Адресът може да не е водещ за прием в паралелки по изкуствата

Предложението е внесено за обсъждане в Столичния общински съвет
3
Адресът може да не е водещ за прием в паралелки по изкуствата
Снимка: архив, БулФото

Адресът на родителите да не е водещ критерий при приема на 70 процента от първокласниците в паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство, музика и хореография в общински училища. Такова предложение е внесено в Столичния общински съвет от работна група с участието на Регионалното управление на образованието в София.

Това стана ясно на среща между служебния министър на образованието и науката Николай Денков и директорката на 144-то Средно училище "Народни будители" Величка Николова, съобщи пресцентърът на МОН.

Повод за разговора са били опасенията на училищата с паралелки по изкуствата, че приемът в първи и осми клас за новата учебна година ще бъде затруднен.

На срещата отново е било подчертано, че училищата с такива паралелки няма да правят проверка на способностите на децата, тъй като това противоречи на Закона за предучилищното и училищното образование. "Като служебно правителство, ще изпълняваме закона такъв, какъвто е", е заявил министър Денков.

По предварително утвърдени от педагогическия съвет правила обаче от кандидатите ще може да се иска информация за предишни изяви на децата в съответната област. Такива са например участия в конкурси, концерти, групи по интереси в детските градини и други подобни дейности.

За да се осигури пълноценно обучение в хореографските паралелки след седми клас в общинските училища, ще се търси възможност за добавяне на нова професия в Списъка на професиите в професионалното образование и обучение. Това ще позволи учениците да завършват не само с диплома за средно образование, но и с удостоверение за професионална квалификация, посочват от МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: образованиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Водещо да е семейството! Ако Асан(9 годишен) и Айше(8 годишна) имат браг и/или дете, то това да е предимство, нека са в един клас!
1
2
 
3
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Изкуства, изкуства, ама "когато сняг забръска, що ше правиш ти зимъска"?