Първите 10 дни на Радев - със знак плюс за 79% от българите

"Галъп": "На кантар" са мненията за управлението на ГЕРБ
174
Първите 10 дни на Радев - със знак плюс за 79% от българите
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

79% от българите оценяват положително първите десет дни от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Това показват данните от независим експресен телефонен сондаж, възложен, финансиран и проведен от "Галъп интернешънъл". Той е осъществен в периода 1-2 февруари сред 803-ма души в цялата страна.

Три четвърти от запитаните одобряват избора на Огнян Герджиков за премиер, като отчетливо мнозинство от 59% го възприемат като независим от конкретна партия. На обратното становище са 30%.

Най-разгорещеният спор преди встъпването на Румен Радев в длъжност – ще отстоява ли той членството на България в ЕС и НАТО, или ще търси отдалечаване, в момента е категорично решен – 78% от избирателите нямат съмнение в евроатлантическата му ориентация, едва 12% са на обратното мнение.

Очевидно първото международно посещение на новия ни държавен глава в Брюксел и срещите му на върха на НАТО слагат край в съзнанието на три четвърти от българските избиратели на спекулативните твърдения по отношение на геополитическите му намерения, смятат анализаторите.

Инициираните от Корнелия Нинова решителни промени в устава на най-старата партия срещат подкрепа, далеч надхвърляща влиянието на БСП в обществото. Така например въвеждането на ограничение в броя на мандатите на депутатите от БСП, а също и въвеждането на пряк избор на председател на партията от членуващите в нея са инициативи, одобрявани от над две трети от всички избиратели в страната.

Очевидно масови са нагласите в българското общество за обновяване на политическия елит и за пряк избор на ръководители. Вероятно и затова общественото мнение "награждава" Корнелия Нинова: 47% я определят като политик с ярки лидерски качества – този процент далеч надхвърля личния й рейтинг на одобрение от около 25%, посочват социолозите.

Оценката на управлението на ГЕРБ по време на двата незавършени мандата е поляризирана. 35% отчитат напредък в страната, но точно толкова избиратели са на обратното мнение. Като "застой" определят тези години 27%. Тази тема вероятно ще бъде в центъра на изборната борба и дебат и най-вероятно от "накланянето на везните" по този въпрос ще зависи и резултатът от вота, коментират от "Галъп".

Обединените патриоти са най-приеманият участник в следващата изпълнителна власт. Електоралният им потенциал и центристкото им позициониране ги превръща в ключов играч за оформянето на мнозинство в следващия парламент, доколкото двете основни политически партии ГЕРБ и БСП са в относителен паритет помежду си и са далеч под възможностите самостоятелно да управляват.

Като цяло сондажът регистрира висока степен на поляризация на общественото мнение по отношение на едно бъдещо управленческо мнозинство след 26 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев ли си фикус ли си,най си ми руско меекере
59
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 67Грешиш,по интересно е какво е мнението на *** и платените от ,,Козяк'' м и ж и ту рки които твърдяха че Радев е червен и веднага щял да продаде България на Русия и че щял да защитава руски интереси.Сега нещо почнахте друга песен да пеете,а.
58
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво направи за десет дни другаря Радев,за да го харесва почти целия народ? Може би щеше да има 100 процента ако беше яхнал магаре до Брюксел?
57
0
 
7
 
! Отговори
ha ha haaa преди 7 години
Че ЗАСТОЙ и НЕОДОБРЕНИЕ са си абсолютно НЕОДОБРЕНИЕ..... Евтини манипулатори....
56
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама, какво е направил толкова Генерала освем, че изсрича Устава на БНА при встъпването си и няколко пъти повтори "русия", та вече му дават оценка "Голубчиките" !?
55
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно какво е мнението на русофилите след като Радев призна, че де юре Крим е украински?
54
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво като посети първо Брюксел??? И там се опита с виевати фрази да дърпа към русия ама го наритаха на бързо. Вижте неговото изказване и изказване то на Столтенберг. Определено не казват едно и също.
53
9
 
20
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Очаквах Радев на среща с европейските лидери да ги помоли за съдействие и връщането на Цветан Василев от Сърбия,очаквах да започне работа за изкореняването на моделът КОЙ,но уви,натовският дезертьор започна да бращолеви и лобира за руско сирийските отношения.Ето този е матроьошка на кремъл но в никакъв случай президент на България.Чехъл или фикус поставен в президенството с цел лобизъм в руски интерес.
52
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия статистически данни в момента ли си ги измисляте или са просто платени, за да вдигнат минусовия рейтинг на Радев. Иначе запитването може да е правено в централата на БСП, тогава може. От мен Радеф има 300 минуса!
51
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Посетил бил първо Брюксел. Радев козината си мени, но ниновия нрав- не.
50
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия руско-червени мошеници от Галъп едвам изтраяха десет дни и почнаха да обслужват президента. Помнете ми думата, че след няколко дни данните ще бъдат "потвърдени" от Червен Колю а малко скед него и Васил Тончев от Сова Харис ще "даде" аналогични резултати. Бившия царски депутат от Силистра и настоящ приятел на Тръмп също ще се включи в хора на манипулаторите с "изследване" на ИМП.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 57искаш да кажеш като Путин ! Не бързай да обобщаваш одобрението на русофиските предатели с целият български народ,защото не се знае ако те послуша дали ще има този рейтинг .....
48
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Де юре-радев, се факто-нинов, след 5години ,пост фактум-решетников.
47
3
 
12
 
! Отговори
Внимание преди 7 години
От Калъп четат в Днес и слагат минуси на тези, които ги изобличават.
46
4
 
11
 
! Отговори
блек сий рама преди 7 години
Нали знаете , че истинската агенция "Галъп" ги съди в момента за името. Тези селски тарикати го откраднаха и му сложиха едно "интернешенъл" отзад . На практика много хора се заблуждават, че това е уважаваната агенция. То това е и целта на Анрешко/вците/. Какъв морал очакваш от една агенция която стартира с кражба на име???? И защо до сега никой не внесе сигнал в прокуратурата откъде са аджаба стотиците милиони на "социолозите" Кънчев и Райчев???? Тя много доходна тази социология бре!!
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Засега няма резултат освен само кадруване и назначения на служебни министри.
44
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИнтервюВъпрос: Г-н Радев, Вие сте...Радев: НАТОвски генерал и...?...вече Президент и знаете, че...Радев: ....руското знаме се вее над Крим и затова казах:?...на мизерстващият българския народ...Радев: Остава ви още една седмица !?...!!!
43
3
 
4
 
! Отговори
Циник преди 7 години
....ееее...айде от мен да мине - Филадендрон
42
12
 
18
 
! Отговори
Циник до 46 преди 7 години
След изборите....генерала влиза в роля - Фикус в Президентството!
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е кон спираторите - голфери - милионери на Бсп - Кънчо, червен колю, Анрешко Райчев да бъдат съдени за манипулиране на вота. Че то така много лесно, хем прибират пари, хем повдигат самочувствието на дрогарете, хем могат да заблудят накой човечец, че Бсп ще го оправи. Ще го оправи- да, както винаги досега - до заплати от 5 $, ограбени банкови сметки, заменки (за 4 милиарда) и др.оправяния. Герб също са *** - 2 ешалон на бкп.