Пръстовият отпечатък не само не пести пари, ами натоварил бюджета

Само електронната здравна карта щяла да премахне хаоса от системата
62
Пръстовият отпечатък не само не пести пари, ами натоварил бюджета
Снимка: Булфото, архив

Служебният здравен министър Илко Семерджиев ще се бори за отпадане на пръстовият отпечатък в болниците на всяка цена.

Още по темата
Според трябва да се отмени, защото не се използва никъде в Европа и ограничава свободното движение на хора.

Освен това не е вярно, че пести пари, добави той.

"Чувам, че през януари се пестят по 1 млн. лв. на месец. По данни на НЗОК със 112 хиляди лева е увеличен разходът на институцията след въвеждането на идентификатора", посочи той.

Очаква се 260 млн.лв. дефицит в бюджета на НЗОК, допълни Семерджиев като уточни, че тези данни са станали ясни след разговор с финансовия министър.

Министърът ще има среща идната седмица с 6-те странни по делото срещу пръстовия отпечатък във ВАС, след като съдът вчера разпореди оставането му в сила, докато спорът не бъде напълно решен.

Ако се постигне споразумение, ще бъде създадена работна група за въвеждане на електронна здравна карта, обясни Семерджиев, според когото именно тя трябва да смени пръстовия отпечатък.

Според него чрез нея ще се постигне еднозначна идентификация, ще може да се ползва оф лайн, няма да има затруднен достъп на пациенти, имащи проблем с отпечатъка, ще се спестят разходи.

Никога не е имало такъв хаос - оспорване на 32 нормативни акта, свързани с европейското право, с общественото здраве, с медицинските дейности, посочи още той. Действащите медицински стандарти към момента са 53, като голяма част от тях се оспорват в съда, оплака се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този пръстов отпечатък май бърка с пръст някъде дълбоко в крадците които точат НЗОК :)
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20 Частните здравни каси ,ще са по-големи мошеници от сегашната здрв. каса.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция влизат само с личната си карта в болница, лекарски кабинет и аптека, защото си имат електронна лична карта.Ние ползваме остарялата техника на Големия брат.
21
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С какво взимането на пръстовия отпечатък пречи на въвеждането на електронна здравна карта?
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не работа на служебно правителство да променя реда в здравната система.
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20:има достатъчно застрахователни фирми, които предлагат допълнително здравно осигуряване.Българите са традиционно празнодумни и безхаберни особено за здравето си.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
създайте условия за частни здравни каси както е по света . да видим как тогава щекраднат от частника , ще им се свият номерата за нула време :)
17
10
 
11
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Никаква икономия няма! Пръстовите отпечатъци бяха законен начин да се откраднат едни пари. Т.е. да не се плати в края на годината и някъде да се появи един хубав политически плюс. Даже два. Давам пример: на смяната в събота сестрата трябва да изпише 18 пациента. Изписва ги, но работата с машинката не й е позната и не им взема отпечатък за "отчекиране". Такапо новите правила те не са изписани, НЗОК не признава разхода - над 100к. минус за ден.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само нещо да вметна за тия дето мислят, че в държава като България, където ти взимат фирмата или земята без да знаеш, им нарушават правата с пръстов отпечатък, вече са успели да свалят отпечатък от цифрова фотография (от снимка с високо качество), или с други думи ако някои иска нещо от вас ще го направи и без да ви има отпечатъка. Кражбата в здравната каса трябва да спре.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гражданите са в шах и мат!Единия казва 15 милиона повече приходи в ноември заради отпечатъка,другия казва повече разходите!?!?После що ги биели,плюели и не ги искали?Ами как да е?
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека се махне тоя пръстов отпечатък поредното недоразумение със което признават, че личните карти не струват. Колко струват тез машини за снемане на пръстови отпечатъци, утре ще ни искат не само пръстов отпечатък ами и секрет от простата поредната гавра с българина.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи този новия министър, казва, че пак малцинството ще се преглежда цялата маала с една здравна карта - на този, който има платени здравни осигуровки.
12
3
 
7
 
! Отговори
Lid преди 7 години
Bg medii sa mafia
11
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, само и само да могат да крадът, какво ли няма да измислят. Аз съм за пръстовите отпечатъци в болниците. Крадът от наще пари, разберете го.
10
3
 
6
 
! Отговори
икономия преди 7 години
пръстов отпечатък като за електорат, тъй ще е до импланта,но кака Корни тържествено обеща да премахне машинките за отпечатъци, пардон, сър Шарков, идентификатори, и да купи машинки за карти.
9
21
 
8
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
С пръстовия отпечатък бяха прекъснати схемите за източване на касата.
8
3
 
6
 
! Отговори
Indir преди 7 години
Nsok na besilkite predi 3 mart.
7
5
 
11
 
! Отговори
Москов преди 7 години
Е като не се съгласихте с регистрацията с фекални секрети.... сега ви било скъпо с пръстовите отпечатъци.
6
11
 
8
 
! Отговори
КПСС преди 7 години
До Анонимен 1Е то за какво е тоя вой според вас за тоя пръстов отпечатък - сецват им яко всички схеми за точене пък после нямало да пищят... И естествено пропагандата в действие - ТОЙ Е ЛОШ ТОЙ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН... А да крадеш от здравните вноски на хорате не е противоконституционно така ли???
5
6
 
32
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 7 години
МОСКОВ ДА ВЪРНЕ ПАРИТЕ ЛИЧНО.