Радев показал в Брюксел, че еврофилията не означава русофобия

Политолози допускат, че служебният кабинет може да управлява по-дълго
Обновена: 4 фев 2017 20:32 | 4 фев 2017 20:30, Екип на Bulgaria On Air
144
Радев показал в Брюксел, че еврофилията не означава русофобия
Снимка: БТА, архив

С първото си посещение в Брюксел президентът Румен Радев разби клишето, че ще води проруска политика, поне засега. Това каза в предаването "Брюксел 1" политологът Любомир Стефанов.

Политологът Мария Пиргова пък коментира, че с визитата си държавният глава е поставил на масата важните за България въпроси като бежанския поток и промяната на Дъблинското споразумение. Според Пиргова – още в първите си дни на управление Румен Радев се е проявил като национална обединителна фигура.

Любомир Стефанов смята, че визитата в Брюксел е показала у нас, че еврофилията не означава русофобия. По думите му Радев има добра комуникация с НАТО, но не така стоят нещата с ЕК. Трябва  да му се обясни какво всъщност представляват санкциите на ЕС срещу Русия. На Радев трябва да му се обясни, че това не е желязна врата, която спира всичко към Русия, посочи той.

Мария Пиргова каза, че България показва на ЕК, че не е заинтересована да номинира еврокомисар, заради политическата ситуация в момента. Тя е учудена от изказването на Юнкер, че имат "достатъчно момчета" в ЕК и да търсим жена за еврокомисар.

Пиргова коментира още, че е нормално решението на Румен Радев служебното правителство да не номинира еврокомисар. Пред  държавния ни глава в момента има важни задачи като работата на служебното правителство. Но допусна, че след вота през март може да се окажем в изборен хаос и кабинетът "Герджиков" да продължи да управлява. "Има много политическа работа през 2017 г. Възможно е да влезем в политическа спирала и невъзможност за съставяне на кабинет“, каза още политологът.

Любомир Стефанов допусна, че ако България влезе в този сценарий, ще трябва да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност и политическите партии да се разберат как ще председателстваме ЕС през 2018 г.

Пиргова смята, че България закъснява с подготовката. „Това ще е предизвикателство за българската администрация и ЕС, пред който често показваме, че не спазваме срокове, нямаме нюх за европейска администрация“. А Любомир Стефанов акцентира върху това, че всички говорят за ремонта на НДК, а не за приоритетите и посоките, които ще зададем по време на председателството.

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
7
 
! Отговори
до 80 преди 7 години
Със същия успех мога да ти кажа, че си един промит мозък и навсякъде виждаж русофили а не виждаш еврофили освен ако не си един *** Швейцария си гледа интереса там за тях няма черно и бяло. Има кое е правилното за Швейцария без да се забъркват между шамарите на големите. В нашия случай винагии вредим на нечий интерес, а може би дори най-вече на себе си.
54
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срам ме е да пусна телевизията . Тия достойнство нямат ли ?! Такава угодническа политика и приз средновековието не е водена.
53
2
 
8
 
! Отговори
До 69 преди 7 години
Това не e постигнато със еврофилии и русофилии, а гледане в собствената паница първо. Дори по време на втората световна война една Швейцария казва че няма да се кланя нито на немци нито на руснаци те си имат свой принцип и си го спазват независимо кой е Хитлер, Путин, ЕС и така със стотици години.
52
0
 
9
 
! Отговори
до 65 преди 7 години
Швейцария е съвсем друга бира. На Швейцария цял свят най-вече й има ДОВЕРИЕ. Те са символ на стабилност и сигурност за световните пари. Ние не сме нищо от това.
51
4
 
6
 
! Отговори
+++ за #66 преди 7 години
Много ясно формулирана мисъл, #66!Адмирации и поздравления за определението какво точно е ЕС и какво значи той за нас - българите - свобода и възможности за всеки кадърен човек и контрол над корупцията.
50
2
 
9
 
! Отговори
валери тодоров преди 7 години
Политолога Любомир Стефанов дето развива тези Тези КОЙ КОГА ,КЪДЕ И КАК що не си седне на стария ***-от време оно,кога беше замполиткомисар на свързочен полк в Божурище се раздава идеи и инструкции.България е малка като село-всички се знаем ЛЮБЧО-Хайде нека младите си правят живота,а ние покрай тях-стига толкоз напъни-уж по татово време беш баш комунист и агитатор,а сега на дърти години даваш акъл и то като ПОЛИТОЛОГ
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А българофилия кога?
48
0
 
8
 
! Отговори
до 58 преди 7 години
Еми щеше да е смешно ако не беше плачевно, но като гледам какви ги мътят май действителността е такава. Да вземат да се поучат от швейцарците държавица колкото нас, но си държи на всякаква независимост от всякакви и знае да си отстоява интереса.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "да махаме ли ПРО в ЕС или да го усилваме ?" Специално за теб ракета отзаде
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев е военен който е научен да изпълнява заповеди . Не мисля че може да резне менторите си , защото се изисква опит и тренинг , какъвто му липсва . Ако бързо схваща и не предаде страната си на руснаци и други , може да им го набие на всички измислени герои , отгоре надолу
45
3
 
6
 
! Отговори
Уточнение преди 7 години
Еврофилия, дами и господа, другари или както там предпочитате, не значи, че обичате да ви се плаща в евро.Това е ценностна система.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Иван Костов и името му мъртвешко кости
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "Филията с мас прави салатата и мезето вкусни , а ракийката пивка."Който е умен ще спре навреме да зяпа в паницата на комшията и ще запретне ръкави.Предлагам 6 месечен отпуск за наште политици (табу за дестинаций УСА и ЕС )
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "Филията с мас прави салатата и мезе."Който е умен ще спре навреме да зяпа в паницата на комшията и ще запретне ръкави.Предлагам 6 месечен отпуск за наште политици (табу за дестинаций УСА и ЕС )
41
7
 
9
 
! Отговори
Янко преди 7 години
Я не се заблуждавайте. Радев е проруски настроен.Бил в НАТО.....Че те джихадистите също са били в ЕС, САЩ, като ученици, студенти, работници и пр. Не ставайте наивни. Имаме си президент -дипломатически шпионин , работещ за Москва.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шо.роши няма вече МЪНИ хъхъъъ-ъъъ ЩЕ трябва да работите Хехехееее !
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С други думи оставаме в стойка партер с тез еврофилии и русофилии, каквото кажат господарите туй ще е, понеже ги обичаме. На парламента да сложат един надпис филията с мас прави силата и нещата ще потръгнат.
38
6
 
3
 
! Отговори
Иван Костов преди 7 години
Радев си продаде офицерската чест на Нинова , Йотова и сие. Това е палажението. Сега трябва яко да ги пореже за нещо за да си откупи обратно. Вярвате ли че ще стане + , не вярвате -
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев български президент или руски ?
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 48 Генерала може да разбира от самолети но за политиката си има ментор Първанов. Ако дийстваше сам и най- вече натовски , щеше да остане лоялен с мнението на съюза и да потвърди твърдия курс с санкциите . Така само щеше да демонстрира независимост на Путин . Става точно обратното , раболепни евтини кандърми за смекчаване на санкциите. Смешници