Солени такси "бебе" и "първи преглед"

Педиатри взимат незаконно по 30 лв. за посещение вкъщи
3 фев 2017 07:00, Елка Василева
64
Солени такси "бебе" и "първи преглед"
Снимка: архив, Reuters

Доктори дерат родители на новородени с такса "бебе" и "първи преглед" у дома.

По 50 лева искат някои болници за припознаване на детето от бащата, когато родителите нямат подпис в гражданското. "Петдесет лева платихме за припознаване, родих в държавна болница", пише в интернет форум Ели С. Оказва се обаче, че на нея, както и на други жени, споделящи за същата сума в социалните мрежи, са им взели по 10 и дори по 15 лева отгоре.

Въпросната такса е фиксирана и е 40 лева. Тя е отпреди няколко години, когато беше въведена и възможността специална юридическа комисия в болниците с АГ-та да решава този въпрос.

Така се спестява неудобството на родителите да търсят нотариус в рамките на два дни, след като детето е родено, за да бъде припознато от бащата, поясниха от Националната пациентска организация.

Когато този срок бъде пропуснат, то се записва на името на майката, за да му бъде даден ЕГН. Уреждането на въпроса с припознаването след изписването става по съдебен ред, поясниха юристи.

Педиатри пък взимат по 30 лева на ръка за първи преглед у дома на новороденото след изписването му от болницата, установи още проверката на "Монитор".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: бебетаксапедиатри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
До Ваня преди 7 години
Мила,*** си,но за сметка на това много категорична.В сряда изписаха мен и новородения ми син от болницата- за твое сведение той още няма егн.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дмашните посещения винаги са се плащали. Всеки лекар си има обявен ценоразпис за това и дни в които ги извършва. Стига сте ревали.
43
5
 
7
 
! Отговори
един преди 7 години
До Майка-------------------------Като искаш педиатър,учил 15 г да ти обяснява тези неща ще си плащаш,скъпа!! Какво значи в пакета на НЗОК-ами върви те да ти обясняват!
42
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гневен българинТи с безплатните неща си живееш в социализма. Нищо никъде не е безплатно - някой трябва да плати. В случая, понеже държавата не иска да харчи пари за това и има фискална дисциплина, трябва да го платят гражданите - държавата им е прехвърлила това задължение. Толкова е ясно, всичко останало е бла-бла.
41
0
 
10
 
! Отговори
Майка преди 7 години
Продължение:3. Лекарят специалист по детски болести обучава майката и й демонстрира всички манипулации и процедури, свързани с отглеждането и полагането на грижи за новороденото.4. Обяснява и разяснява необходимостта от спазване на санитарно-противоепидемичен режим и начините, по които трябва да бъде осъществен.5. До края на първия месец посещава ежеседмично детето и контролира как майката изпълнява дадените указания за отглеждане на новороденото.6. При провеждане на профилактичните прегледи на детето лекарят специалист по детски болести след извършване на профилактичния преглед да
40
0
 
13
 
! Отговори
Майка преди 7 години
Първият преглед на бебето е задължителен, извършва се от педиатъра при домашно посещение в първите 24 часа от изписването и е БЕЗПЛАТЕН по закон. Той е в пакета "Детско здравеопазване" на НЗОК. Вижте какво включва още пакета:1. Лекарят специалист по детски болести посещава и извършва обстоен преглед на новороденото дете в първите 24 часа и между 14-ия и 20-ия ден след изписването му от родилния дом.2. Запознава се с обменната карта от родилния дом, изисква допълнителна информация от майката за раждането и инциденти с детето в дните, прекарани в родилния дом. При необходимост се свързва с
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВО СЕ ПРАВИТЕ НА ОЩИПАНИ МОМИ?!ТОВА ДА НЕ Е ОТ ВЧЕРА?!ТОВА Е ОЩЕ ОТ НАЧАЛОТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гневен българинЯвно не Сте добре запознат със здравната система в настоящия момент и определено личните лекари не преливат от пари , заради пациентите си , поради простата причина, че нон стоп ги глобяват заради какви ли не глупости! Да не говорим, че е безумно да се вменяват хиляди отговорности на личните лекари, защото и те са хора, и те имат нужда от почивка и сън през нощта, не може да са 24 часа на разположение!
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ще правите деца, проучете и как се гледат и какво се случва след като го родите, а не само как да го направите.. за да не са бебчетата ви да много стресирани...Скъпо е разбира се, хубаво и за това да се погрижите, а да не чакате държавата да ви плаща, а вие да се осигурявате на 200 лв, до да взимата 2000...
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То с чете не става, к"*** ниеден. Това че ти живееш с *** и тя ти е сменяла детето си е твой проблем, има и хора които сами се справят с живота. Сполай и народи още внучета на *** за гледане!
35
11
 
