Млади, работещи, учещи... Изчезват. А след време кой ще работи?

25% от младите българи нито работят, нито учат
7 фев 2017 14:20, Боряна Павлова
208
Млади, работещи, учещи... Изчезват. А след време кой ще работи?
Снимка: архив Reuters

Останаха ли млади хора в България - най-вероятно този въпрос сте чували, а и дори сте си задавали.

В последните 25 години демографското развитие на страната се забави по куп причини. Емиграция, рекордният за ЕС отрицателен прираст на населението, бързите темпове на стареене са само част от причините. До 2050 г. се очаква един на всеки трима българи да е по-възрастен от 65 години и само един на всеки двама да е в трудоспособна възраст, показват анализите на банката.

Единственият изход – производителността на труда


Единственият начин  страната да се справи с очертаващата се загуба на работна сила през следващите три десетилетия е сериозно да увеличи производителността на труда, твърдят експерти на Световната банка в няколко последователни изследвания, посветени на отражението на демографската криза върху всички сфери на живота в България.

Само солидното увеличаване на производителността на труда би могло да компенсира задълбочаващите се дисбаланси в икономиката и социалната сфера, пише българската редакция на "Дойче веле".

Те водят до критичната ситуация, при която все по-малко работещи трябва да осигуряват все повече средства, необходими за здравеопазване, пенсионни осигуровки и дългосрочни социални и медицински грижи за бързо застаряващото население. България и сега е в челната тройка на най-силно застарелите нации в ЕС.

Рекордният за ЕС 25-процентов дял на младежите до 30 годишна възраст, които нито работят, нито учат, както и огромният брой работници с нисък образователен статус, несъмнено ще принуди страната да внася работници и специалисти отвън, твърдят икономистите на Световната банка.

Пропуските на България -
Броят на младежите, които не учат и не работят, е рекордно висок

За съжаление нито едно от правителствата на последните години не успя да проведе обмислена и ресурсно обезпечена демографска политика. Резултатът от бездействието е налице - направените в началото на новия век прогнози на Евростат и Фонда на населението при ООН за броя на българите до 2030-2050 г. поставят България начело на страните, които ще имат рекордно намаление на населението си в дългосрочен план.

Още по-сериозен проблем ще се окажат спадащите качествени показатели на работната сила в България. Страната и сега изостава съществено от средноевропейските показатели за дела на завършилите висше образование.

Затова пък се отличава с изключително висок за Европа процент на деца, които преждевременно отпадат от училище. Особено драматични са и резултатите на България в провежданото международно сравнително изследване "Пиза“, които говорят за увеличаващ се дял на функционално неграмотните младежи в страната.


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 година
До Георги Ламбуровг
герге. старците нито генерират продукт, нито се размножават. старците гласуват и умират. младите хора които не са вързани бегат, и се връщат тука като старци. българите в българия намаляват, щото умират от старост, а батенцата от амфети и бмв-та на 30 години. за това. намаляването е необратимо. няма човек , излязъл навън, който да има какво да му предложат тук за да остане за период по дълъг от годишната отпуска.
170
3
 
3
 
! Отговори
ВК преди 1 година
До Анонимен

Да, явно приравняваш семейството със рязане на салата, пиян съпруг, раждане на глупави наследници. Това имам предвид под разбити семейни ценности.
169
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 188
Да, майната му на феминизма, друго си е женичките да са по цял ден в кухнята и да служат само, за да ти раждат глупавите наследници и да ти режат салатката. Друго си е й мъжа ти да те смачква от бой всеки път като се напие, но да не можеш да се разведеш с него. Или да те изнасили някой, да забременееш и да не можеш да абортираш и после цял живот да гледаш на изнасилвача детето. Майната и на демокрацията, напълно си прав.
168
4
 
1
 
! Отговори
.../\... преди 1 година
До Крум Грязнъiй

Верно ли си толкова зле? В русия е още по-зле.2016 беше рекордна за русия що се отнася до емиграция (биха си предният рекорд от '92-ра) със почти 200к емигранти.
сърби-я като толкова лиже задника на путин ,като гледам хич не цъфнала.
167
5
 
5
 
! Отговори
ВК преди 1 година
Проблемът изобщо не е в парите. Проблемът е че е разбито семейството и семейните ценности. Процесът започва през комунизма който носи своя форма феминизъм - както всички леви философии. Премахва се църквата като стожер на семейните ценности а на нейно място трябва да се родят социалистически семейни ценности което не се случва.
Нарсатват разводите - главоломно. Нарастват абортите - главоломно. Идва олигархичния социализъм наречен "демокрация" и тези процеси продължават + емиграция.
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Крум Грязнъiй

Хаповете!!!
165
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нали за това са политиците.
Изборите купуват с кебапчета и концерти
164
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е държавата с най-бързо намаляващото население на планетата Земя.

