Радев показал в Брюксел, че еврофилията не означава русофобия

Политолози допускат, че служебният кабинет може да управлява по-дълго
Обновена: 4 фев 2017 20:32 | 4 фев 2017 20:30, Екип на Bulgaria On Air
144
Радев показал в Брюксел, че еврофилията не означава русофобия
Снимка: БТА, архив

С първото си посещение в Брюксел президентът Румен Радев разби клишето, че ще води проруска политика, поне засега. Това каза в предаването "Брюксел 1" политологът Любомир Стефанов.

Политологът Мария Пиргова пък коментира, че с визитата си държавният глава е поставил на масата важните за България въпроси като бежанския поток и промяната на Дъблинското споразумение. Според Пиргова – още в първите си дни на управление Румен Радев се е проявил като национална обединителна фигура.

Любомир Стефанов смята, че визитата в Брюксел е показала у нас, че еврофилията не означава русофобия. По думите му Радев има добра комуникация с НАТО, но не така стоят нещата с ЕК. Трябва  да му се обясни какво всъщност представляват санкциите на ЕС срещу Русия. На Радев трябва да му се обясни, че това не е желязна врата, която спира всичко към Русия, посочи той.

Мария Пиргова каза, че България показва на ЕК, че не е заинтересована да номинира еврокомисар, заради политическата ситуация в момента. Тя е учудена от изказването на Юнкер, че имат "достатъчно момчета" в ЕК и да търсим жена за еврокомисар.

Пиргова коментира още, че е нормално решението на Румен Радев служебното правителство да не номинира еврокомисар. Пред  държавния ни глава в момента има важни задачи като работата на служебното правителство. Но допусна, че след вота през март може да се окажем в изборен хаос и кабинетът "Герджиков" да продължи да управлява. "Има много политическа работа през 2017 г. Възможно е да влезем в политическа спирала и невъзможност за съставяне на кабинет“, каза още политологът.

Любомир Стефанов допусна, че ако България влезе в този сценарий, ще трябва да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност и политическите партии да се разберат как ще председателстваме ЕС през 2018 г.

Пиргова смята, че България закъснява с подготовката. „Това ще е предизвикателство за българската администрация и ЕС, пред който често показваме, че не спазваме срокове, нямаме нюх за европейска администрация“. А Любомир Стефанов акцентира върху това, че всички говорят за ремонта на НДК, а не за приоритетите и посоките, които ще зададем по време на председателството.

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
15
 
28
 
! Отговори
да преди 7 години
най-накрая имаме президент, който не работи за друга държава, за разлика от Предателя Плевнелиев, който се води в отчета на щатската администрация и си получавам заплатата за предаването на българските интереси.. разбира се, че защото Радев не играе по чужда св'ирка.. по форумите много платени плъхове са полудели и го плюят.. това е добър знак.. да го д'уха и Брюксел и Вашингтон
74
1
 
1
 
! Отговори
АЗ76 преди 7 години
До а.д.м.и.ей,че идете у сиктер. продължавайте със цензура и сте стигнали направо!:@
73
1
 
2
 
! Отговори
АЗ76 преди 7 години
До ***."най-добрия" "новинарски" сайт.... :)
72
0
 
1
 
! Отговори
АЗ76 преди 7 години
пак сме тука.https://youtube/watch?v=HKwHEka-GM0
71
15
 
23
 
! Отговори
да преди 7 години
това е Президент,а не като оня жалък п'льх Плевнелиев И'зменника
70
12
 
12
 
! Отговори
жаль преди 7 години
Има ли пилот в самолета на България?
69
9
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Цар Борис към родни дипломати,сгафили на запад:"Вие не само сте се на.ъзили,но сте си свалили и гащите,та да ви таковат по-лесно".Новият президент явно иска да каже,че е време някой да ни вдигне гащите.Те това е.
68
24
 
17
 
! Отговори
Граовец преди 7 години
Тоз е една слаба ракия. Те затова ни го пробутаха - за да ни излага.
67
18
 
8
 
! Отговори
Имаме ама преди 7 години
България има генетични корени в Башкирия и Татарстан.Няма нищо общо с Московските подлеци.
66
25
 
17
 
! Отговори
Боже опази България! преди 7 години
И на този ще трябва да му берем срама пет години.
65
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 86Доста глупеещо зомби си. Да не ти е изпаднал някъде наръчника, та бъркаш посоките. И, кажи, чии интереси защитаваше Плевнята - от именията си в Гърция (а няма начин да има под чудо име и другаде), или пък Пепи Стоянов, "красавчика", както го възприе една руска поетеса - той пък с имението в Сан Тропе, абе изобщо голяма защита на интересите на България му дръпват президентчетата.
64
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добре е политолозите да не си чешат езиците на гърба на президента,т.е.да не му дават непоискани съвети,той си има достатъчно съветници.
63
5
 
21
 
! Отговори
Бьлгарче преди 7 години
Говори за Бьлгарите бе! Кажи им и на Европейците че ние Бьлгарите сме дали на русите азбука, език да знаят да говорят и пишат бе! Кьде кьде сме по интелигетни, ама кой да каже!
62
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 86Но ти, 100 % си от ония, които заграбиха резултатите от труда на две-три поколения и сега се тупат по космати гърди байганьовски, наричат келепира си "успех" и високомерно просташки обвиняват ограбените честни хора, че чакат "някой друг да им опраЕи живота". Но си толкова семпъл, че дори на знаеш, какво плямпа Радан Кънев, той да не е комунист, та щял да увеличи доходите с 50%. Аман от реформатизирани, истеризирали, зомбирани на тема БСП, "методиевци". Какво ли са правили дядовците им?
61
1
 
4
 
! Отговори
до 90 преди 7 години
Ти май поставяш под един знаменател всички партии. И да.неизпълнението на предизборните обещания си е измама в особено голям размер. И си е криминално престъпление според Н.К.
60
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бесепето обеща евтин ток и парно и за тва ще гласувам за тех.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До luckyman А ти какъв искаш да бъде ,мекотело
58
12
 
18
 
! Отговори
До 86 преди 7 години
Ами, когато си ***, нормално е да получаваш винаги от трите-средния.Така е и с избирателите на БСП. Неграмотни, бедни и глупави. Надяват се на някой друг да им опраеи живота. Обикновено БСП обещават, че ще дават неща даром. Та и те се връзват. Съответно, отново си го получават, и отново заради собствения акъл.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двете неща са напълно несъвместими.Който ми твърди това е лъжец или наивник. Или и двете.
56
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората, нямащи пет лева, гласуват за БСП, защото са свикнали все наготово всичко да получават.Обикновено получават от трите най-дългото, но не спират да се надяват.