Конгресът на БСП одобри по-високия данък за богати

Програмата на партията предвижда държавна подкрепа за АЕЦ "Белене"
Обновена: 4 фев 2017 20:20 | 4 фев 2017 19:58, Веселина Йорданова
177
Конгресът на БСП одобри по-високия данък за богати
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Конгресът на БСП одобри предизборната платформа и коалиционната рамка за предстоящите парламентарни избори.

Още по темата
В предизборната платформа БСП си поставя като дългосрочна цел - 8 милиона българи и нито един на и под прага на бедност. Предвижда се запазване на 10 процента плосък данък за средната класа и 20 процента данък за хората с доходи над 10 хиляди лева месечно. Друга идея е намаляване на данък общ доход на семействата с деца с 50 лв. на всяко дете всеки месец. В програмата е заложено още преизчисляване на пенсиите, като при най-ниските това ще доведе до почти 20 процента увеличение.

От партията предвиждат обвързване на ръста на минималната работна заплата с обезщетението за отглеждане на малко дете и разширяване на обхвата на помощта в началото на учебната година за учениците от семейства с ниски доходи от първи до четвърти клас.

Друга мярка, която БСП предлага, е създаване на фонд "Индустрия" с начален капитал от 500 млн. лева за дялово финансиране на предприятия и фонд "Иновации" с начален капитал от 150 млн. лева за подкрепа на млади български инженери. Социалистите предлагат нулева ставка на данък "печалба" за две години, когато оборотът от търговска дейност на стартиращи предприятия от предприемачи до 35 г. е на стойност до 150 хиляди лева и с минимум пет работни места.

Целта на БСП в енергетиката е да преодолее непоносимо високите дългове на държавните енергийни дружества и финансово стабилизиране на сектора. Социалистите предвиждат държавна подкрепа за развитие на големите енергийни проекти - АЕЦ "Белене", Бургас - Александруполис и газови връзки и коридори. Те залагат и удвояване на обхвата на домакинствата, които получават енергийни помощи - от 250 хиляди на 500 хиляди домакинства.
Левицата предвижда да се създаде Министерство на транспорта и транспортната инфраструктура. Социалистите искат отмяна на процедурата по концесия на Летище София и развитието му като стратегическа инфраструктура с държавно управление.

В областта на земеделието БСП предвижда промени в Закона за храните. От партията искат в асортимента на големите търговски вериги задължително да присъстват минимални прагове за произведени в България продукти.

Левицата предлага да се приеме целенасочена инвестиционна програма за интегрирано развитие на изоставащите райони, сред които Северозападна България, Родопи, Странджа-Сакар.
В сферата на здравеопазването социалистите предлагат премахване на пръстовите отпечатъци в болниците и разкриване на здравни кабинети в училищата.

БСП иска ревизия на образователната реформа, публично финансиране само на държавните и общинските училища, актуализиране на учебните програми, един учебник по предмет и неограничен брой помагала. Социалистите предлагат държавна поръчка в университетите, основана на планиране на нуждите от работна сила и държавата да поема таксите за обучение по приоритетни специалности. Те предвиждат поетапно увеличаване на учителските заплати, стартовото възнаграждение за млад учен да не е по-ниско от две минимални работни заплати, както и базови минимални заплати за заетите в науката.

БСП е за активна и балансирана външна политика в полза на националните интереси, за пълноценно членство в ЕС и НАТО и развитие на отношенията с Русия, Китай, Индия. Социалистите залагат предприемане на конкретни инициативи с другите страни-членки на ЕС за отпадане на санкциите срещу Русия.

Левицата иска изцяло нова стратегия за национална сигурност, ефективно използване на капацитета на българския военно-промишлен комплекс за модернизация на армията, доизграждане на оградата по границата с Турция, промяна в Дъблинското споразумение за бежанците.

В областта на вътрешната сигурност БСП предвижда нова "полицейска карта", при която в районите на селата да се създадат нови участъци с постоянен състав и техника. Постоянният пост ще отговаря за до три села. Предлага се и осъвременяване на полицейските възнаграждения. От БСП залагат още промени в НПК и Наказателния кодекс за бързо и справедливо правосъдие.

Левицата предвижда постепенно увеличаване на средствата за култура в бюджета до 1 процент от БВП. БСП обещават гарантирана политическа, икономическа и програмна свобода на медиите. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нинова е повече "МЪЖ" отколкото лъжливото овчарче ББ
108
2
 
5
 
! Отговори
Извод преди 7 години
Очаквайте хиперинфлация.
107
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щото ГЕРБ са невинни душици , и работиха само за благините на народа си . Спрете се .Много сте разбиращите по форумите в защита на Борисов , но я си вижте голите ***.
106
2
 
8
 
! Отговори
връщане на "соц преди 7 години
1.Нинова МНОГО ГРЕШИ с тези 8 млн.: ще се НАРОДЯТ РОМИ, които не учат, крадат, не работят и ВЪЗПРОИЗВЕЖДАТ себеподобни: Къде са Е.Йончева, Иво да й кажат, че греши.2. Безплатно здравоопазване- ПАК МАСАТА крадливи роми.3.Нинова СЪЗНАВА ли какво БЕЗОБРАЗИЕ проектира??? Или ще отиде в САЩ като види "връщането на социализма" при сина си, а последствията - да си ги "оправяме' ние..Не може Станишев от Брюксел и Нинова, да ни ПРОЕКТИРАТ соцбъдеще!Мислете, като гласувате.
105
4
 
