Радев налага първо вето, видя "врата" за корупция при концесиите

Спорният според него закон бе приет в края на работата на 43-то НС
181
Радев налага първо вето, видя "врата" за корупция при концесиите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Държавният глава Румен Радев наложи първото си президентско вето – на Закона за концесиите. Радев мотивира решението си в изявление пред медиите.

По думите му законът е приет в последните часове на 43-то Народно събрание с минимално мнозинство, а разпоредбите му поставят под въпрос принципи в правовата държава и местното самоуправление.

"Законът въвежда широки граници на субективизъм и възможност за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес", аргументира се президенът.

Той посочи, че законът предвижда промени в 29 други закона, с което се навлиза дълбоко в икономическите отношения. Президентът смята, че такива ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

"Възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане", заяви Радев.

Президентът изтъкна още, че се надява на отговорен подход към бъдещите поколения при новото му разглеждане.

В последните си дни работа парламентът прие максималният срок на концесия за ползване да не може да бъде по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон не е предвиден друг срок. Когато определеният максимален срок за концесия за строителство или за услуги е 35 години или по-дълъг, определянето на концесионер ще може да се открие след решение на Народното събрание.

Възможна загуба за общините и скрита приватизация на обекти бяха сред мотивите, с които от КТ "Подкрепа" поискаха вето от държавния глава днес на среща с него.

Природозащитниците също се обявиха против закона и дори се събраха в понеделник пред президентството на протест. Според тях с нормативната уредба се дават неограничени права на концесионерите.

От надпартийното обединение "Нова Република" пък изпратиха писмо до Радев, за да изложат своите възражения срещу закона. Те смятат, че той е приет в услуга на тесни корпоративни интереси, като целта е да се "бетонират" за десетки години напред договори за почистване на големите градове с "правилните" фирми.

От дясната формация обръщат специално внимание на президента за "скандалното обстоятелство", че концесия по новия закон ще може да бъде сключена и за 100, че и за 1000 години напред, при "подходяща" икономическа обосновка. Според тях причината е, че не беше прието предложението им за залагане на ограничение за максималния концесионен срок. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
19
 
7
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Имало едно време един льотчик. Е, колко да е льотчик с 30 часа полет годишно....на посмешището МиГ -29. Горките американски летци /лейтенанти/ които кацат и излитат на самолетоносачи имат толкова летателни часове на месец. Колегите им от Израел на наземни летища 30 часа/годишния нальот на наш Генерал/ ги правят за 2 седмици. Опсссссссссс!! И не на идиотизма Миг-29 а на истински изтребители. И как този льотчик стана "въздушен ас" без нито една бойна мисия???? Ай да....ив..а и "асовете!
98
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наглеци са от 43 - то мешере. Генерала им даде цяла седмица, а трябваше да ги разпусне веднага, защото последната седмица само поразии правиха!
97
17
 
9
 
! Отговори
А главно преди 7 години
Смешно и жалко. Комунистите викат дръжте крадеца, а те са най-големите специалисти в ограбването. Все обвиняват, а и междувременно крадат. Но има видов ден.
96
0
 
7
 
! Отговори
Доган преди 7 години
До бай петко.не милиони а милиарди
95
6
 
25
 
! Отговори
Кмета на Симитли преди 7 години
Президентът Генерал Румен Радев, вече има подкрепата на 87% от българите - защото започва да наказва крадливата ГЕРБерастка шайка. Аз съм Кмета на Симитли и с Тиквоний Великолепни празнуваме днешния Втори Февруари - денят на ГЕРБерастите. Вече го уважих 4 пъти, а нощта е цялата пред нас.
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бял човекСигурно Бойко е идеалът ти за бял човек? Или онзи дето се отече в канала преди няколко дни? Отдавна не не са ме разсмивали така!
93
2
 
2
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
До БАНКЯНСКИ МАГНОЛИИПрекалил си с боярищника. дано да се събудиш утре.
92
2
 
