Манолова с поправка "Хитрино" в закона за ЖП превоза

Дружеството, предизвикало инцидента, няма "Гражданска отговорност"
7 фев 2017 19:07,
12
Манолова с поправка "Хитрино" в закона за ЖП превоза
Снимка: архив Булфото

Омбудсмаят Мая Манолова ще предложи промяна в Закона за железопътния превоз, провокираня от трагедията в Хитрино.

Днес националният защитник посети селото, пострадало от взрив на влакови цистерни в началото на декември. Експлозията на гарата изпепели половината Хитрино и уби седем от жителите му.

Днес Манолова организира изнесена приемна в унищоженото село.

"Като омбудсман ще подкрепя хората от Хитрино, така че да не остане нито един , който да не е получил справедливо възмездие за причинените му вреди", каза омбудсманът, цитирана от БТА.

Още по темата

Тя обясни, че промените, които ще предложи на следващия парламент, ще регламентират условията, при които се извършва задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

"Да е ясен размерът на застрахователната сума , какви рискове покрива , какви вреди обезщетява, има ли изключения и какви са те", каза омбудсманът.

Според Манолова е "престъпно спрямо гражданите застрахователната сума да бъде в рамките на 100 000 лева", значително по-малко от вредите които би причинил един автомобил".

Омбудсманът обясни и че е притеснително, че става въпрос за две дружества /"Булмаркет Реил карго" и "Булмаркет ДМ"/, свързани с инцидента. "Едното е дъщерно на другото и лиценза за извършване на транспортни железопътни услуги е получен през 2015 г. До тогава дружеството - майка е разполагал с този лиценз", уточни Манолова.

"В това не би имало нищо лошо, ако капиталът на дружеството, което е свързано с инцидента, не е само от 100 000 лева и от справките , които направих, се оказва, че това дружество няма застраховка "Гражданска отговорност" към трети лица", посочи тя.

Застраховката е на дружеството - майка, но тъй като става дума за две различни юридически лица, според нея възниква проблем .

"Освен това, застраховката, която има дружеството - майка е със застрахователна сума от 100 000 лева, а всеки собственик на автомобил има застраховка "Гражданска отговорност", която при вреди на повече от едно лице покрива до 10 млн.лв. И възниква въпрос защо едно дружество, което извършва високорисков железопътен превоз на опасни товари има застраховка в размер на 100 000 лева "и май ще се окаже, че не е на превозвача , а на дружеството - майка на собственика на неговия капитал", попита Манолова.

Тя допълни, че адвокатите на дружеството са й обяснили, че водят разговори за извънсъдебно решаване на спора, обезщетяване на неимуществените вреди извън съда, "тъй като става дума за около 5 млн.лв. , които биха претендирали близките на загиналите и пострадалите при инцидента".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
вземете им лиценза преди 7 години
Не би ли трябвало тези 10 милиона лева, които дава държавата да се покрият от Булмаркет? Независимо дали лично от компанията или от застрахователя им? - Ще отнемат ли лиценза за железопътен превоз на Булмаркет, след като се докаже, че влакът е навлязъл с превишена скорост и това е довело до катастрофа с невиждани размери?- Не би ли трябвало сега да се направи пълна ревизия на всички частни железопътни оператори дали спазват всички правила за безопасност? Особено след като представител на же
10
1
 
2
 
! Отговори
обществено значимо преди 7 години
С изключителна дързост и цинизъм обясняваха как те са невинни, а то бдж-то било проблем(не се научиха, че бдж е просто превозвач, а другите са нкжи),вой до небесата по всички медии със скалъпени лъжи, съдия изпълнител да им прибере всичко на фирмата-булмаркет, на фермата която им ремонтира влаковете, отговорност на миролюба бенатова за лъжливото и платено интервю , лична отговорност на всички отговарящи по веригата за влака сцопасните товари- публично та да видим друг дали ще смее през просото..
9
3
 
0
 
! Отговори
Kojen divan преди 7 години
Na 3 mart zapochvame bezsrochna obstonationalna europeiska bg stachka. Bg narod s luxemburgski, belgiiski i germanski zaplati! - nie sme edno semeistvo i edin souz?! Bg trudov narod e tolkova cenen, kolkoto i luxemburgskia, belgiiskia, germanskia trudov narod.Ako ne, izlizame ot eu i nato i te izlizat ot nas.
8
4
 
3
 
! Отговори
мачу пикчу преди 7 години
Тя излъга.....застраховката е 500 000 и стига до 2 000 000 лв.....
7
0
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Не ръси глупости преди да си проверил. Омбудсманът има право на косвена законодателна инициатива, а такива огромни по значимост въпроси всеки законоинициатор ще ги припознае.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Манолова беше депутат повече от 10 години, беше шефна законодателна комисия, зам. председател на парламента и чак сега се сети, че заионите които е сътворила са тъпоумни
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Омбудсмаят" - "журналисти"
4
0
 
7
 
! Отговори
PILOT преди 7 години
По същата причина и пистите в Витоша не се обработват и дву-милионна софия си мълчи !!! Гола вода сме и за всичко сме си виновни ние хората дето търпим тези горе !!!
3
0
 
9
 
! Отговори
PILOT преди 7 години
Какво се учудвате нали знаете на кой е офшорката, на Цеко далавераджията !!! Всичко ще потулят като сме такава заспала нация !!! Румънците ще ги стигнем на кукуво лято !!!
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма право на законова инициатива като омбудсман
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ааа така това защо не е топ новина? нямат гражданска, пак ни го туриха, 50 милиона от нас... Евала... Защо сега държавата не ги съди да си събере вземането??? Щото като при бай Тошо, каквото е общо давай да се расипва... После тоя и оня бил дал, да не сте си извадили парите от джоба, ***!!!