Да си полезен за себе си и другите: Виктор и целите му

Незрящият младеж си търси работа. Но дали е лесно?
6 фев 2017 12:20,
12
Да си полезен за себе си и другите: Виктор и целите му
Снимка: Bulgaria ON AIR

Виктор Асенов умело използва социалните мрежи и благодарение на тях води активен начин на живот и извън виртуалното пространство. Той е студент по Социална педагогика в Софийския университет. Може да се похвали с умения и компетенции, на които мнозина биха завидели. 21-годишният мъж обаче е незрящ. И това се оказва голяма спънка.

След като публикува обява за работа във Facebook, започват да валят предложения. Сега остава Виктор да избере къде да работи. Едно е сигурно - работодателят му няма да съжалява.

"Искам да бъда отговорен служител, да си изпълнявам задачите... не се отказвам. Проблемът идва оттам, че работодателите не са свикнали", сподели Виктор пред Bulgaria ON AIR.

"Искам да работя, защото искам да допринасям повече за това общество, искам да допринасям за себе си, за моето развитие, за развитието на мен и на приятелката ми, да сме заедно, да имаме възможност да се развиваме занапред. Искам да мога да съм конкурентоспособен на пазара", oбяснява Виктор.

Мечтата му е да работи с деца. Активно се занимава със социални проекти за хора с увреждания. Амбициран е да промени нагласите както на обществото, така и на самите незрящи.

Избира да пусне информация за себе си във Facebook, като описва способностите си и това, което би искал да работи. Прави експеримента, за да провери дали незрящите хора могат да си търсят работа, също толкова успешно, като всички останали и до колко хора може да стигне. Само за няколко дни приятели и приятели на приятелите на Виктор споделят обявата му в социалните мрежи и тя достига до хиляди хора.

"Нагласата на хората трябва да се промени. Трябва и самите незрящи да променят своите нагласи. Не, не са ни длъжни всички...но не трябва да разчиташ на цялото общество", смята Виктор.

"Имам много незрящи приятели. Всеки от тях има проблем, когато започнат работа", заяви той.

Виктор не се самосъжалява, нито има намерение да се отказва от целите си. Двамата с кучето му водач Идалго са поели с бърза крачка към нови приключения.

След обявата му са се обадили няколко работодатели, с които той има насрочени интервюта. Очаква да намери мечтаната работа, която да го направи полезен. И за себе си, и за обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бях впечатлен от неговия хъс да участва и бяга но след катомпрочеъох една статиямвдойче веле ми падна в очите!много си е повярвало това момче че е голям спортист много да Ама Не!Бил изгонил и се скарал с пейсъра си щото бил бавен и не багал бързо.А гледам лицемерните коментари в постовете му а не си прави сметка че са фалшиви.Викторе пейсъра ти може да не е бил бърз ама е решил тинпомогне и как да е бърз след като ти го бавиш и освен това заради теб той може да пострада докато те води по терена
8
0
 
2
 
! Отговори
тръбев преди 7 години
Руснаците плащат добре вее, гърчове. Тва не е Шорош, да ви подмята за кифли хохохо. Лапайте си кypoвeте и стискайте зъби . Кис кис кис.
7
0
 
2
 
! Отговори
тръбев преди 7 години
Кво става с eлкa вacилева? Съществували още във виртуалното пространство. Да? Оо супер, ни хляб иска, ни вода, ни заплата. Хахаха. Платиха ми добре, да ви троля ;)
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
човек може да е глух може да е ням!!! НО НАЙ-ЛОШОТО Е ДА СИ СЛЯП ОТ ТЕЗИ ТРИТЕ!!!АКО ТОЙ НЕ ВИЖДА И С ДВЕТЕ ОЧИ ТОВА Е ЖИВА ТРАГЕДИЯ И НАПОМНЯ НА ЖЕСТОКОСТТА С ИЗВАДЕНИТЕ ОЧИ НА ВОЙНИЦИТЕ НА ВСЕКИ 100 ВОЙНИКА ПО 1 С 1 ОКО
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bog da mu pomaga!
4
0
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
Викторчо, мило момченце, внуче си ми по-години, дано да те закриля Господ, да завършиш, да създадеш семейство и да успееш в живота. Такива хора заслужават да получават подкрепа отвсякъде! Бъди здрав и късмет!!!
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мога само да му сваля шапка, че не се отказва въпреки трудностите. Такива хора трябва да служат за пример.
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незрящите, както и хора с нарушение на някакво друго сетиво, създават компенсаторни умения. Ако на тях се гледа като на пълноценни личности, всички имат голяма полза. Особено ценна е тяхната виталност, постоянство и целенасоченост, което липсва на голяма част от минаващите за здрави хора.
1
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само най-доброто му пожелавам на това момче! Браво!