Хорхе, Пух, Мила и Мая – котки с хъс за живот

Те имат своят втори шанс заради милосърдието на хората
6 фев 2017 21:12,
7
Хорхе, Пух, Мила и Мая – котки с хъс за живот
Снимка: Bulgaria ON AIR

Може би много от вас са се трогнали от историята на Пух - котката, която живее със специални протези на задните крачета.

Оказва се, че има десетки животни със съдбата на Пух. Кои са хората, които подават ръка на бездомните животни? Отговорите потърсиха Михаела Карабельова и операторът Димитър Розов.

Още по темата

Това са Хорхе, Пух, Мила и Мая. И четиримата живеят втори живот и имат сходна съдба - намерени са на улицата в безпомощно състояние. Към живота ги връщат хората от "Lets Adopt" – организация, поела отговорната кауза да спасява бездомни животни в беда.

"Нашата организация се стреми малко по малко оздравяването на тази среда да могат домашните любимци в България да имат здравословна среда и достоен и добър живот", обясни Диана Живкова от организацията.

Достоен живот се опитва да има и Хорхе. Прострелян веднъж, а след това пребит, днес котаракът се опитва да се движи сам.

"В резултат на това Хорхе е получил доста тежки травми... претърпява няколко операции и започва да връща способност да контролира крачетата си и отделителните си функции и днес живее доста добре и търси дом", разказва Диана пред Bulgaria ON AIR.

В същото време котаракът Пух живее своят втори живот. След инцидент той остава без задни крачета,а няколко месеца по-късно лекарите го определят като уникален случай.

"Пух също е един от най-тежките случаи, защото когато разбрахме за него той вече беше в препоръчана евтаназия. Важното в тази ситуация е, че не останаха нещата там и че не се върши с приключване на живота му, а той получи шанс", обясни Вяра Младенова.

"Котето Пух е страхотен пациент – ние като лекари имаме огромно удовлетворение от това че сме направили невъзможното за него", заяви д-р Ранко Георгиев от Централна ветеринарна клиника.

"Ходи, скача, играе, радва се и става все по-добре и се надяваме скоро да можем да намерим неговото семейство и да може да продължи живота си в среда, в която е добра за него", сподели Вяра.

Благодарение на организацията и лекарите, днес Пух живее пълноценен живот, а неговите специални протези са медицинско постижение в Източна Европа.

В същото време Вяра и Диана не забравят съдбата на животинките, които са спасили. Чия съдба е била най-трогваща?

"Може би на кучето Барки, което намерихме изоставено край околовръстния път на Пловдив, той беше прострелян в гръбнака, не можеше да ходи. Беше изключително слаб, може би тежеше два пъти по-малко от нормалното и нашийникът му беше изключително тесен. Това означава, че той най-вероятно е бил нечие куче, някой се е грижил за него", сподели Диана.

"С годините установяваме, че все повече хора започват да мислят по различен начин, защото в България много дълго време е битувало това закостеняло мислене, че животните са нещо за употреба", смята Вяра.

Това само малка част от бездомните животни изпаднали в беда. Благодарение на добри хора и лекари днес те успяват да живеят отново пълноценно и очакват скоро да намерят път към своето приемно семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
niki преди 7 години
БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ ! ЗАЩОТО ЗНАЯ, ЧЕ ЗЛОБАТА В ХОРАТА / АЗ СЕ ГРИЖА ЗА ЕДНО ДОМАШНО И ЕДНО ИЗХВЪРЛЕНО НА ВЪН ОТ ХОРАТА / Е МНОГО ГОЛЯМА!ВСИЧКО НИ Е НАРЕД - САМО КУЧЕТАТА ИМ ПРЕЧАТ!!!!ДАНО ИМА ПОВЕЧЕ ТАКИВА СЪВЕСТНИ И ОБИЧАЩИ ЖИВОТНИТЕ ЛЕКАРИ И ЧОВЕЦИ КАТО ВАС!!!!!!!!!
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имах 18, сега дойдоха още 2 женски и станаха 20. ПОМОООООЩ, КОТКИИИИ!
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам 2 звяра прибрани от улицата. Единия го намерих в една люта зима преди повече от 10 години, изхвърлен (видимо домашен), заклещен от куче пред една врата, още нямаше зъби в устата си. Няколко години по-късно, същата история, но котето беше и много болно. Няколко месеца всеки ден бяхме по клиники. И за секунда не съжалявам. И двамата са живи и здрави, яд ме е, че няма как да се грижа за повече.
1
6
 
12
 
! Отговори
Nadia преди 7 години
mamini sladuri!!! abe maika mu stara-zashto se trogvam ot sudbata na jivotinki po-veche ot na horata!?? triabva da sum bila kote ili kuche v predishnia si jivot(nadiavam se)...Goliamo bravo na tzi hora koito sa gi lekuvali! Ako jiveeh v BG shtiah da si vzema pone 2-3 takiva sladki i neshtastni chocheta!