ООН спря връщането на бежанци у нас: Опасно и жестоко е!

Двама сирийци -–бити, болни и с насекоми в храната
Обновена: 9 фев 2017 07:18 | 8 фев 2017 16:40,
231
ООН спря връщането на бежанци у нас: Опасно и жестоко е!
Снимка: архив Булфото

Комитетът по правата на човека на ООН спря връщането на бежанци в България заради опасност от жестоко, нечовешко и унизително отношение към тях в страната.

Става дума за двама сирийци, мъж и жена, които е трябвало да бъдат депортирани у нас от Дания по силата Дъблинския регламент. Според ООН обаче депортирането им би било в противоречие на Международния пакт за гражданските и политическите права поради непоносимите условия на живот у нас.

Още по темата

Това съобщиха от Българския Хелзински комитет. От организацията разказаха и историята на двамата сирийци.

Те пристигнали у нас през 2014 г., за да търсят закрила. Още с пристигането си мъжът и жената били задържани от българските власти. Мъжът бил пребит с юмруци и полицейски палки. Жената – дърпана за косата и бита с палки, след което обискирана на голо. Вещите им били отнети и така и не били върнати.

От БХК пишат, че след това двамата сирийци са изпратени в приемателен център, където условията били изключително лоши. В храната си често намирали червеи и насекоми, поради което се хранили рядко.

Заради лошите хигиенни условия жената развила инфекция в малкия таз. При опит да получи медицинска помощ от лекаря в центъра, ѝ е отказано с аргумента, че системата ще се срине, ако всички бежанци получат лечение.

Мъжът пък страдал от сърдечно заболяване. Въпреки че на два пъти припадал в приемния център, получавал единствено болкоуспокояващи. В местната болница три пъти отменяли насрочения му час за преглед без причина, след което той спира да опитва да търси лечение.

Един ден на връщане към приемателния център мъжът бил нападнат и бит от четирима или петима непознати.

Той смята, че това е било мотивирано от омраза нападение, тъй като в близост до центъра често обикаляли групи, нападащи чужденци, пишат още от БХК.

Сириецът твърди, че му е отказан достъп до полицейското управление, поради което не е могъл да съобщи за престъплението.

През септември 2014 г. двамата сирийци получават бежански статут в България. С това те са информирани, че трябва да напуснат приемателния център, финансовата помощ от около 60 лв. месечно им е спряна, няма програма за интеграция, която да им помогне с намирането на жилище или работа. Нямат достъп до здравни услуги и образование.

В резултат те прекарват три дни на улицата, където освен всичко останало има опасност да станат и жертви на някое от множеството ксенофобски нападения, които в България остават ненаказани, допълват от Хелзинския комитет.

Техни приятели все още настанени в центъра им помагат, като ги настаняват тайно в стаите си. Остават там до декември 2014 г., когато заминават за Дания със средства, изпратени им от роднини в Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
17
 
! Отговори
Циник до 91 преди 7 години
Брюкселския аршин - не признава българите за човеци - искат "културни обогатители" от Судан...Еритрея..Чад....и всички арабски клоаки за които се сетиш.Скоро чакам и людоеди от Огнена земя , и Нова Гвинея
71
2
 
12
 
! Отговори
До 91 преди 7 години
Няма да бягаме , ще си пазим Родината
70
20
 
4
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Не симпатизирам на икономическите мигранти мюсюлмани изобщо. Само си задавам въпроса ако Ердоган изпрати аскера в България и на нас ни се наложи да бегаме как ли ще ни бият и грабят гърци, сърби, македонци и румънци. Защото Той е казал: "С какъвто аршин премериш, с такъв и тебе ще премерят!".
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А стига,бе! А не са ли ги изяли канибалите? Сега като прочетох това нема да смея да ида по тъмно до магазина, ако нещо ми се наложи...живея в страната на чудовищатаD
68
2
 
25
 
! Отговори
Гадорян преди 7 години
Инфекция в малкия таз! Другарко Айше абе мийте ги тия работи.
67
1
 
26
 
! Отговори
Циник до либерала преди 7 години
***...ти или се гъбаркаш с юзърите ...или се нуждаеш от основен ремонт на централния процесор ....90% от арабско-африканската *** напълнила Европа - НИКОГА няма да се интегрира !!! Никога! Примери бол из цяла Европа - тези социални търтеи създават гнойни язви във всички Европейски държави! Мьоленбек в Белгия в цяла Франция...а вече и в цяла Германия...в Швеция вече се е стигнало до гражданска война. Тези са от най-долните *** на планетата! Съчетай мързел..с религиозен фанатизъм...арабин
66
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съчинението е добро. БХК и те този път вместо да ни навредят, най-после са помогнали с нещо. Да им се отчете!
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 62 ЛибералБлагодаря за мнението ви! Интеграцията не е лесна работа. Вярвам, че германското правителство ще вземе всички нужни мерки за да се справи със ситуацията!
64
1
 
