Неосигурените все още машини за вота – в спецкабини

Пускаме разписката от машината в специална кутия
Обновена: 5 фев 2017 08:28 | 5 фев 2017 08:23,
6
Неосигурените все още машини за вота – в спецкабини
Снимка: Булфото, архив

Във всяка секция ще има отделна кабина за машинно гласуване на предсрочните парламентарни избори на 26 март, става ясно от решението на ЦИК.

След като преди дни ВАС отмени решението на ЦИК машинно гласуване да има само в 500 секции в страната, в петък комисията е приела, че то ще се проведе във всички секции - в страната и в чужбина.

Още по темата

В деня преди вота във всяка секция освен традиционната тъмна стаичка трябва да се оборудва и допълнителна кабина за машинно гласуване, както и да се тестват устройствата, съобщава 24 часа. 

Важно е избирателите да знаят, че разписката от машинното гласуване ще се пуска в специална кутия, а не в тази, в която са хартиените бюлетини. Освен това избирателят не може да промени вота си чрез повторно машинно гласуване, става ясно от решението на ЦИК.

При възникнали "непреодолими външни обстоятелства", които правят машинното гласуване невъзможно, секционната комисия трябва да уведоми незабавно РИК и ЦИК, а гласуването да продължи с хартиени бюлетини. ЦИК все още не е обявила търга за доставка на над 13 000 машини. Очаква се това да стане следващата седмица.

От събота на сайта на комисията вече е активно електронно заявление за българите в чужбина, които искат да гласуват на 26 март. Срокът за подаване на заявленията е 28 февруари. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
17
 
! Отговори
ни са знай преди 7 години
Гласуването с машина било по-лесно от това с химикалка.....Глупости на търкалета! Само си спомнете какво лутане и суетене пада в банките и в различните институции, където трябва да си вземеш предварително номерче за гишето, на което да бъдеш обслужен.А тази машина за гласуване е къде къде по-сложна...................
3
8
 
18
 
! Отговори
Mussa преди 7 години
Nali Bulgariata mnogo iskala da e 6veitsariata na balkanite? pravete izborite kakto 6veitsartsite praviat izbori.Ili pone kakto v Turkiye...i tam imat goliam uspeh v izborite i v ikonomikata...
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Некъф лудА "Сиела" - фирма, която издава книгите на Сорос пък иска да внася машините. Както виждаш кръгът се затваря.
1
6
 
18
 
! Отговори
Rip преди 7 години
Na besilkite ste visnat mvr, cik i diplomaticheskite missioneri. Glasuvaneto stava v rayoni spored adresna registracia. Slujitelite po rayoni izprastat plikove s pisma i materiali za glasuvaneto do izbiratelite. Zaiavlenia niama da ima. Nikakvi tamni stai, mashini i drugi divotii. Otgovora v plik i v post box na rayona.