5
 
! Отговори
един преди 7 години
До Анонимен 44---------------------------------------. Прибираш се и се чудиш откъде да го подхванеш.--------------------------------------------Ами да си чел 9 мес как се гледа дете,бе.да не искаш доктора да ти го гледа. Явно на някои индивиди трябва да се забрани да се размножават! Всички били на море-ами да не искаш десетина лекари да стоят пред къщата и да чакат кога ще ти изпишат детето.Тези работи се уреждат предварително с много пари. И за децата си се стискате!
34
4
 
4
 
! Отговори
аз преди 7 години
До oshoИ какво като заведат дела! Тази такса не е забранена със закон,значи е разрешена.Искаш ли документ от болницата-искаш.Значи ще си платиш,както при адвоката!
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мам- съшата история бяхме и ние, само че покрай 22 септ и всички бяха на последно моренце в Гърция. С 300 зора дойде лекар вкъщи и то не в деня на изписването ами след още 2. Първо дете ни е и нито дебелите акушерки в болницата са ми показали нещо, нито никой. Прибираш се и се чудиш откъде да го подхванеш. Поне се успокоих че си бях на моя територия вече, а не в скапана болница
32
5
 
10
 
! Отговори
Ваня преди 7 години
Стига глупости. Задължително е първият преглед на педиатъра да бъде вкъщи. А да иска пари, защото нямало дететто ЕГн е пълна глупост, въобще не могат да го изпишат от болницата без да е записано и с ЕГн бебето. Просто използват всяка една възможност да цицат. А родителите са безпомощни в един такъв момент и ще дават - имат-нямат/...
31
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ревете, при демокрацията всичко е Бизнес. Здравето на децата и хората са на заден план. Сега пак може да плювате колко зле е било безплатното и хуманно социалистическо здравеопазване.
30
4
 
20
 
! Отговори
Мам преди 7 години
Нас ни изписаха на Великден и съответно няколко педиатъра отказаха да дойдат по празниците. Педиатърът, който се съгласи да ни посети, ни взе 70 лв. Държа се грубо и с мен и с бебето, дразнеше се на въпросите, които задава (първо дете ми е) и през цялото време повтаряше колко много бърза. Имам кошмарен спомен от този преглед и от часовете след него, защото бебчето беше много стресирано в резултат на дърпането и виковете на т. нар "педиатър" и дълго не можех да го успокоя.
29
2
 
8
 
! Отговори
До до 26 преди 7 години
Типичен коментар на човек с ниски умствени възможности, когато няма аргументи, почва псуването. Типично по комунистически, хората не трябва да имат различно мнение и ако има такива, директно в Белене!
28
28
 
8
 
! Отговори
Val преди 7 години
Таксата за преглед е защото бебето все още няма ЕГН и няма как педиатъра да го регистрира като пациент в здравната каса. Таксата за припознаване си е нормална - последното нещо което ми се правеше когато ми се роди детето е да тичам по нотариуси и общини, 50 лв. никак не е много за спестените разкарвания. В крайна сметка, като си решил да имаш дете тези пари не би трябвало да се правят на въпрос.
27
5
 
32
 
! Отговори
Гневен българин преди 7 години
До NeoЗдравеопазването за деца в България е безплатно. Тук не става въпрос за пожелателен преглед. Избраният личен лекар за детето идва на домашно посещение. От това всеки месец в джоба на лекаря ще влизат средства. Не стига, че тъпата здравна система направи джипитата най-добре платените лекари, ама и ще ни дерат отгоре за нещо, което им влиза в задълженията.
26
24
 
13
 
! Отговори
Neo преди 7 години
До Анонимен 16 "60лв за три минути" по твоя преценка. По принцип прегледът е в дома на новороденото, т.е. лекарят е дошъл на крак, което извън БГ няма как да се случи за под 100 евро. А ти, ако си бачкаш за 500лв и си проспал първите 24 години от живота си, не са ти виновни докторите.