Радев налага първо вето, видя "врата" за корупция при концесиите

Спорният според него закон бе приет в края на работата на 43-то НС
181
Радев налага първо вето, видя "врата" за корупция при концесиите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Държавният глава Румен Радев наложи първото си президентско вето – на Закона за концесиите. Радев мотивира решението си в изявление пред медиите.

По думите му законът е приет в последните часове на 43-то Народно събрание с минимално мнозинство, а разпоредбите му поставят под въпрос принципи в правовата държава и местното самоуправление.

"Законът въвежда широки граници на субективизъм и възможност за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес", аргументира се президенът.

Той посочи, че законът предвижда промени в 29 други закона, с което се навлиза дълбоко в икономическите отношения. Президентът смята, че такива ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

"Възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане", заяви Радев.

Президентът изтъкна още, че се надява на отговорен подход към бъдещите поколения при новото му разглеждане.

В последните си дни работа парламентът прие максималният срок на концесия за ползване да не може да бъде по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон не е предвиден друг срок. Когато определеният максимален срок за концесия за строителство или за услуги е 35 години или по-дълъг, определянето на концесионер ще може да се открие след решение на Народното събрание.

Възможна загуба за общините и скрита приватизация на обекти бяха сред мотивите, с които от КТ "Подкрепа" поискаха вето от държавния глава днес на среща с него.

Природозащитниците също се обявиха против закона и дори се събраха в понеделник пред президентството на протест. Според тях с нормативната уредба се дават неограничени права на концесионерите.

От надпартийното обединение "Нова Република" пък изпратиха писмо до Радев, за да изложат своите възражения срещу закона. Те смятат, че той е приет в услуга на тесни корпоративни интереси, като целта е да се "бетонират" за десетки години напред договори за почистване на големите градове с "правилните" фирми.

От дясната формация обръщат специално внимание на президента за "скандалното обстоятелство", че концесия по новия закон ще може да бъде сключена и за 100, че и за 1000 години напред, при "подходяща" икономическа обосновка. Според тях причината е, че не беше прието предложението им за залагане на ограничение за максималния концесионен срок. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
5
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Г-н Президент, ревизирайте концесиите на ТЕЦ1 и 3, които ББ услужливо удължи с 35 г., както и отговора на писмото изпратено от БСП до ЕС, което изчезна незнайно къде.За ВИК, на които плащаме около 60% загуби, а наглеците искат ново увеличение.Кой продава на външния пазар евтиния ток на Козлудуй, а БГ трябваше да внася ток от Турция и студения резерв във пъти по скъпи? Пръмова-Кунева да бъде съдена. Трайков също за продажбата на 33% държавен дял от енергодружествата. Ревизия и съд за прожданици
118
1
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
БРАВО ПРЕЗИДЕНТЕ ОЧАКВАМЕ И СКОРОШНИ БЪРЗИ АРЕСТИ И В ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ---ТАМ Е АД Г--Н БОЗУКОВ Е МНОГО ЕРУДИРАН И ЩЕ НАПРАВИ ЗА МАЛКО ВРЕМЕ МНОГО ---ПОНЕ 10 ЛИЧНОСТИ ОТ ФОНДА СА ЗА ЗАТВОРА НАЧЕЛО С ПОРАЖЕНЕЦА--ПРАВ Е БОЗУКОВ --БРЮКСЕЛ НЕ Е ЖАНДАРМ БЪЛГАРИЯ Е--СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА НЕ КОЛОНИЯ ДА ИЗПЪЛНЯВА ПРИЩЕВКИ НА ЕС ЕВАЛА ---БЪДЕЩ МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО
117
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към тези милиарди външен дълг спокойно може да се добавят поне още толкова от непостъпили в хазната откраднати от неизгодни приватизации, акцизи, концесии, мита и какво ли не. Напрао въображението немее! България не е бедна, просто много се краде!
116
2
 
18
 
! Отговори
MAD преди 7 години
Али Бойко и четиридесете разбойник да ги затварят в делви и да ги полеят не с катран а с ВРЯЛА смула. *** КРАДЛИВА НАПАСТ УНЩОЖИХА БЪЛГАРИНА УНИЩОЖИХА И БЪЛГАРИЯ ЗА ТАКИВА ПРИСЪДАТА Е ЕДНА...
115
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече бях забравил какво е да има истински президент...
114
1
 
