Румен Радев: Без сигурност не можем да мислим за растеж!

В Малта президентът изтъкнал, че е важно тя да се гарантира по всички граници на ЕС
Обновена: 4 фев 2017 06:24 | 3 фев 2017 19:30, Веселина Йорданова
113
Румен Радев: Без сигурност не можем да мислим за растеж!
Президентът Радев разговаря с европейски лидери. Снимка: БТА

Повишаването на сигурността на европейските граждани и засилването на мерките за борба с нелегалния трафик на хора към ЕС са били водещите акценти по време на днешното неформално заседание на Европейския съвет в Малта. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев пред български журналисти след края на форума.

По време на срещата във Валета европейските лидери приеха и обща декларация, посветена на овладяването на маршрута за трафик на хора през Централното Средиземноморие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Само за последната година броят на мигрантите от Либия към Малта и Италия надхвърля 180 000 души, от които стотици са загинали при преминаването на Средиземно море, стана ясно от думите на президента.

За България е изключително важно с повишено внимание да следи и региона на Източно Средиземно море и сухопътните маршрути в Източна Европа, които гарантират и сигурността на българските граници, e подчертал на срещата държавният глава.

Румен Радев беше категоричен, че страната ни трябва да разполага с адекватни способности за реакция в случай на внезапно увеличаване на миграционния натиск към България, която е и външна граница на ЕС.

По време на Европейския съвет всички лидери са се обединили около позицията, че въпросите в сферата на сигурността и отбраната са общ приоритет и са постигнали съгласие за увеличаване на отделяните средства за сигурност и отбрана.

"Европа търси как по най-добрия начин да защити своето бъдеще. Без гарантирането на сигурността не можем да мислим за икономически ръст, за по-висока заетост и за увеличаване на благосъстоянието на гражданите", посочи президентът.

Румен Радев беше категоричен, че Срещата на върха на Рим по повод 60-годишнината от подписването на Римските договори трябва да се превърне в демонстрация на единството на ЕС около неговите ценности и солидарност.

"Европейските лидери трябва да докажат, че имат решимостта да се обединят около обща стратегия, която да защити интересите на Европа и да осигури мир и просперитет", посочи президентът. По думите на държавния глава това означава да бъде демонстрирана и солидарност с държавите от външните граници на ЕС, които не трябва да бъдат оставяни да се справят сами с миграционната криза.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава посочи, че по време на разговора си с канцлера на ФРГ е благодарил на Ангела Меркел за подкрепата, която страната ни получава за реформирането на своята съдебна система и за укрепването на охраната на българските граници.

Канцлерът Меркел е подчертала пред президента Радев и интереса на Германия да увеличи инвестициите си в българската икономика и е призовала за бързото завършване на предприетите съдебни реформи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: МалтаЕСРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Младоженецът- шофьор бил обяснил на европейските държавни глави какво да правят и те са се шашнали какъв честен политик и гениален пълководец се е родил в Хасковско!А бе хора нямате ли акъл?
50
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво ГОСПОДИН ГЕНЕРАЛ за пръв път виждам непотправено уважение към наш президент от европейските ти колеги те много добре усещат че си имат работа със сериозен и честен политик
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми гарантирай сигурността по границата ве Радев, нали си върховен военен вожди даже генерал!
48
3
 
3
 
! Отговори
до 90 преди 7 години
Абе, ай стига с таз Русия. Нали любимата ви ФАЩ е плътно с Русия, ний пък сме с ФАЩ, т. е.????Кво ще изкимтите по въпроса?
47
5
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен71 Не мислех да пиша, но съм провокиран от коментара ти. Борисов ли имаш за грамотен,тогава?
46
8
 
11
 
! Отговори
Ел Куро преди 7 години
Другарю Радев гледаш ли в момента Канал 1? Дават какви ги свършиха твоите любимци червените кхмери през 97-***.
45
1
 
12
 
! Отговори
най-накрая преди 7 години
Изгонете Сорос!
44
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев, льотчикМалоумен, гласувах за тебе на втория тур, но с тия ти снимки с немскатаУродка Меркел, която унищожава коренното бяло население на Европа с поканените милиони арабски и африкански мюсюлмани, ПОВЕЧЕ ГЛАС ОТ МЕН И СЕМЕЙСТВОТО МИ НЯМА ДА ВИДИШ, БСП-то дето те издигна за президент - СЪЩО еЗабоклука!!!
43
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 10 дни след като положи клетва Р.Радев се срещна с най-важните хора в Европа,а първата му официална визита в чужда страна е в най-важната държава в Европа-Германия.Това е много показателно за отношението на европейските лидери към него.Някой да си спомня друг български президент за толкова кратко време да е получил такова внимание?!
42
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 милиона и 100 хиляди души казаха:ТОВА Е НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ!Останалото герберуги е мълчание.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До турчинаЗащо говориш за Ердоган в минало време? Да не се е споминал?
40
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно така,г-н Президент!Браво,ген.Радев.Продължавайте да се държите все така достойно и народа ще го оцени подобаващо.Вашата балансирана външна политика и принципна вътрешна политика ще ви осигури още един мандат.
39
4
 
11
 
! Отговори
До 71 преди 7 години
Ти коя си,***?Проста герберска злобарка.Не можете да понесете факта,че народа този път направи правилният избор и ви отсвири тотално.От сега нататък така ще бъде.Вашето време свърши безвъзвратно.
38
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев е един обикновен ***, когото червените заставиха да се прецака, защото те нямаха кандидат. Ожениха го за любовницата му много набързо преди изборите. Сега Радев Селяка дори не знае къде се намира , а ПиАр му е собствената жена, която е почти неграмотна!Неграмотния народ си избира такива.
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я как му се радва Меркел.А злобарите нека си плюят.Това им остана.
36
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е основния проблем на ЕС.Русия никога няма да е нормална страна, с нормален народ, с нормално поведение...
35
9
 
6
 
! Отговори
Срамота преди 7 години
Вижте Радев и Деса Травестита се водят семейна президентска двойка - срам за България!
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генерала е добре приет от нашите съдружници .Радващо и обещаващо ,всъщност Европа има страшна нужда именно от такива като него предвид обстоятелствата. Темата Русия. Сега никои не мрази нито Путин нито руснаците нито искаме да ги игнорираме или други глупости. Радев няма да ги кани това да ви е ясно .Ако руската страна има бизнес предложения да заповядат да ги обсъдим .И друго ако искат ние да ги уважаваме и зачитаме да се научат и те иначе няма да стане номера .
33
3
 
0
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Радев може би копира Ердоган, той се държеше като маша като кукла на САЩ и Европа и постепенно превзе цялата държава. Смаза *** и изведнъж се озъби на Запада.Но Ердоган беше Премиер и имаше власт докато Радев е Президент и властта му е до изборите.
32
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после след мистър Бийн съм спокоен,един истински българин и мъж е застанал начело на държавата.Браво Радев !76%от българите са доволни от теб!