9
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Според ООН обаче депортирането им би било в противоречие на Международния пакт за гражданските и политическите права поради непоносимите условия на живот у нас..........Масов растрел за всичките ни политици..........
63
0
 
9
 
! Отговори
Нетолерантен преди 7 години
До ЛибералИзвинявай ама ти на колко години си?
62
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
уж ги пребили, ама им дали статут??? уж инфекциозно и сърдечно болни, ама стигнали не къде да, а в дания (вероятно при роднините). те арабите ще излязат по -големи тарикати от нашите *** бре..:)
61
25
 
1
 
! Отговори
Либерал преди 7 години
До НетолерантенБлагодаря за отговора! Да, стана ми ясна позицията ви, но не съм съгласен с нея. Аз вярвам, че всички сме хора и не е правилно да се генерализира и да се петни името на цели народи. Разбирам притесненията на българските граждани, но те са неоснователни. Терористичните актове са раздути от медиите. По-вероятно е да те удари гръм, отколкото да станеш жертва на атентат. И не забравяйте, че атентаторите не са истински мюсюлмани защото религиите учат на добро, а не на зло!
60
0
 
24
 
! Отговори
до 62 Либерал преди 7 години
Живея отдавна в Германия. От милиона дошли през 2015 само 30 000 работят засега, това са 3%. Много мъже не пускат съпругите си да посещават курсовете по немски език. Дори официалните медии потвърждават, че минимум 7 години ще е неоходимо на по-напредналите да намерят някаква работа, дотогава на соц.помощи. Ние, данъкоплатците ще ги издържаме, нищо против, но за интеграция не може и дума да става и създаването на паралелни общества е най-лошото (50 000 *** момичета и жени) / шарията.
59
0
 
21
 
! Отговори
... преди 7 години
Кога БХК ще махне Б-то от заглавивто си.Би трябвало да са АнтиБългарски хелзинкски комитет.Нали са бежанци, от къде роднините им в Сирия имат пари?Нали бягат да се спасяват уж.
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
червеите в малкия таз - тез сирийци не си ли мият оная работа преди да го пъхнат? иначе като разбрал че от дания сред русите скандинавки ще го върнат обратно на балканите, и съвсем логично е да ми се разболеят сърца, крака, стомаси, тазове, да получи кокоша слепота, ишиас, коклюш и параноя..
57
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неканени гости никой не обича.Читавите араби или там каквито се имат отдавна са се изнесли работят си гледат си семействата и няма и да чуете за тях.Тия дето идват да цоцат социални помощи са техният вид роми.Мързеливи,ама и агресивни предимно мъже ако има жени то те от 13 годишни са женени имат по 6-7 деца.Всичките сърдити ножар-талибани.Какво могат да правят такива хора?Деца дългове и престъпления? Мерси имаме си 2 милиона роми дет правят същото.
56
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ихааа, каква драма, какъв филм. от над 100.000, които влязоха нелегално у нас за последните 2 години, 85% от тях - несирийци, са се паднали горките завалийки - точно 1 мъж с 1 (а не 4) съпруги, сирийски граждани; точно горката жена съблечена гола и пребита, мъжът също; точно на тях се паднали червеите и точно тя развила инфекция в...малкия таз (какви червеи и къде са й влизали???), точно завалийката бил болен от сърце, ама минал 1000 км пеш, че накрая и точно него го пребили. чета си се смея :):
55
3
 
22
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Когато един народ води война се бие за родината си ,а не търси удобно място да избяга !!! Млади мъже оставили родителите си и тръгнали !?!?!?
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да са живи и здрави посрещачите им през 2014
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
I TUK STRESHAM KOMENTARI CHE BALGARITE NE SME EDINNI ZATOVA SHE IZCHEZNEM PRAVILNO GLEDAITE ROMANIA EDINEN NAROD KOGATO IKAHA DA PRAVIAT NAI GOLEMIAT RUDNIK ZA DOBIV NA ZLATO V EU V KARPATITE HORATA SKOCHIHA SRESHU ENICHARITE V ROMANIA SEGA PAK KOGATO ENICHARITE KRADZI ISKAHA DA DADAT AMNISTIA NA KRADZITE NARODA SKOCHI TOVA E NAROD