27
 
! Отговори
справедлив преди 7 години
Тиквените далавери не са тайна за никого.Това е само началото.Ред е на прокуратурата да си свърши работата , и скоро местата в арестите ще се напълнят с гербести влечуги.Оня с тефтера /Фифи Златанов/ се направи на луд ,но този номер вече е изтрит.Очаква се наплив от гербести по психиатриите ,за да отърват присъдите.
113
1
 
33
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 7 години
Няколко гербави трола се опитват да омаловажат факта ,че ген.Радев стопира последните кражби на продажните тиквари.Но скоро ще дойде Видовден и за милиардните грабежи на банкянския сатрап.
112
0
 
43
 
! Отговори
БГ преди 7 години
ЗАЩО САМО" ТОЙ ДА Е ВИДЯЛ" ПРОДАЖНИЯ ЗАКОН ЗА КОНЦЕСИИТЕ,ВСИЧКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ ГО ВИДЯХА,ПРОСТО ТОЙ Е БЪЛГАРИН И СВЪРШИ ТОВА КОЕТО ВИЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ НЕ ВИДЯХТЕ.,НАЛИ СТЕ ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ,ХА,ХА,ХА
111
32
 
4
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Закона може и да е крив, но ако беше приет от червените кхмери "независимия" президент щеше да се прави на приятно разсеян.
110
4
 
7
 
! Отговори
До 139 преди 7 години
Взеха милиарди дълг ти за цифри говориш. 2014 Юли общият държавен дълг възлиза на 18.433 милиарда - цитирам като източник Капитал. А сега с проста математика сравни и откри "десетте" разлики. Вече не вярвам на никого от политическите партии ама от платени драскачи ми се повръща вече. Ей това властта много важно нещо ама ако народа се вдигне... място няма да си намерите да се скриете. Да живее България а всички продажници - той господ си знае. Амин.
109
0
 
1
 
! Отговори
Bruxelle преди 7 години
Jivko, centralna autogara sofia e goliama mafia. Ot koia ot vsichkite 48 kasi si kupuvate bileti za bansko i razlog?
108
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До цифрите са по-важни Кой го направи този външен дълг? Кой и кога взе 20 и кусур милиарда? и за какво ги изхарчи за близо година две. Кой ще го плаща при нищо не работещо в България и огромната корупция.
107
7
 
5
 
! Отговори
цифрите са по-важни преди 7 години
Брутният външен дълг на България се понижава до 34,3 млрд. eвро към 31 октомвриНека си запишем сегашното състояние на нещата и да сравним след една година.За да няма после хър и мър.
106
3
 
4
 
! Отговори
До Лошата компания преди 7 години
Ти разбираш от самолети очевидно. Явно си инструктор на "льотчици". Ами дай, представи се де! Покажи ни ти какво е да си "ас". Да видим ти на какви "истински" самолети летиш? Или май мама и тате днес не дадоха за тревичка и филмите по kinoNOVA ти дойдоха в повечко, а?! Абе, гоУем критик и тесен специалист се извъди бре!
105
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истинско Браво на президента Радев. Дано да има и вето на скъпите винетки.
104
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грабежа на др.Борисов може да се сравни само с този от времето на др.Костов.Оглозгаха държавата до кокал.
103
7
 
39
 
! Отговори
2233 преди 7 години
Само от санирането/лепенето на стиропор/ тиквениците гепиха почти милиард.Двойно повече от асфалта , а от горивата и американските централи още повече.Няма здраво място в държавата ,до което да не се е докопала алчната герберска ръка.
102
6
 
34
 
! Отговори
обективен преди 7 години
Тиквата издигна корупцията в култ.Всички обществени поръчки бяха 100% корупционни ,като печелившия се знаеше още преди да се обяви поръчката.Тикварите се задавиха с власт и пари.За месец пръснаха 2.5 милиарда , а за година ни загробиха с 20 милиарда дълг.Опоскаха държавата тези неграмотници.Мястото им е по стълбовете.
101
11
 
6
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Та на "льотчика", както всеки пайзан-кооператьор му е слаб ангела на "женската" тема.Бинго!! Миро Найденов номер 2. Филмче, каишка.........Ще отворя една скоба: Червения и в *** Тома Томов "преди години направил филм за него" . Хехехехех! Е точно за него ли бре??? ай стига бе!! Радка си е отдавна подготвен и замразен проект. Сега го размразиха. КГБ си е КГБ.
100
3
 
25
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До БРАВОАМИ ТО ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ОТ 1989 ДО СЕГА СА ЗА З-АТВОРАА--КОСТОВ Ф- ДИМИТРОВ БОРИСОВ КОБУРГОТСКИ НЯКОИ СА ЗА ОТСРЕЛ