Договорите с ТЕЦ-а – като тези с GSM операторите

Нужни били промени в закон, но следващото НС може да ги направи
Обновена: 8 фев 2017 20:49 | 8 фев 2017 20:42, Камелия Цветанова
12
Договорите с ТЕЦ-а –  като тези с GSM операторите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Потребителите трябва имат възможност да сключват индивидуални договори с топлофикационните дружества. Тази идея е подкрепена и то Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Още по темата

"Ако тези икономически оператори желаят да осъществяват дейността си в съвременните условия и съгласно утвърдените стандарти почти навсякъде – и в страната, и извън нея, това е напълно нормално и би трябвало да се случи", коментира шефът на Комисията Димитър Маргаритов пред БНР.

Според него с нужните в пази посока промени в Закона за енергетиката би могъл да се заеме новият парламент.

"Така, както може 3-4 милиона потребители да сключат индивидуални договори с мобилните оператори, например, би трябвало да е възможно да го направят и с Топлофикация тези 400-500 хиляди домакинства, които са абонати в София", коментира той. 

Маргаритов припомни, че ако гражданите имат съмнение относно коректността на месечните си сметки за парно или ток, следва да подадат жалба до доставчика, като до произнасянето му не са длъжни да заплащат фактурата, както и не следва да им бъде спирана услугата.

Той разясни и правата на гражданите в случай, че при сключването на договор с доставчик на телекомуникационни услуги са били заблудени за покритието на сигнала. 

"Попадали сме на случаи, в които се оказва, че представяната в офиса или на интернет страницата на телекома карта на покритие съдържа невярна информация – в зони, в които е показано, че би трябвало да има сигнал, такъв няма или той е с недобро качество. Това е нелоялна търговска практика и ние имаме произнасяния по подобни казуси. Отделно от това би трябвало да бъде сезирана и Комисията за регулиране на съобщенията, за да провери дали състоянието на тази зона е съгласно лиценза. Във всеки случай, в който се докаже наличие на нелоялна практика, потребителят има право да претендира за разваляне на договора и обезщетение", поясни Маргаритов.

Към края на зимният сезон той обясни, че тече спокойно.

Доколкото се срещат нарушения те били познатите от минали сезони – разминаване между обещаното и предоставеното на място и рекламиране на обекти като по-висококатегорийни, отколкото са в действителност.

Той апелира към търговците и потребителите да бъдат внимателни и да спазват правилата, защото безопасността и сигурността са преди всичко.

Във връзка с предстоящите празници председателят на КЗП предупреди за капани, свързани с добилите популярност подаръчни ваучери: „Рискът е, че сте насочени към точно определен търговец и не знаете при него какви капани могат да дебнат за разлика от такива, при които пазарувате редовно и познавате”.

Иначе тези ваучери на практика предоставят възможност на този, на когото са подарени, да пазарува от даден търговец на определена стойност.

"Той отива в съответния търговски обект и там, както при всяка класическа търговия, трябва да се внимава, особено когато става въпрос за стоки, които са на промоция или в намаление, защото може условията да не са точно такива, каквито са обявени. Ако става въпрос за онлайн търговия, най-вече през социалните мрежи, има риск от мними търговци с изгодни оферти, които обаче да не изпълнят поетите от тях ангажименти", добави Маргаритов. 

При ранните резервации за летните почивки ниските цени са основният риск. Сравняването на аналогични оферти и проверяването на резервациите са задължително условие да се предпазим от проблеми на място, каза още председателят.


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
Бори се и то много сериозно, но гнилите ябълки провалят работата й. Знае се защо.
9
1
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Ако не увеличават цената- никой няма да се откаже. На какво прилича това- от 12 лева преди години сега колко се плаща за апартамент? Тогава имаше радиатори и по стълбищата, нямаше сградна инсталация, нито такса мощност. Да си гледат работата и много им здраве. Свърши тая!
8
2
 
1
 
! Отговори
вътю преди 1 година
За този топлотехниката и термодинамиката сигурно звучат като ястия от меню на ресторант. Позволението да се изключват част от жилищата доведе до разстройване на системите, особено в панелките, където са "Тихелман". Какво ще се случи с една абонатна станция ако 50% се откажат? Ще доведе до това, че сметките на останалите ще нарастнат и те ще са принудени да се откажат. И с какво ще я замените услугата? С електроенергия от трафопостовете, които нямат капацитет. С газ, която е по-скъпа от "парното
7
3
 
3
 
! Отговори
инж. преди 1 година
Когато филолози и учители по физическо започнат да говорят за Енергетика става страшно. Централното топлоснабдяване и GSM нямат никаква база за сравнение!!
В целия нормален свят услугата централно топлоподаване (или общ котел на газ или нафта) е ОБЩА ЗА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ!!
Елементарно е всеки да си провери, има едно нещо, което се казва интернет!!!!
Заплащането на сградна инсталация не противоречи на никакви евро директиви. Напротив в момента в Италия и други въвеждат дяловото разпределиение!
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Журналистите винаги правят от мухата слон. Пък Сестра Ганева въобще не ми се коментира. Обикновена ***.
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омбудсмана Мая нали щеше да се бори за прекратяване на феодалната практика за вечен "брак" с Топлофикация? Нещо да се случи? О, беше заета с дялане на проекти за мажоритарни избритални системи, които ще позволят на всякакви феодали да са депутати доживот. Новият "български" президент и той дума на обелва. Но и кои го интересува. Българинът обича на плаща и да е роб. За него е важно да е русофилистичен *** и да не работи за решаване на своите проблеми, а за джоба на руската мафия.
4
0
 
8
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
А, бе къде е Фандъкова?
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България ще отмени крепостното право няколко века след другите европейски държави. Бележим напредък.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фандъка още ли не е подал оставка ?
1
3
 
16
 
! Отговори
Мъдри сентенции преди 1 година
По-добре да останеш без GSM, отколкото да имаш договор с ТЕЦ!