Конгресът на БСП одобри по-високия данък за богати

Програмата на партията предвижда държавна подкрепа за АЕЦ "Белене"
Обновена: 4 фев 2017 20:20 | 4 фев 2017 19:58, Веселина Йорданова
177
Конгресът на БСП одобри по-високия данък за богати
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Конгресът на БСП одобри предизборната платформа и коалиционната рамка за предстоящите парламентарни избори.

Още по темата
В предизборната платформа БСП си поставя като дългосрочна цел - 8 милиона българи и нито един на и под прага на бедност. Предвижда се запазване на 10 процента плосък данък за средната класа и 20 процента данък за хората с доходи над 10 хиляди лева месечно. Друга идея е намаляване на данък общ доход на семействата с деца с 50 лв. на всяко дете всеки месец. В програмата е заложено още преизчисляване на пенсиите, като при най-ниските това ще доведе до почти 20 процента увеличение.

От партията предвиждат обвързване на ръста на минималната работна заплата с обезщетението за отглеждане на малко дете и разширяване на обхвата на помощта в началото на учебната година за учениците от семейства с ниски доходи от първи до четвърти клас.

Друга мярка, която БСП предлага, е създаване на фонд "Индустрия" с начален капитал от 500 млн. лева за дялово финансиране на предприятия и фонд "Иновации" с начален капитал от 150 млн. лева за подкрепа на млади български инженери. Социалистите предлагат нулева ставка на данък "печалба" за две години, когато оборотът от търговска дейност на стартиращи предприятия от предприемачи до 35 г. е на стойност до 150 хиляди лева и с минимум пет работни места.

Целта на БСП в енергетиката е да преодолее непоносимо високите дългове на държавните енергийни дружества и финансово стабилизиране на сектора. Социалистите предвиждат държавна подкрепа за развитие на големите енергийни проекти - АЕЦ "Белене", Бургас - Александруполис и газови връзки и коридори. Те залагат и удвояване на обхвата на домакинствата, които получават енергийни помощи - от 250 хиляди на 500 хиляди домакинства.
Левицата предвижда да се създаде Министерство на транспорта и транспортната инфраструктура. Социалистите искат отмяна на процедурата по концесия на Летище София и развитието му като стратегическа инфраструктура с държавно управление.

В областта на земеделието БСП предвижда промени в Закона за храните. От партията искат в асортимента на големите търговски вериги задължително да присъстват минимални прагове за произведени в България продукти.

Левицата предлага да се приеме целенасочена инвестиционна програма за интегрирано развитие на изоставащите райони, сред които Северозападна България, Родопи, Странджа-Сакар.
В сферата на здравеопазването социалистите предлагат премахване на пръстовите отпечатъци в болниците и разкриване на здравни кабинети в училищата.

БСП иска ревизия на образователната реформа, публично финансиране само на държавните и общинските училища, актуализиране на учебните програми, един учебник по предмет и неограничен брой помагала. Социалистите предлагат държавна поръчка в университетите, основана на планиране на нуждите от работна сила и държавата да поема таксите за обучение по приоритетни специалности. Те предвиждат поетапно увеличаване на учителските заплати, стартовото възнаграждение за млад учен да не е по-ниско от две минимални работни заплати, както и базови минимални заплати за заетите в науката.

БСП е за активна и балансирана външна политика в полза на националните интереси, за пълноценно членство в ЕС и НАТО и развитие на отношенията с Русия, Китай, Индия. Социалистите залагат предприемане на конкретни инициативи с другите страни-членки на ЕС за отпадане на санкциите срещу Русия.

Левицата иска изцяло нова стратегия за национална сигурност, ефективно използване на капацитета на българския военно-промишлен комплекс за модернизация на армията, доизграждане на оградата по границата с Турция, промяна в Дъблинското споразумение за бежанците.

В областта на вътрешната сигурност БСП предвижда нова "полицейска карта", при която в районите на селата да се създадат нови участъци с постоянен състав и техника. Постоянният пост ще отговаря за до три села. Предлага се и осъвременяване на полицейските възнаграждения. От БСП залагат още промени в НПК и Наказателния кодекс за бързо и справедливо правосъдие.

Левицата предвижда постепенно увеличаване на средствата за култура в бюджета до 1 процент от БВП. БСП обещават гарантирана политическа, икономическа и програмна свобода на медиите. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДЪРЖА ДА ПОДЧЕРТАЯ ЧЕ ТИЯ СБЪРКАНЯЦИ ГИ ОБИЧАМ БЕЗ НИКОЙ ДА МИ ПЛАЩА, ГЛЕДАХ ГИ, ИЗСЛУШВАХ ГИ, ИСКАХ ДА СХВАНА КАКВО ЩЕ НАПРАВЯТ, НАКЪДЕ ЩЕ НИ ПОВЕДАТ- НИЩО СТАРО НЕ Е ЗАБРАВЕНО- СЛЕД КАТО ПООБЩУВАШ ДАЖЕ И ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ТЕЛЕВИЗОРА С ДРУГАРИТЕ СЕ ЧУВСТВАМ ОМЕРЗЕНА И ОТВРАТЕНА. СЪЩОТО СЕ ПОЛУЧИ И С МАРЕШКИ- ТОЯ ЕЛЕМЕНТАРЕН ИНДИВИД ИЗФЪФЛИ ТАКИВА НЕЛЕПИЦИ ОТНОСНО 200 МИЛИОНА КАПИТАЛ, ЧЕ АЗ КАЗВАМ - ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВОСТ- ЗАЩОТО ОТ СЪБРАНОТО ЖЕЛЕЗО ОТ УЛИЦАТА И РАФТОВЕТЕ ОТ НЕГО МУ ДОНЕСЛИ 200
128
4
 