Ако това не е най-важната тема в държавата, която да се обсъжда всеки ден... коя.

Докато прираста в България не стане ПОЛОЖИТЕЛЕН, всяко правителство се е провалило. ВСЯКО!

Нито един друг показател няма значение, докато населението ни изчезва с този темп (най-голям в целият свят).
163
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е манг@али има в изобилие даже още се пръкват те са бъдещето на държавата за съжаление.Да му мислят управляващите в бъдеще ще теглят кредит за да изхранват само тях а няма да има никаква производителност.
162
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми явно на никой не му пука
161
1
 
48
 
! Отговори
mnenie преди 1 година
Ще има роми - необразовани, ненаучени на труд. Но за сметка на това гладни, крадливи, алчни, защитени от десетки организации.
Тогава ще видим кой ще издържа държавата. В момента страната ни страда от тумор. Този тумор са нашите управници и наърчаването на безразборното раждане от страна на неграмотни хора... Дори да се изтрие този коментар, това не означава, че не е реален.
160
0
 
56
 
! Отговори
55895 преди 1 година
Милионер ставаш без диплома. За депутат, министър и президнет не се изисква образователен ценз. Не подценявайте бладите българи - те се ориентират правилно. А момичетата ни от 3-4-годишни искат да са манекенки, модели и мутреси, защото те имат пряк достъп до луксозния живот, издигнат като цел, награда, оправдание. Медиите ги показват тях, а не обикновените трудови жени, които живеят в лишения, за да осигурят на дечицата си мечтаната играчка.
159
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще работи Цвета Караянчева!Само трябва да смени стила си,защото нямада останат хора за уволнение.
158
8
 
5
 
! Отговори
Прав е колегата! преди 1 година
Най ефективното производство е това в което не работи нито един човек. Всъщност най слабото звено на всяка система са хората.
Машините не правят грешки, нямат претенции и могат да работят 24/7 без да спират.
Мениджънта на по ниските етажи също подлежи на пълна автоматизация.
Във момента в който човечеството се сдобие със пълноценно работещ изкуствен интелект - това ще бъде края на сегашната цивилизация и този икономически модел!
Всички ценности в обществото ще трябва да бъдат преосмислени!
157
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте на учителите 1500лв заплата,а на работника-400-500лв и се чудете защо няма работна ръка!До като ви дойде акъла у главата ще е вече късно.
156
1
 
47
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Основен проблем в немалка степен е, че самият проблем се премълчава и преиначава всячески, та сакън да не обидим някои индивиди !!! А истината е, че всичко гореописано е резултат на това, че две десетилетия управляващите престъпници по всички възможни начини толерират примитивното хъхряшко племе за сметка на нормалните хора !!!
Една учителка 500 лева заплата, една хъхреща, чиято единствена заслуга е, че е снесла 3-4 чаавета - 1000 лева помощи - ЕТО ГО РЕЗУЛТАТА !!!
155
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нас няма страшно, нашите роми са предвидили този проблем и започнаха да раждат на 12 г. за да има млади хора. Да му мислят управляващите как ще ги накарат да учат и работят, а не да берат каквото си искат.
154
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работните места от комунизма изчезнаха и сега няма нови.
153
2
 
30
 
! Отговори
ДО ТЪП преди 1 година
Ако ти работиш и произвеждаш по 5 салама на час , но има още 4 безработни рома на социална помощ , сметката е такава - 5 салама /5 човека =1салам на час .Това е средната производителност .
152
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само заплатите ли са?????Плащаш данъци-убиват те в дома ти,плащаш винетки-убивате те желязо на пътя,караш си колата-рецидивист ти скача да те пребива,работиш 10 часа 6 дни при договор за 8часа и 5дни за платен отпуск да не говорим,работиш и не ти плащат с месеци-ВИНОВНИ НЯМА.
НИКОГА НЯМА И ДА ИМА.