Конгресът на БСП одобри по-високия данък за богати

Програмата на партията предвижда държавна подкрепа за АЕЦ "Белене"
Обновена: 4 фев 2017 20:20 | 4 фев 2017 19:58, Веселина Йорданова
177
Конгресът на БСП одобри по-високия данък за богати
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Конгресът на БСП одобри предизборната платформа и коалиционната рамка за предстоящите парламентарни избори.

Още по темата
В предизборната платформа БСП си поставя като дългосрочна цел - 8 милиона българи и нито един на и под прага на бедност. Предвижда се запазване на 10 процента плосък данък за средната класа и 20 процента данък за хората с доходи над 10 хиляди лева месечно. Друга идея е намаляване на данък общ доход на семействата с деца с 50 лв. на всяко дете всеки месец. В програмата е заложено още преизчисляване на пенсиите, като при най-ниските това ще доведе до почти 20 процента увеличение.

От партията предвиждат обвързване на ръста на минималната работна заплата с обезщетението за отглеждане на малко дете и разширяване на обхвата на помощта в началото на учебната година за учениците от семейства с ниски доходи от първи до четвърти клас.

Друга мярка, която БСП предлага, е създаване на фонд "Индустрия" с начален капитал от 500 млн. лева за дялово финансиране на предприятия и фонд "Иновации" с начален капитал от 150 млн. лева за подкрепа на млади български инженери. Социалистите предлагат нулева ставка на данък "печалба" за две години, когато оборотът от търговска дейност на стартиращи предприятия от предприемачи до 35 г. е на стойност до 150 хиляди лева и с минимум пет работни места.

Целта на БСП в енергетиката е да преодолее непоносимо високите дългове на държавните енергийни дружества и финансово стабилизиране на сектора. Социалистите предвиждат държавна подкрепа за развитие на големите енергийни проекти - АЕЦ "Белене", Бургас - Александруполис и газови връзки и коридори. Те залагат и удвояване на обхвата на домакинствата, които получават енергийни помощи - от 250 хиляди на 500 хиляди домакинства.
Левицата предвижда да се създаде Министерство на транспорта и транспортната инфраструктура. Социалистите искат отмяна на процедурата по концесия на Летище София и развитието му като стратегическа инфраструктура с държавно управление.

В областта на земеделието БСП предвижда промени в Закона за храните. От партията искат в асортимента на големите търговски вериги задължително да присъстват минимални прагове за произведени в България продукти.

Левицата предлага да се приеме целенасочена инвестиционна програма за интегрирано развитие на изоставащите райони, сред които Северозападна България, Родопи, Странджа-Сакар.
В сферата на здравеопазването социалистите предлагат премахване на пръстовите отпечатъци в болниците и разкриване на здравни кабинети в училищата.

БСП иска ревизия на образователната реформа, публично финансиране само на държавните и общинските училища, актуализиране на учебните програми, един учебник по предмет и неограничен брой помагала. Социалистите предлагат държавна поръчка в университетите, основана на планиране на нуждите от работна сила и държавата да поема таксите за обучение по приоритетни специалности. Те предвиждат поетапно увеличаване на учителските заплати, стартовото възнаграждение за млад учен да не е по-ниско от две минимални работни заплати, както и базови минимални заплати за заетите в науката.

БСП е за активна и балансирана външна политика в полза на националните интереси, за пълноценно членство в ЕС и НАТО и развитие на отношенията с Русия, Китай, Индия. Социалистите залагат предприемане на конкретни инициативи с другите страни-членки на ЕС за отпадане на санкциите срещу Русия.

Левицата иска изцяло нова стратегия за национална сигурност, ефективно използване на капацитета на българския военно-промишлен комплекс за модернизация на армията, доизграждане на оградата по границата с Турция, промяна в Дъблинското споразумение за бежанците.

В областта на вътрешната сигурност БСП предвижда нова "полицейска карта", при която в районите на селата да се създадат нови участъци с постоянен състав и техника. Постоянният пост ще отговаря за до три села. Предлага се и осъвременяване на полицейските възнаграждения. От БСП залагат още промени в НПК и Наказателния кодекс за бързо и справедливо правосъдие.

