Конгресът на БСП одобри по-високия данък за богати

Програмата на партията предвижда държавна подкрепа за АЕЦ "Белене"
Обновена: 4 фев 2017 20:20 | 4 фев 2017 19:58, Веселина Йорданова
177
Конгресът на БСП одобри по-високия данък за богати
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Конгресът на БСП одобри предизборната платформа и коалиционната рамка за предстоящите парламентарни избори.

Още по темата
В предизборната платформа БСП си поставя като дългосрочна цел - 8 милиона българи и нито един на и под прага на бедност. Предвижда се запазване на 10 процента плосък данък за средната класа и 20 процента данък за хората с доходи над 10 хиляди лева месечно. Друга идея е намаляване на данък общ доход на семействата с деца с 50 лв. на всяко дете всеки месец. В програмата е заложено още преизчисляване на пенсиите, като при най-ниските това ще доведе до почти 20 процента увеличение.

От партията предвиждат обвързване на ръста на минималната работна заплата с обезщетението за отглеждане на малко дете и разширяване на обхвата на помощта в началото на учебната година за учениците от семейства с ниски доходи от първи до четвърти клас.

Друга мярка, която БСП предлага, е създаване на фонд "Индустрия" с начален капитал от 500 млн. лева за дялово финансиране на предприятия и фонд "Иновации" с начален капитал от 150 млн. лева за подкрепа на млади български инженери. Социалистите предлагат нулева ставка на данък "печалба" за две години, когато оборотът от търговска дейност на стартиращи предприятия от предприемачи до 35 г. е на стойност до 150 хиляди лева и с минимум пет работни места.

Целта на БСП в енергетиката е да преодолее непоносимо високите дългове на държавните енергийни дружества и финансово стабилизиране на сектора. Социалистите предвиждат държавна подкрепа за развитие на големите енергийни проекти - АЕЦ "Белене", Бургас - Александруполис и газови връзки и коридори. Те залагат и удвояване на обхвата на домакинствата, които получават енергийни помощи - от 250 хиляди на 500 хиляди домакинства.
Левицата предвижда да се създаде Министерство на транспорта и транспортната инфраструктура. Социалистите искат отмяна на процедурата по концесия на Летище София и развитието му като стратегическа инфраструктура с държавно управление.

В областта на земеделието БСП предвижда промени в Закона за храните. От партията искат в асортимента на големите търговски вериги задължително да присъстват минимални прагове за произведени в България продукти.

Левицата предлага да се приеме целенасочена инвестиционна програма за интегрирано развитие на изоставащите райони, сред които Северозападна България, Родопи, Странджа-Сакар.
В сферата на здравеопазването социалистите предлагат премахване на пръстовите отпечатъци в болниците и разкриване на здравни кабинети в училищата.

БСП иска ревизия на образователната реформа, публично финансиране само на държавните и общинските училища, актуализиране на учебните програми, един учебник по предмет и неограничен брой помагала. Социалистите предлагат държавна поръчка в университетите, основана на планиране на нуждите от работна сила и държавата да поема таксите за обучение по приоритетни специалности. Те предвиждат поетапно увеличаване на учителските заплати, стартовото възнаграждение за млад учен да не е по-ниско от две минимални работни заплати, както и базови минимални заплати за заетите в науката.

БСП е за активна и балансирана външна политика в полза на националните интереси, за пълноценно членство в ЕС и НАТО и развитие на отношенията с Русия, Китай, Индия. Социалистите залагат предприемане на конкретни инициативи с другите страни-членки на ЕС за отпадане на санкциите срещу Русия.

Левицата иска изцяло нова стратегия за национална сигурност, ефективно използване на капацитета на българския военно-промишлен комплекс за модернизация на армията, доизграждане на оградата по границата с Турция, промяна в Дъблинското споразумение за бежанците.

В областта на вътрешната сигурност БСП предвижда нова "полицейска карта", при която в районите на селата да се създадат нови участъци с постоянен състав и техника. Постоянният пост ще отговаря за до три села. Предлага се и осъвременяване на полицейските възнаграждения. От БСП залагат още промени в НПК и Наказателния кодекс за бързо и справедливо правосъдие.