5
 
! Отговори
Черно-бял ням филм преди 7 години
Тоя конгрес излиза че е същият като предишния. И по-предишния, и по-по-по-предишния. По-високи данъци за издръжка на "индустрията" гьол Белене. И всичкото това - на наш джоб. От бесепето какво ще дадат - нищо, само ще си носят лигавници, да не си изцапат Гучито докато лапкат.
104
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези , които критикуват Нинова са явни привърженици на Борисов,а от него видяхте ,какво получихме. Само едно не мога да разбера, защо Бойко подаде оставка, като ПАК СЕ ХВАщА НА ХОРОТО
103
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименEй така залъгваха народа цели 50 години и накрая върхушката на БКП-БСП милионери , а баба Гицка с 150 лв. пенсия на месец и чака да види как богатите са зле. Всичко е пунта мара при тези хамелеони . Просто не трябва да им се връзваш на номерата .
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конгресът на БСП одобри по-високия данък за богатиАха, богати "на заплата"? А богати "на печалба", кога? Гергов и шайката около него, кога ше бъде обложен с 75%?
101
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И БОКО ТИКВАТА ОБЕЩАВА-1500 ЛЕВА ЗАПЛАТА!ХИХИ!ВСИЧКИ ИГРАЯТ В ЕДИН И СЪЩИ ЦИРК
100
5
 
8
 
! Отговори
митница Олтоманци преди 7 години
Програмата на партията предвижда държавна подкрепа за АЕЦ "Белене" .... ДЕМЕК , НОВО КРАДЕНЕ .... ДРУГАРИ КОМУНИСТИ ОТ БКП / БСП ... АКО ИСКАХТЕ ДА ПОСТРОИТЕ БЕЛЕНЕ , ЩЯХТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ ОЩЕ ПРЕЗ ... "ПЛОЩАДКА БЕЛЕНЕ Е УТВЪРДЕНА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ВТОРА АЕЦ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ 9 ОТ 20 МАРТ 1981 г. НА МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ..." ОЩЕ ПРЕЗ 1981-1986 Г. НО ТРЯБВАШЕ БКП , А ПОСЛЕ БСП ДА КРАДАТ , КРАДАТ И КРАДАТ НАРОДНИ ПАРИ . СЕГА КРАДЛАТА НИНОВА ПАК ЩЯЛА ДА СТРОИ , ДЕМЕК ДА КРАДЕ ОТ БЕЛЕНЕ ... КОМУНИСТИ
99
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Теглят нови 50милиарда , опукват ги за 2 г. и държавата е фалирала.Явно ще ни поведат по пътя на Гърция.
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още от време оно,вожда и жреца са живеели по различно от другите!С времето повечето от тях,забогатяват!
97
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кого лъжете бе , другари капиталисти? Стига с тоя популизъм. Или го махате плоския данък и правите прогресивно облагане, както е навсякъде по света, или се махайте. Престанете да си играете с надеждите на хората, на бедните и пенсионерите! Не сте нищо по-различно от другите комунисти- от Герб. И едните и другите сте чада на БКП и хищници.
96
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИ НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НИТО ЕДНА ПАРТИЯ БИЛА НА ВЛАСТ. ТЕ ДОКАЗАХА ЧЕ СА КРАДЦИ ,ЧЕ ТЯХНИЯТ ВРАГ Е НАРОДА ,ПЕНСИОНЕРИТЕ !
95
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПАК ЛЪЖЕТЕ !ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪКА ЗА БОГАТИТЕ Е НИЩО САМО ПРАХ В ОЧИТЕ .ВСИЧКИ ВИЕ И ГЕРБ И ДПС СЕ НАДИГАТЕ КАТО ЕДИН В ПАРЛАМЕНТА КОГАТО СЕ ЗАСЯГАТ ВАШИ ИНТЕРЕСИ:НЕ ИСКАТЕ СЪДЕБНА РЕФОРМА,ЗАЩОТО ЩЕ ПОСТРАДАТЕ ВИЕ ПОЛИТИЦИТЕ,НЕ ИСКАТЕ ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК ЗАЩОТО ЩЕ СТЕ ПОТЪРПЕВШИ ПАК ВИЕ.ВИЕ СТЕ ЕДИННИ САМО КОГАТО ТРЯБВА НАРОДА ДА БЪДЕ НАТОВАРЕН,САМО АКО ТРЯБВА И ЗАЛЪКА ОТ УСТАТА ИМ ДА ВЗЕМЕТЕ НО НЕ ОТГОВАРЯТЕ ОТ КОГО ИЗБЯГАХА МЛАДИТЕ И ТАЛАНТЛИВИ БЪЛГАРИ ДАЛИ БЯГАТ ОТ НАРОДА СИ ИЛИ ОТ ВАС ПОЛИ
94
3
 
17
 
! Отговори
мисъл преди 7 години
А откъде ще дойдат парите за изпълнението на тези добри намерения? Някой задава ли си този въпрос? От коя икономика? В магазина вече трудно се намират дори български картофи!
93
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги когато БКП-БСП искат да се харесат почват с мантрата за богатите или борбата с мафията или безплатно здравеопазване и т.н. Нищо от това не е вярно. Тези другари над 50 години са във власта и все едно и също , а накрая нищо но от сърце. Всичките на Позитано 20 са милионери и те ще се борят срещу себе си . Просто се чудя как има все още хора , които им вярват .
92
0
 
4
 
! Отговори
EHO преди 7 години
До 105 АрхитектМного зле ти е математиката - с тази хипотеза 10 лв. повече ще ти е данъка. Ама до там ви стига интелекта, да си оплаквате...
91
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още пари за гьола Белене от другарката Нинова. Тея докато не измрат няма да се спрат да крадат.
90
3
 
4
 
! Отговори
EHO преди 7 години
До БобиАбе кой е тоя богат, дето за 10% ще се прави на ***?! Смешници сте! Депардьо се изнесе заради 70%-80% данък.