Радев налага първо вето, видя "врата" за корупция при концесиите

Спорният според него закон бе приет в края на работата на 43-то НС
181
Радев налага първо вето, видя "врата" за корупция при концесиите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Държавният глава Румен Радев наложи първото си президентско вето – на Закона за концесиите. Радев мотивира решението си в изявление пред медиите.

По думите му законът е приет в последните часове на 43-то Народно събрание с минимално мнозинство, а разпоредбите му поставят под въпрос принципи в правовата държава и местното самоуправление.

"Законът въвежда широки граници на субективизъм и възможност за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес", аргументира се президенът.

Той посочи, че законът предвижда промени в 29 други закона, с което се навлиза дълбоко в икономическите отношения. Президентът смята, че такива ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

"Възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане", заяви Радев.

Президентът изтъкна още, че се надява на отговорен подход към бъдещите поколения при новото му разглеждане.

В последните си дни работа парламентът прие максималният срок на концесия за ползване да не може да бъде по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон не е предвиден друг срок. Когато определеният максимален срок за концесия за строителство или за услуги е 35 години или по-дълъг, определянето на концесионер ще може да се открие след решение на Народното събрание.

Възможна загуба за общините и скрита приватизация на обекти бяха сред мотивите, с които от КТ "Подкрепа" поискаха вето от държавния глава днес на среща с него.

Природозащитниците също се обявиха против закона и дори се събраха в понеделник пред президентството на протест. Според тях с нормативната уредба се дават неограничени права на концесионерите.

От надпартийното обединение "Нова Република" пък изпратиха писмо до Радев, за да изложат своите възражения срещу закона. Те смятат, че той е приет в услуга на тесни корпоративни интереси, като целта е да се "бетонират" за десетки години напред договори за почистване на големите градове с "правилните" фирми.

От дясната формация обръщат специално внимание на президента за "скандалното обстоятелство", че концесия по новия закон ще може да бъде сключена и за 100, че и за 1000 години напред, при "подходяща" икономическа обосновка. Според тях причината е, че не беше прието предложението им за залагане на ограничение за максималния концесионен срок. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
19
 
6
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Попрочетох, всички концесии за ползване са с таван 25 години. Всички концесии за строителство са с таван 35 години. И могат да се правят от министри. Всяка концесия над тези срокове МОЖЕ да бъде договорена САМО, ако е ПуБЛИЧНП ГЛАСУВАНА и ПРИЕТА от народното събрание. Не, Радев и БСП хич не са популисти..."Вечни концесии" друг път, само ви лъжат да се врънкате и ръчкате!
78
0
 
22
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Разумно решение на Радев! Но какво медиите ще кажат да тези предатели и вероятно корумпета /далавераджии/ които гласуваха за този закон? Какво? За какво име е плащал народа, да го предават и продават ли? пп. поименен публичен линч за гласувалите по този закон и никога да не видят вече парламента!
77
5
 
34
 
! Отговори
Радев да спре ! преди 7 години
Той размаза мамата ни, разби ГЕРБ,уволни Трътлестия от Банкя,уволни министрите на Трътлестия,уволни депутатите,разпусна НС,назначи правителство,нареди ревизия,в ЕС го посрещнаха като победител, в щаба на НАТО му козируваха, върна се и отмени Закона за концесиите.Сега виждаме как ГЕРБ на седянка се гледат като стригани овце. Одобрението за него е 79 %, утре ще стане 100 %, е това на нищо не прилича. А стига де !
76
29
 
11
 
! Отговори
иван преди 7 години
Закона си е много точен , не повече от 25 години , но червените искат тези концесий за своите фирми и Радев послушно слага вето по нареждане на червените олигарси !!
75
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано да направи нещо позитивно новият Президент за тази държава, че заради глада и мизерията този народ се разедини и озлоби! Пожелавам му успех!
74
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който може да бяга от България и да се спасява. В целия свят положението става по-зле, но в България става невъзможно да се живее въобще. Евакуирайте се при първа възможност!
73
12
 
