Огнян Герджиков за премиер, като отчетливо мнозинство от 59% го възприемат като независим от конкретна партия. На обратното становище са 30%.

Най-разгорещеният спор преди встъпването на Румен Радев в длъжност – ще отстоява ли той членството на България в ЕС и НАТО, или ще търси отдалечаване, в момента е категорично решен – 78% от избирателите нямат съмнение в евроатлантическата му ориентация, едва 12% са на обратното мнение.

Очевидно първото международно посещение на новия ни държавен глава в Брюксел и срещите му на върха на НАТО слагат край в съзнанието на три четвърти от българските избиратели на спекулативните твърдения по отношение на геополитическите му намерения, смятат анализаторите.

Инициираните от Корнелия Нинова решителни промени в устава на най-старата партия срещат подкрепа, далеч надхвърляща влиянието на БСП в обществото. Така например въвеждането на ограничение в броя на мандатите на депутатите от БСП, а също и въвеждането на пряк избор на председател на партията от членуващите в нея са инициативи, одобрявани от над две трети от всички избиратели в страната.

Очевидно масови са нагласите в българското общество за обновяване на политическия елит и за пряк избор на ръководители. Вероятно и затова общественото мнение "награждава" Корнелия Нинова: 47% я определят като политик с ярки лидерски качества – този процент далеч надхвърля личния й рейтинг на одобрение от около 25%, посочват социолозите.

Оценката на управлението на ГЕРБ по време на двата незавършени мандата е поляризирана. 35% отчитат напредък в страната, но точно толкова избиратели са на обратното мнение. Като "застой" определят тези години 27%. Тази тема вероятно ще бъде в центъра на изборната борба и дебат и най-вероятно от "накланянето на везните" по този въпрос ще зависи и резултатът от вота, коментират от "Галъп".

Обединените патриоти са най-приеманият участник в следващата изпълнителна власт. Електоралният им потенциал и центристкото им позициониране ги превръща в ключов играч за оформянето на мнозинство в следващия парламент, доколкото двете основни политически партии ГЕРБ и БСП са в относителен паритет помежду си и са далеч под възможностите самостоятелно да управляват.

Като цяло сондажът регистрира висока степен на поляризация на общественото мнение по отношение на едно бъдещо управленческо мнозинство след 26 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Де юре Радев е парашутист, а де факто - ездач на троянски кон !
79
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Личи си кога от КОЗЯК са отворили ведомостите и са започнали да захранват ГЛАДНИТЕ ГЕРБЕРИ,които държаха властта и като я изпуснаха АХ ДАНО ЗАВИНАГИ,вече се борят със *** за дребни подаяния.Щом и Цецка РабФака обещава наедро увеличение на доходи,Бай *** явно го е закъсал.Колко години ГРОБ загробва България,освен с нова цветна революция не виждам кога ще вземат властта почтенно.Затова и платените им драскачи плюят и завиждат на всеки посмял да мисли за бъдещето на нашите деца.Успех Радев!
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
79%, но ако беше споменал още няколко пъти "Русия" можеше да го докарат до рейтинга на кръстника му Путин !
77
6
 
4
 
! Отговори
бравос преди 7 години
До БСП са гад.ини Като теб и един комшия , като разбра че жена му .......нали се сещаш.., не се изкефи!!! Така и ти ......истината по някога боли!!
76
12
 
8
 
! Отговори
Русофилка Радева преди 7 години
Де юре Радев е пилот на боен самолет. Де факто е пощенски гълъб на Путин. А
75
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте го нападали генерала! Да не мислите, че му е лесно под три чеxълa?
74
2
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
др. Райчев бърза да "потвърди" мокрите сънища на др. Нинова
73
2
 
1
 
! Отговори
арменския... преди 7 години
До Анонимен86 Одете да се жалите на .........Шарен мост!!!!!!
72
10
 
5
 
! Отговори
г 7 преди 7 години
Знаете ли ,че вече Близнашки ми изглежда нормален пред Радев и Герджиков.Не мога да повярвам .
71
6
 
6
 
! Отговори
Нов завет преди 7 години
Ако имаш две ризи дай и двете на Путин.Извод-братството ограбва
70
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Манипулации на обществото.Какво са 10 дни от встъпване в длъжност?
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руски, руски, ама Радев каза, че де юре е украински. Ко прайм ся?
68
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тате ми е казал: Мястото на генералите е казармата, на поповете - черквата, а на хората - мегдана !
67
9
 
9
 
! Отговори
бравос преди 7 години
Сор.оските ми.шо.ци недоволстват, това значи че Президента си върши перфектно работата!!!!!!!!!!!! .......А че Крим е руски ,.....то е ясно и е факт!!!!!!!!!!!
66
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В сравнение с този сега ми се струва, че Гоце беше добър президент....хаха
65
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 73Радев съвсем очевидно защитава руските интереси! Откакто е президент говори предимно за Русия, кое точно не ти е ясно ?!
64
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко трябва да си безграбначен та на първата си визита в Брюксел като президент представящ България и народа ,да започнеш с думата Русия ???Ти мозък и мъжество имаш ли ве г-н прецеденте ?Абе не щем руски окупатори бе ,не щем кремълският бандитизъмбе ,не разбрахте ли ,не щем да на ограбват бе прецеденте.
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Гоце по-рядко споменаваше Русия.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, любимецът на народа......
61
8
 
8
 
! Отговори
10 дена преди 7 години
За 10 дена назначи Елена Йончева ,видна БААСИСТКА .Назначи турчина Христов .Отиде в НАТО и се изложи с отмяната на санкциите към Русия ,с което доказа на всички ,че е руски генерал, назначен за президент . И да,на Андрей Райчев страхливеца това му допада на 79 процента.