26
 
! Отговори
БАНКЯНСКИ МАГНОЛИИ преди 7 години
ГЕРБАВИТЕ ТАКА СА СЕ ЗАПЕНИЛИ ОТ ЗЛОБА И БЕЗСИЛИЕ, ЧЕ ПЛАТЕНИТЕ ИМ *** СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ЛЪЖАТ, КЛЕВЕТЯТ И ОХРАЧВАТ ВСИЧКО, КОЕТО НЕ Е КРАДЛИВ ГЕРБЕРАСТ. АНОНИМНИКЪТ 117, ПИШЕЙКИ ПОРЕДНИТЕ МАЛОУМИЯ ЗА БСП, ВСЪЩНОСТ ВИЗИРА НАЙ-СПОЛУЧЛИВО ИМЕННО ГЕРБ И МУТРЕНСКИЯ МУ БОС ОТ БАНКЯ, КОЙТО СИ ПЕСТИ ОКРАДЕНИТЕ МИЛИАРДИ, ТА ПОСЕГНА НА БРОНИРАНИТЕ ДЖИПОВЕ, КОИТО УЖ БЯХА ЗА ГОРСКИТЕ, КОИТО ЩЯХА ДА ГИ ПРЕДОСТАВЯТ НА БОГАТИТЕ СИ АВДЖИИ. ИЗГЛЕЖДА НАЙ-ЛИЧНИЯТ АВДЖИЯ БОГАТАШ Е БОКО ОТ БАНКЯ. ТАКА СЕ ПОЛУЧИ..
91
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да,дааааа, боли, нали млади и стари герберуги и ***. Нема как, мандалото падна, кражбите приключиха. Поплачете малко, ще ви олекне. Батко Боце сигурно се е смушил в Банкя, обграден от верни слуги които са чакали парчета от баницата но Черна мачка им мина пътя и тя се казва Радев. Няма да купувате нови коли, къщи в Гърция, да пращате децата в странство да учат, да хващате нови любовници и ходите в Гърция всеки уикенд. Ама не се косете, след 5 години може да е друг президент. Надявайте се!
90
3
 
29
 
! Отговори
бай петко преди 7 години
някой амеби тук пишат че Радев спрял концесиите...при вас явно мисловния процес отдавна е спрял...Радев спря един скандален закон закона така приет от ГЕРБ гарантираше ощетяване на държавата с милиони всяка година
89
0
 
4
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
И защо триете?
88
9
 
0
 
! Отговори
до 117 преди 7 години
Хайде да изчакаме малко, пък после да коментираме а ? Не говоря дори за 100 дни ! А пък ако ще коментираме, подвластни на емоцията "ами на мен не са се отчели", то няма смисъл ...
87
1
 
25
 
! Отговори
ПОМНИТЕ ЛИ преди 7 години
Помните ли - Една малка крачка , но Огромен скок за Човечеството .Това важи в пълна сила за България .Дано има Политици в Затвора и да се върнат парите в Държавата ни - за деца , Пенсионери и Болни .
86
3
 
26
 
! Отговори
БРАВО преди 7 години
До тук Адмирации за Г-н Президента Радев .ЕС има нужда от такива Политици . Мисля че заедно с Румъния ще повдигнем нова вълна в ЕС и Русия , в Европа - Демокрация , а Политиците крадци в Затвора .
85
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо другарят спря концесиите? Нали трябва да има другарката нинова да краде. Да бе, да, те не крадат - те приватизират по 47%.
84
23
 
3
 
! Отговори
бял човек преди 7 години
Писна ми от тия татаро монголски физиономии в политиката.Нашияпрезидент си е баш с подобна.Къде отиде славянската физиономия...Този балкано европейски тип на красивия мъж ,Доган разби тази държава хора .Вижте и масово жените вече са с такива турски физиономии ........
83
4
 
0
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До НикиДоразпределя/дораздава и разграбва се държавата ли? Кои са кандидатите за наемане, м? Щот процедурата е явява се кандидат, плаща на кой кво требва /дори ако трябва да се промени з-н/ и след това се обявява търг! Та кой е кандидата? пп водо източниците са от стратегическо значение за .... ?
82
22
 
4
 
! Отговори
Филип Димитров преди 7 години
Радев вече има голям проблем .В Брюксел го разбраха,че не е от техните.А щом не е от техните значи е или руски шпионин или турски . Трябва бързо да отлети да моли Доналд Тръмп да ни построи 10 бази да има с какво да се занимават хората.
81
3
 
5
 
! Отговори
Ники преди 7 години
И досега е могло да се сключват концесии от министри. Давам пример. Някой иска да строи нещо, ама иска концесия за 40 години, не за 35. Тогава трябва да има публично гласуване от парламента, респективно гражданското общество, ако го има да се спука от протести, ако не е съгласно с това. Ама гражданско общество няма - то си яде меметата във фейса с кориците и не се замисля дали не го лъжат и използват.
80
0
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До Радев да спре !Ами, ами! Шегуваш се! Разбира се : Да продължи!пп. тъй като чета буквално, няма да гласувам! Темата е прекалено сериозна!