Две трети от случаите на насилие над деца са у дома

Над 100 хил. са обажданията на "горещата линия" за закрила за 2016-а
3
Две трети от случаите на насилие над деца са у дома
Снимка: архив, БулФото

У нас най-често насилието над деца е извършвано в семействата – 65% от всички регистрирани случаи. Следва тормозът, проявен на улицата и в училище, сочат официални данни.

Днес служебното правителство прие на редовно заседание Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017-2020).

Акцент в документа е поставен върху повишаването на ефективността на мерките за закрила и за създаване на ефективна система за превенция на домашното и сексуалното насилие над децата.

Набляга се върху необходимостта от разработване на нови и популяризиране на съществуващите към момента механизми, включително националните телефонни линии, чрез които децата да могат да сигнализират навреме за съществуващи проблеми, за да не се стига до акт на насилие.

Значително е нараснала популярността на "горещия телефон" за деца – 116 111, към Държавната агенция за закрила на детето. На него през миналата година са приети 108 852 обаждания – най-високият брой, регистриран от старта на линията през 2009 г.

Само за една година с близо 40% са се увеличили подадените сигнали за деца в риск, което показва, че линията е все по-разпознавана като място, на което да се потърси помощ или да се подаде информация за дете в трудна ситуация.

Приета беше и Националната програма за 2017 г. за закрила на детето, съобщиха от правителствената пресслужба. Подобряването на политиките за подкрепа на децата и семействата е един от акцентите в нея.

Търсят се и решения на предизвикателствата, свързани с непридружените деца-бежанци, търсещи или получили международна закрила в страната.

Сред най-важните задачи в документа е продължаването на процеса на деинституционализация на грижата за деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Леле преди 7 години
С гореща линия ли ще решават проблемите с насилието над деца? Трайната политика за масова бедност и трудно оцеляване, която води до изнервяне и масова домашна несигурност, насилие на всяка крачка, породено от несигурността в собственото ни оцеляване? Мизерстващите под прага на бедността над 50% от българите? Ще лекуват с гореща линия? Сериозно?
2
0
 
0
 
! Отговори
ени преди 7 години
Това е поредното замазване на проблема. Тази институция ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО изобщо не работи.А то коя ли институция работи❓Взимат си държавни заплати и гледат много много да не се месят.
1
1
 
0
 
! Отговори
Суполаков преди 7 години
Хубава работа...