Първите 10 дни на Радев - със знак плюс за 79% от българите

"Галъп": "На кантар" са мненията за управлението на ГЕРБ
174
Първите 10 дни на Радев - със знак плюс за 79% от българите
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

79% от българите оценяват положително първите десет дни от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Това показват данните от независим експресен телефонен сондаж, възложен, финансиран и проведен от "Галъп интернешънъл". Той е осъществен в периода 1-2 февруари сред 803-ма души в цялата страна.

Три четвърти от запитаните одобряват избора на Огнян Герджиков за премиер, като отчетливо мнозинство от 59% го възприемат като независим от конкретна партия. На обратното становище са 30%.

Най-разгорещеният спор преди встъпването на Румен Радев в длъжност – ще отстоява ли той членството на България в ЕС и НАТО, или ще търси отдалечаване, в момента е категорично решен – 78% от избирателите нямат съмнение в евроатлантическата му ориентация, едва 12% са на обратното мнение.

Очевидно първото международно посещение на новия ни държавен глава в Брюксел и срещите му на върха на НАТО слагат край в съзнанието на три четвърти от българските избиратели на спекулативните твърдения по отношение на геополитическите му намерения, смятат анализаторите.

Инициираните от Корнелия Нинова решителни промени в устава на най-старата партия срещат подкрепа, далеч надхвърляща влиянието на БСП в обществото. Така например въвеждането на ограничение в броя на мандатите на депутатите от БСП, а също и въвеждането на пряк избор на председател на партията от членуващите в нея са инициативи, одобрявани от над две трети от всички избиратели в страната.

Очевидно масови са нагласите в българското общество за обновяване на политическия елит и за пряк избор на ръководители. Вероятно и затова общественото мнение "награждава" Корнелия Нинова: 47% я определят като политик с ярки лидерски качества – този процент далеч надхвърля личния й рейтинг на одобрение от около 25%, посочват социолозите.

Оценката на управлението на ГЕРБ по време на двата незавършени мандата е поляризирана. 35% отчитат напредък в страната, но точно толкова избиратели са на обратното мнение. Като "застой" определят тези години 27%. Тази тема вероятно ще бъде в центъра на изборната борба и дебат и най-вероятно от "накланянето на везните" по този въпрос ще зависи и резултатът от вота, коментират от "Галъп".

Обединените патриоти са най-приеманият участник в следващата изпълнителна власт. Електоралният им потенциал и центристкото им позициониране ги превръща в ключов играч за оформянето на мнозинство в следващия парламент, доколкото двете основни политически партии ГЕРБ и БСП са в относителен паритет помежду си и са далеч под възможностите самостоятелно да управляват.

Като цяло сондажът регистрира висока степен на поляризация на общественото мнение по отношение на едно бъдещо управленческо мнозинство след 26 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обикновено сондажите се правят на стотния ден. От Галъп едва издържаха 10 дни и почнаха с манипулациите. Значи залогът е много голям!
39
15
 
14
 
! Отговори
аааааааа преди 7 години
Мачкай ГЕНЕРАЛЕ. УСПЕХ!!!
38
10
 
13
 
! Отговори
Хасенчо Генов преди 7 години
Умните и красивите са се побъркали, откакто Радев положи клетва. При Роско не се обаждаха и не ревяха, понеже са колеги под чехъла на един и същ работодател.
37
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бля-бля-бля-Русия-бля-бля-бля-Русия-----и така 10 дни.....егати Българският президент?!
36
10
 
11
 
! Отговори
Русофилка Радева преди 7 години
Де юре Радев е български генерал от резерва. Де факто има манталитет на *** артелчик.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая олигархична агенция стана много активна напоследък, подуши кокала!Хора манипулират Ви.Какво добро донесоха на хората и държаватаГЕРБ и БСП??България продължава да е най корумпираната и мафиотска държава.Хората най бедни и болни. Олигарсите и картелите цъфтят. Откраднаха 8 млд в КТБ и Белене, виновни няма!МИСЛЕТЕ.
34
6
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
"78% от избирателите нямат съмнение в евроатлантическата му ориентация, едва 12% са на обратното мнение."Руския агент Радев евроатлантик!!!! Съвсем са се оляли галъпци. Той ден и нощ внсе зда Русия бълнува, за сваляне на санкциите и за руския Крим, те евроатлантик го изкараха! Срам нямате бе "социолози"!
33
5
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Бойко Борисов :Какво още искате,добър партньор сме ви.Каквото сте поискали от нас сме го направили.Поискахте спиране на южен поток-спряхме го,поискахте спиране на АЕЦ Белене -спряхме го,поискахте спиране на Бургас Александрополис -спряхме го,поискахте военни бази -дадохме ви ги. Това милички са думи на вожда пред американците,ако си мислите,че си измислям справете се.После Радев бил назначен от Путин,ами Борисов от кого е назначен и за чии интереси работи.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кънчевците и райчевците пак са тук! Идат избори, червените олигарси решиха да поизтръскат джобчетата за малко платена социология.
31
4
 
11
 
! Отговори
до реалист преди 7 години
Ами то с такива като Герджиков Радев какъв знак дава ?Герджика също е част отбизнес мафията.
30
0
 
10
 
! Отговори
Циник до Реалист преди 7 години
Моля ти се - обади ми се, когато някое от правителствата ни спре да краде.....ГЛЕДАЙ ДА Е ПРЕЗ ТОЗИ ВЕК!!!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има да гони Тръмп :)
28
10
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Ясно е кой не харесва президента Радев - тези от ГЕРБ, които прикрити под политическия чадър на управлението на ГЕРБ, грабеха България като за последно. Сега ги е страх, че може да им се потърси сметка за грабежа, но според мен едва ли ще стане. Никой от грабилите в България след 1989-та година не е осъден досега.
27
18
 
10
 
! Отговори
Русофилка Радева преди 7 години
Де юре Радев е натовски генерал от запаса. Де факто се държи като старшина от Варшавския договор.
26
2
 
9
 
! Отговори
Да България преди 7 години
До Русофилка РадеваКолега, от вчера има нови опорни точки. Тази, която пишеш до посиняване вече не е валидна. Обърни към своя коуч, да ти даде актуален списък, какво и къде да се пише.
25
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ай..дей, голямата манипулация "ала КГБ" започна..."Галъп"чици !
24
3
 
9
 
! Отговори
геополитика преди 7 години
Радев, вместо да шикалкавиш в Европа и НАТО покани Тръмп ,бъди умен .
23
12
 
12
 
! Отговори
Русофилка Радева преди 7 години
Де юре Радев е български президент и е "баща на нацията". Де факто той я заряза заради любимата си Русия. Както изостави жена си и децата си заради любимата си Деса.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Radev ne se zeluva i pregra6ta kato boiko i rosen ima stil stoika i angliiskiat mu e na nivo bes prevoda4ka gen. Ot kariera i nato perf. Nemski ruski ne e liglu i smeschnik a voennen maj
21
4
 
12
 
! Отговори
Огюст Конт преди 7 години
Ако Кънчо и Андрей работеха в Русия сигурно щяха да дават по 130% одобрение на джуджето.