Радев показал в Брюксел, че еврофилията не означава русофобия

Политолози допускат, че служебният кабинет може да управлява по-дълго
Обновена: 4 фев 2017 20:32 | 4 фев 2017 20:30, Екип на Bulgaria On Air
144
Радев показал в Брюксел, че еврофилията не означава русофобия
Снимка: БТА, архив

С първото си посещение в Брюксел президентът Румен Радев разби клишето, че ще води проруска политика, поне засега. Това каза в предаването "Брюксел 1" политологът Любомир Стефанов.

Политологът Мария Пиргова пък коментира, че с визитата си държавният глава е поставил на масата важните за България въпроси като бежанския поток и промяната на Дъблинското споразумение. Според Пиргова – още в първите си дни на управление Румен Радев се е проявил като национална обединителна фигура.

Любомир Стефанов смята, че визитата в Брюксел е показала у нас, че еврофилията не означава русофобия. По думите му Радев има добра комуникация с НАТО, но не така стоят нещата с ЕК. Трябва  да му се обясни какво всъщност представляват санкциите на ЕС срещу Русия. На Радев трябва да му се обясни, че това не е желязна врата, която спира всичко към Русия, посочи той.

Мария Пиргова каза, че България показва на ЕК, че не е заинтересована да номинира еврокомисар, заради политическата ситуация в момента. Тя е учудена от изказването на Юнкер, че имат "достатъчно момчета" в ЕК и да търсим жена за еврокомисар.

Пиргова коментира още, че е нормално решението на Румен Радев служебното правителство да не номинира еврокомисар. Пред  държавния ни глава в момента има важни задачи като работата на служебното правителство. Но допусна, че след вота през март може да се окажем в изборен хаос и кабинетът "Герджиков" да продължи да управлява. "Има много политическа работа през 2017 г. Възможно е да влезем в политическа спирала и невъзможност за съставяне на кабинет“, каза още политологът.

Любомир Стефанов допусна, че ако България влезе в този сценарий, ще трябва да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност и политическите партии да се разберат как ще председателстваме ЕС през 2018 г.

Пиргова смята, че България закъснява с подготовката. „Това ще е предизвикателство за българската администрация и ЕС, пред който често показваме, че не спазваме срокове, нямаме нюх за европейска администрация“. А Любомир Стефанов акцентира върху това, че всички говорят за ремонта на НДК, а не за приоритетите и посоките, които ще зададем по време на председателството.

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
15
 
12
 
! Отговори
Русофилка Радева преди 7 години
Де юре Радев е натовски генерал. Де факто се държи като старшина от Варшавския договор.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Станой от АхелойНе повиши себе си цена, ще е много евтино струва!
13
12
 
27
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 7 години
Радев ме кефи!Това е генерал , а не плюнка-пожарникар с лампази дадени му от Гоце!/За Росенка Плювката не ми се мисли даже/. Направо разцепи алчните герберски кратуни.Радев не цепи басма на еврогейците , а тикварите се връщаха от Брюксел прегърбени и с протрити панталони на колената.
12
19
 
13
 
! Отговори
Русофилка Радева преди 7 години
Де юре Радев е български президент и би трябвало да защитава българските национални интереси. Де факто още преди да положи клетва защитава руските имперски интереси.
11
22
 
8
 
! Отговори
Калпаклиев преди 7 години
Генерала плахо спомена клишето че НАТО трябва да се съюзи с Русия срещу терористи. Нещо което е повтаряно от десетки преди него. Това все едно да каже две и две колко е. Като цяло се държа като Плевньо 2. Може да ви е мъчно може и да ви се плаче но това са фактите драги радевисти. Повтаряйте си че не са верни за да ви олекне.
10
25
 
9
 
! Отговори
Русофилка Радева преди 7 години
Де юре Радев е натовски генерал. Де факто се държи като ординарец на полковника от КГБ Путин.
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя нещо взе да ме съмнява, но на фона на мамата нямаше на къде. Е ще пращаме ли жена на Юнкер или ще постъпим, като една демокрация и ще пратим каквото пожелаем.
8
13
 
7
 
! Отговори
От Аскуу преди 7 години
И в Брюксел разбраха, че артика Румен приказва по хавата си!От Аскуу до Арманли сичку е хасфалт!
7
34
 
19
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Когато клоуна от белия дом се разсмърди нашата кремалска марионетка гледа да не остане по назад. Шапкар да е начело на държавата това го има само в Африка, Куба, Северна корея и Бангладеж. Резил
6
7
 
18
 
! Отговори
5 преди 7 години
Ес седнаха старчоци взимат пари и празни приказки приказват оставете путин русия намира руснаци пътуват където искат като имаш пари добре навсякъде пенсия 150лв къде ще пътуваш това е ес
5
37
 
18
 
! Отговори
Русофилка Радева преди 7 години
В Брюксел Радев блесна като руски лобист, адвокат на Путин и като троянски кон на Русия в НАТО.
4
19
 
11
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Любомирчо и Пирогова, така набедените "политолози", добре са олизали дирника на БСП-то в лицето на Радев. Явно предизборната кампания върви с пълна сила.
3
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Gen radev e dostoen smel president a snanie i 3 4ujdi perf. Esika ne se ligabi ne se pregradchta i zeluva kakto dr go praviha ima stil voenna disziplina i stoika saprugata mu e do nego i e hubava kato presid. Dvoika sa super bravo mnogo se radvam bog da pasi bg i novite distoini politizi
2
10
 
26
 
! Отговори
щ преди 7 години
Браво на путин голяма държава трябва да има дисциплина
1
38
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Брюксел Радев се държа като адвокат на Путин. Началниците от ЕС бързо и дипломатично му казаха, че с него няма да обсъждат какво да е отношението към кремълския диктатор!Радев се върна омърлушен, защото знае колко злобно е кагебейското човече!