4
 
! Отговори
КонгресътИпрограмата преди 7 години
ПопулизъмЛъжиДебелоочие
127
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Програмата на партията предвижда държавна подкрепа за АЕЦ "Белене"Путинофилите видяха, че няма никой луд който да хвърли 20 милиарда евро и да ги загроби в Белене и отново поеха курс към държавна подкрепа(разбирай изцяло строителство от държавния бюджет). Ако това стане наистина Русия ще ограби българите за 2-3 поколения напред.
126
5
 
8
 
! Отговори
Илия - Варна преди 7 години
Пазете се братя българи. Комунистите се готвят за властта. Предстои национализация, ограбване на парите на хората чрез дива инфлация, прехвърляне авоарите на банките в чужбина и емиграция на върхушката на тази *** партия. А междувременно може да ни превърнат и в длъжници с някой друг беленски проект.
125
2
 
7
 
! Отговори
И от мен преди 7 години
Коментарите тук водят до едно заключение. "В страната на слепите и едноокият е цар" и следва....В страната на слабограмотните и еднокнижният може да бъде премиер....Те това е положението....
124
4
 
5
 
! Отговори
до коментиращите преди 7 години
вие дори не четете -плащат ви жълти стотинки да плюете .
123
2
 
1
 
! Отговори
Ах помните ли го, го преди 7 години
До г-жо НиноваПреди 60 години, другарко Нинова, беше точно априлския ви пленум, 1956-та. Знаех си аз, рано или късно ще се дойде до това признание. Трябваше да си останем верни на вожда и учителя, на другаря Сталин, ама на - имала глава да пати
122
1
 
6
 
! Отговори
Потресен преди 7 години
Чета,чета и се чудя в каква страна живеем.В страна на хора с при митив но мислене и невиждащи по-далеч от носовете си.Вярна е приказката че риба та се вми рисва откъм главата.Вярна е и мисълта,кажете ми кой ви управлявя за да ви кажа какъв ви е народа.Никъде другаде няма толкова много прос тотия на едно място.Страшно е.Вярна е още една приказка,че гангрената се лекува със..."секира".Много народ у нас хвана *** грена.Какво стана с гордият ни и велик народ-Божеееее???
121
5
 
8
 
! Отговори
за едно евро преди 7 години
*** 20 процента за сумата над 10000, нали? Щото иначе няма елементарна логика! И да направим сметката сега - десет хиляди души ще платят по 500 лева повече данък, годишно. Общо 5 милиона. разделено на 2.5 милиона пенсионери - по два лева на пенсионер в повече. Годишно, нали? Справедливост за едно евро, а честито!
120
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази госпожа преди в СДС да не е била при Хитлер. Какво значи този поздрав?
119
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До г-жо НиноваМного си наивен , че чак *** . Какви богати какви пет лева. Г-жа Лъжа говори за хората , които са на заплата , а там няма богати. Богата е Тя , Гергов , Станишев , Овчаров , Масларова и всички на Позитано 20 . В Западните държави например Франция милионерите ги облагат с 85 % данък . Явно има много прости червени каскети , че все още вярват на тази деградирала партия .
118
2
 
7
 
! Отговори
Ото фон Бисмарк преди 7 години
Най много се лъже преди война, по време на избори и след лов. Prost!
117
7
 
7
 
! Отговори
г-жо Нинова преди 7 години
Дано да имате Воля,Сила и Кураж да го реализирате !Прогресивен данък има в много проспериращи държави .В момента зее пропаст между бедни и богати в Бг.влезте в панелките ,в бедните села да видите какво е мизерия -хората не са си купували мебели, техника, посуда от 60г насам.
116
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 148Явно долнопробните лъжи на г-жа Лъжа е заразила и червените каскети , които говорят за 20 милиарда като за семки . Ако знаехте колко сте злобни и неграмотни щеше да се гръмнете .
115
3
 
5
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
До Анонимен 136Проблемът не е във високият данък на богатите, а във високият такъв за бедните. Хората плащат реално чрез ДОД много по-висок данък от този на фирмите. 10% за фирмите е върху ПЕЧАЛБАТА т.е. след приспадане на разходите), а при хората е върху ДОХОДИТЕ - те. не ти приспадат нищо. Затова трябва да има необлагаем минимум - най-малкото равен на екзистенц-минимума, който е около 200-220-лв/месечно.А чак след това, върху горницата, трябва/може да има данък.
114
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 146! Ще ги вземат от гробарите ,които откраднаха над 20 милиарда за 2 години!Всички гробари плачат за съд и килия.
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно! Не е редно някакъв крадлив арменски банкер /Хампарцумян/ да получава 40000 евро заплата от безбожните лихви и да си показва мазната физиономия със самочувствието на фараон.В целия свят данъците са над 35% за такива кожодери.
112
3
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
много страно говорят за увеличаване от къде ще вземат пари . или това ще е само по документ които ще съществува а няма да се практикува.аз съм против тези партия които само лъжат за да печелят мандат както и останалите партии.искам да кажа нови партии с нови лидери старите партии на пенсия и без право на регистрация на партия да видим как те ще живеят с 200 ла пенсия
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Серво току-така няма да предлага изгонени от самия него изпечени крадци, няма време да ги учи. Преминават "катарзис", обръщат палачинката и са чисти кат сълза.
110
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТези които критикуват Нинова критикуват партията БКП-БСП . Тази партия зароби България и докара народа до просешка тояга . Всичките им обещания сме ги слушали над 50 години и нищо . А самата др. Лъжа беше от СДС и беше зам. министър на икономиката и я изгониха за кражби и далавери. Забележете Станишев я изгони , а сега вика за нея . Това достатъчно говори за морала или за липса на такъв на тези хора .