3
 
! Отговори
Ники преди 7 години
До 93, това ми е ясно. ;) Но наистина не мога да разбера цялата тая истерия. Къде са тези 1000 години концесия!? Къде е тази слабост в закона и какво точно се казва там. Ако имаш повече информация, моля те сподели. Щото единственото което виждам са мемета от сорта дадоха България на концесия. Пък сега виждам дефиниран максимален срок от 25 години.
72
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не обичам БСП в никакъв случай, но ако алтернативата е ГЕРБ!!! Значи че сме много зле. Една група от некадърници. Охранителя, учителя по физическо, Цецка, Росен.......всичко друго но не и политици. Бивши радикални комунисти, превърнати в евро ***. Вместо да командват, те изпълняват заповеди от новите им богове (ЕС, САЩ,НАТО) и всички заповеди са против интересите на България. Докога това ще продължава? Зависи от народа. Като гледам как боготворят някой ГЕРБ няма да е скоро
71
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ники, каскетите ще ти отговорят колкото ще ти отговори и папагал научил се да произнася две-три фрази.
70
2
 
21
 
! Отговори
Ники преди 7 години
До Белгия. Жив и здрав да си. Липсата ти е грижа само на *** и на баща ти. На никой друг тук едва ли липсваш. Като почнете ми ревете като обидени деца кой, къде, какво - терминал две. Имаш правото да си където искаш бре, що си мислиш, че в България сме спрели да дишаме, само щото теб те няма!? :-)
69
15
 
6
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Аз нещо не разбрах. В статията пише: В последните си дни работа парламентът прие максималният срок на концесия за ползване да не може да бъде по-дълъг от 25 години Тогава за какви вечни концесии точно става въпрос!? Да не стане пак така дето БСП вика дръжте крадеца!? Как става така, че има вечна концесия, като максималния срок е 25 години?? И що Радев слага на това вето!?
68
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще го крадат пак ниновите каскети.
67
18
 
4
 
! Отговори
Белгия преди 7 години
Българския народ е най-ск*пания , нито жените , нито природата са красиви ... затова и аз видях врата - Терминал 2
66
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Втори февруари ден на Радините другари
65
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ на всички депутати им развали настроението на днешният им празник
64
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спря концесиите за да ги даде на други. Досега ви грабеше Джон, от утре ще ви граби Иван. Разлика няма.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Майор Грудев-СливенАбе сливенци, я ме светнете. В Сливен има ли лудница. И ако има, защо са им пуснали Интернет?
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
direktno Prezidetyt kazva 4e "minimalnoto mnozinstvo, prielo zakona za koncesiite" e na praktika e lobito na korupcionnite dalaveri. glasuvalite zakona da se obiaviat za vragove na Naroda - na vseki 1 Fevruari ste im nosim kitki na NEPOSTARDALITE ot korupciata
61
2
 
20
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
НЕ МИ СЕ МИСЛИ,АКО БЕШЕ ПЛЕВЕЛА КАКВО ЩЕШЕ ДА СТАНЕ С ТОЗИ ЗАКОН,РАЗГРАБВАНЕТО ЩЕШЕ ДА ПРОДЪЛЖИ НА КВАДРАТ.КРАДЕНИТЕ ПАРИ ТРЯБВА ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ ЧРЕЗ ИМОТИ,СЛЕД ТУЙ СЕ СЪРДИТЕ ЗАЩО ИМАЛО РЕВОЛЮЦИИ.
60
3
 
29
 
! Отговори
Браво преди 7 години
на президента Радев,направи това което съзнанието му казва ,че трябва да стори,да спре умишленият грабеж на държавата на всички нива чрез концесиите. Поздравления за бързата му и адекватна реакция,това показва,че той мисли и за бъдещето на следващите поколения българи,които ще останат в България да живеят и трудят, и отглеждат своите деца и внуци за векове напред.