Левицата предвижда постепенно увеличаване на средствата за култура в бюджета до 1 процент от БВП. БСП обещават гарантирана политическа, икономическа и програмна свобода на медиите. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛЕВИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ ВЪВЕДОХА ПЛОСКИЯ ДАНЪК КОГАТО УПРАВЛЯВАХА- В НИКОЯ СОЦИАЛНО СПРАВЕДЛИВА ДЪРЖАВА БЕДНИТЕ НЕ НОСЯТ ФИСКА НА ГЪРБА СИ. ТУК ЛЕВИТЕ МЕТНАХА ИЗДРЪЖКАТА НА ДЪРЖАВАТА НА ГЪРБА НА ПЕНА ЧИСТАЧКАТА- ДОБРЕ ЧЕ СА ЕВРОФОНДОВЕТЕ- ГОЛЕМИ ЦИРКОВА ОКОЛО ПЛОСКИЯ ДАНЪК И ОТ ЛЯВО И ОТ ДЯСНО- В ЦЯЛ СВЯТ БОГАТИТЕ ДЪРЖАТ СОЦИАЛНОТО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ- САМО В БГ ПО БАЛКАНСКИ- БЕДНИТЕ ДАВАТ НА БОГАТИТЕ ХЕМ ТРУД ЕМ ДАНЪЦИ- ВИЕ СТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ НЕ СОЦИАЛНИ.
88
0
 
18
 
! Отговори
бедняк преди 7 години
Само не знам кои вземат над 10000 лева заплати - съдии прокурори адвокати директори и шефове. А народа крета с 500 до 1000 лв
87
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия данъците за по-богатите са 46%, естествено за най-богатите около 5-10% в зависимост от данъчния съветник.
86
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХАХА- НУЛЕВА СТАВКА ЗА МАЛКИ ФИРМИ- АМИ ЧЕ ТЕ ВСИЧКИ ФИРМИ ЩЕ СЕ РЕОРГАНИЗИРАТ И УМАЛЯТ ЗА ДА НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ- НАПЪНАЛА СЕ ПЛАНИНАТА И РОДИЛА МИШКА- ВИЖТЕ КАКВО ПРАВЯТ В РУМЪНИЯ- НЯМА ПРОШКА ЗА КЛАТЕНЕТО НА НАРОДА ДОЖИВОТ, А ТИЯ СА ЕДИН ДО ДРУГ МИЛИОНЕР ДО МОИЛИОНЕРА- И ВСЕКИ ВИКА ОБНОВЕНИ- ДА ДЕ АМА СЕ ТИЯ- ГЕРГОВ ЩЕ ГЛАСУВА ДА СЕ УВЕЛИЧИ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА- АМИ ЕДРИЯ КАПИТАЛ В ПОНЕДЕЛНИК НА 30 ЯНУАРИ ДАДЕ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА НА СЪД- В ЕВРОПА ДАВАТ 13 И 14 ЗАПЛАТА, БОГАТИТЕ ГИ ПУКАТ ОТ ДАНЪЦИ
85
3
 
29
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Всички олигарси,богати и с тия заплати са членове на бкп/бсп?!Не мога да повярвам, че бкп ще плащат по-високи данъци, за благото на българският народ???!!!!Вълците не пасат трева, те ядат овце !
84
4
 
12
 
! Отговори
Bob преди 7 години
Да ! Загубиха изборите !Забравят че зад всеки с високи доходи стоят десетки,стотици работници по цехове, фабрики и заводи...Как ще бъдат "посъветвани" ??За кого да гласуват ?!?Да, загубихте изборите преди да почнат.
83
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в Румъния искаха подкупите да се легализират до 44 хил. лв.явно тука е нещо грандиозно с такива лъффски обещания.
82
30
 