Левицата предвижда постепенно увеличаване на средствата за култура в бюджета до 1 процент от БВП. БСП обещават гарантирана политическа, икономическа и програмна свобода на медиите. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не се споменава за реформа на корумпирана ни съдебна система. Явно крадците от бсп няма намерение да променят каквота и да е в съдебната система.
68
4
 
22
 
! Отговори
Трябва преди 7 години
Всички бедни и онеправдани да повярват на цоциалната Партия и на г-жа Лъжа.
67
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли още балъци да им вярват на бсп? Една хипер инфлация няма ли да включат в програмата си защото това ни очаква.
66
2
 
18
 
! Отговори
От къде са преди 7 години
Теа са от друга планета, май са марсианци. Нищо свързано не казаха за земните жители от БГ.
65
3
 
22
 
! Отговори
Гецата преди 7 години
Чудесно, другарите са разпределили отсега 650 млн за крадене.
64
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комуниста, ако не лъже и краде, умира! Природа!
63
7
 
34
 
! Отговори
отвън преди 7 години
Тези от БСП-то са ***. По цял свят хората приватизират, а те ще одържавяват. Жална ни майка българска. Ще се върнем назад във времето на СССР.Жалко .
62
2
 
6
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
I im lichi
61
2
 
15
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
Molia vi ne glasuvaite za tezi hora.ne mi puka dali sa komunisti ili tam kakvvito sa.ne stavat.provaliha ni durjavata.kradat i sa glupavi
60
3
 
24
 
! Отговори
Обещаваааааам! преди 7 години
И колата с воловетееее, и каруцата с коняаааа!Така се провикват подпийналите сватбари, като обявяват кой какво дарява на младоженците. После си тръгват и на другия ден, махмурлии, вече не помнят какво са обещали.Та и БСП-арите сега са възприели тази тактика.Но и защо да запомнят обещанията? Винаги могат да кажат, че са имали доброто желание, но обективните обстоятелства не са позволили да направят това и онова. И опозицията им пречи, и предишните управляващи са им криви...Позната картинка!
59
2
 
21
 
! Отговори
Как Сийка преди 7 години
Мо другарке,Нинова,не се излагай - в повечето училища си ИМА ЗДРАВНИ КАБИНЕТИ - няма да откриеш топлата вода с изявленията си - ПАРИ ЗА ТЯХ И ЗА ОБСЛУЖВАЩИТЕ ги медицински работници НЯМААААААА ! Та интересно е за избирателите ОТКЪДЕ ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ ТЕЗИ СРЕДСТВА ?! ТА НЕДЕЙ НА ЧУЖД ГРЪБ пак да си пишете активи,ВИЕ ТАМ ОТ ВАШАТА ПАРТИЙКА -от вашите нови начала полза НИКАКВА!Този път няма да можшете да злоупотребите с доверието на народа!
58
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи Пеевски няма да плаща по-високи данъци. Той има само 50 000 на сметка, при това дарени от мама.
57
3
 
12
 
! Отговори
Красен преди 7 години
И още нещо , вероятността на запад да имаш проблем с *** е много по-малка от тази да умреш в някоя нашенска болница поради некадърност и безхаберие. Да те разкатават чиновници и бюрократи и да ти се налага да кихаш под масата. Ако си вярваш че Нинова ще оправи това значи имаш тролско мислене.
56
1
 
30
 
! Отговори
Красен преди 7 години
Всеки мислещ човек вижда че тези предложения са изсмукани от пръстите. Другарката Нинова все едно казва, другари трябва да се засрамим малко, трябва да раздадем малко повече пари за народа. А нещата са много по-прости - ред и законност, което значи политиците крадци в затвора. Останалото ще се нареди.
55
3
 
4
 
! Отговори
АЗ76 преди 7 години
проклет да е момента,във който еврейка наша царица стана. :@четете. .... и пропадаме...Орсоя барем не е така пропаднала като държавата(не страната).
54
0
 
5
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Ahahahahaaaaaa ..... Ninova imala kusi prsti ... ahahaaaaa ... ami sega ke mu porasnat dajte mu vlada
53
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма по голямо зло от комунистите за България.Това те са го доказали многократно.Това е партия на олигархията и милионери.Това което обещават са лъжи за заблуда на наивници.
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Красене,Те на германците в момента им вдигат данъците и им измислят нови,за да интегрират акбарите и получават по-малко пари,но щом ти си мислиш, че си специален случайпроблемът си е твой.На запад ще се движиш в страх като евреин по времето на Хитлер.На всеки брадат ще свеждаш глава,а при всяка пиратка ще залягаш на улицата.Справка Франция, защото там са пееедерасии
51
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГенадиБСП е за активна и балансирана външна политика в полза на националните интереси, за пълноценно членство в ЕС и НАТО и развитие на отношенията с Русия, Китай, Индия.
50
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Корнелия Нинова!