9
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА преди 7 години
БСП НИТО Е УЧАСТВАЛА В РАЗБОЙНИЧЕСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ, НИТО В ДАЛАВЕРИТЕ С ЕВРОФОНДОВЕТЕ. НЕ КАЗВАМ, ЧЕ Е СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА, НО ИСТИНСКИТЕ ГРАБЕЖИ СЕ ИЗВЪРШИХА ОТ ИВАН КОСТОВ И МУТРАТА ОТ БАНКЯ. ГРАБЕЖИ, УВАЖАЕМИ ДРАСКАЧИ,В ОГРОМНИ РАЗМЕРИ И ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-ОБРУЛЕНАТА ДЪРЖАВА И НАРОД. КОГАТО БСП Е УПРАВЛЯВАЛА, НЯМА СКАНДАЛИ С ПРИВАТИЗАЦИЯ И ЕВРОФОНДОВЕ- НЕ БЕШЕ НА ВЛАСТ.ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ, ЧЕ БСП НЕ БЕШЕ ЯРОСТНА ОПОЗИЦИЯ НА СТАВАЩОТО И В ТОЗИ СМИСЪЛ СТАНА СЪУЧАСТНИК НА ГРАБИТЕЛИ
81
28
 
8
 
! Отговори
събудете се,хора преди 7 години
Боко и ГЕРБ окрадоха милиарди. Станаха все по-дебели,все по-лъскаво облечени и с все по-скъпи возила. Това не е от заплати, а от крадене. Костов свали Жан, за да извърши т.нар. приватизация с продадени държавни активи за 33 милиарда, а в хазната влезнаха 3 милиарда. Знае се какво България получи от ЕС, какво плати като вноски за членство, какво е усвоено.Пак милиарди окрадени.Платените или просто необразованите пишещи по-долу,трябва да знаят, че са от обраните и спрат да лижат г.з на Боко
80
5
 
31
 
! Отговори
Синя червенушка преди 7 години
Като чуя "БСП обещава" и сменям канала. Тоя филм съм го гледал. Няколко пъти.
79
13
 
14
 
! Отговори
Спечелиха ме преди 7 години
Защо да не може в БГ има пари. Според казаното от ББ по телевизията:" 2 милрд. е дал за КТБ, 2 милиард. за саниране, два милиарда за ТЕЦ 1 и 3, половин милиард глоби за Белене. Как да няма пари?! Това са реални неща. На десет хиляди лева, данъкът трябва да е прогресивен 5 хиляди лева за държавата, както е в повечето бели страни. Народът свикна да е мачкан и беден, затова не вярва, а пари в държавата има. Богати хора има, те не забогатели, защото са създали изключителен продукт, като Гейтс, Джобс
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
evropeyci sme. ne moje da si praviat kakvoto iskat PROTEST.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
interesno,kkak 6stane taq rabota,sled kato golemite pari sa v tqx 4ervenite drygreta???ili te 6te igraqt pod masata pak 6 pla6ta normania 4ove4ec pove4ko
76
2
 
35
 
! Отговори
Архитект преди 7 години
В момента заплатата ми е 10 200. Което значи че другарката Нинова иска да ми вземе още хилядарка. Аз дали не мога да кажа на фирмата да ми смъкне заплата с 201 лв и другарите да се хванат за палците?
75
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех ако наистина можеше да има свят като този в който живее бсп. За жалост гадната наука икономика им пречи...
74
0
 
23
 
! Отговори
Трайчо преди 7 години
Е тия не го ли въведоха те тоя данък 10 процента.
73
3
 
24
 
! Отговори
void преди 7 години
БСП обещава да даде толкова много, че просто е невъзможно да го плати - само полулизъм в най-дивата си форма... Само за пример - ще увеличат данъците на хора с доходи над 10 000 лв месечно; а колко от общо седем и нещо милиона имат такива доходи и колко пари ще са тези 10% отгоре? Отговорът е "малко и недостатъчно". И да - еднакъв по процент данък е най-справедлив - 10% върху 400 лв и върху 4 милиона е справедливо, защото е еднакъв процент а сумата е 40 лв срещу 400 000 лв. Другото е комунизъм.
72
8
 
10
 
! Отговори
до коментиращите преди 7 години
значи всички сте с доход над 10 хил лв. щом така плюете . В много проспериращи държави има прогресивен данък . Как искате върху 400лв 10% и върху 4 милиона пак 10% ? -Справедливо ли е ?
71
1
 
17
 
! Отговори
уу преди 7 години
мурнелия, една истинска соц партия би трябвало да се стреми към социоално устройство, в което средствата за производтсво са държавни. кога ще го правите това? колко сте фейк, като истински комунисти..
70
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вярвам че българския народ е чак толкова *** да върне на власт тези супер престъпници