Богатите у нас стават все по-богати, бедните – все по-бедни

Нов рекорд на банкови влогове на милионери
9 фев 2017 08:58, Елка Василева
156
Богатите у нас стават все по-богати, бедните – все по-бедни
Снимка: архив, Булфото

Банковите влогове на милионери счупиха всички рекорди и в края на 2016 г. са 762 броя, сочат данните на БНБ, цитирани от „Стандарт“.

Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. вече са повече и от времето преди фалита на КТБ.

В края на март 2014 г. милионерските влогове бяха 749 броя, но след като на 20 юни същата година КТБ затвори врати, тези най-големи депозити започнаха да се топят.

След фалита на банката богатите започнаха да разделят парите си на по-малки суми в няколко банки, тъй като са гарантирани влоговете до 100 хил. евро.

Тази тенденция продължи цяла година и в средата на 2015 г. милионерските влогове намаляха до 587 броя. След това тенденцията се обърна и милионерите отново започнаха да трупат пари във влоговете си.

Така броят на милионерските депозити започна да расте. Само за последните три месеца на 2016 г. влоговете със суми над 1 млн. лв. се увеличават с 48, което показва, че през ден се е откривал нов депозит на милионер.

А общата спестена сума в милионерските влогове нараства със 116 млн. лв. за три месеца до рекордните 1,86 млрд. лв.

Много сериозен ръст има и на депозитите на граждани със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. Само за три месеца те са се увеличили с 99 до 1231 броя, а общата сума в тези влогове е 854 млн. лв.

Но най-бързо се увеличават влоговете със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. За три месеца те нарастват с над 10% до 7435 броя.

При по-малките депозити също има увеличение, но с доста по-малки темпове.

Само най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв. се топят. За три месеца те намаляват с близо 30 хил. до 6,923 млн. броя.

Оказва се, че докато богатите трупат пари в банките, хората с най-малки спестявания са принудени да закриват влоговете си, за да закърпят семейния бюджет.

За година най-малките влогове са намалели с близо 500 млн. броя.

Като цяло обаче общата сума на депозитите на всички граждани нараства с 2,791 млрд. лв. за година и достига 45,377 млрд. лв.

При спестяванията на бизнеса отново най-голям ръст има при депозитите със суми между 200 хил. и 500 хил. лв., както и над 1 млн. лв.

Фирмените милионерски влогове се увеличават със 126 броя само за три месеца и в края на 2016 г. са 2 820 броя. А общата натрупана сума в тези най-големи влогове нараства с над 556 млн. и достига 10,325 млрд. лв.

Това са над половината от всички спестявания на бизнеса в банките, които са общо 19,37 млрд. лв.

Оказва се, че при бизнеса средствата са съсредоточени в най-големите компании в много по-голяма степен отколкото при гражданите.

Общата сума в милионерските влогове на най-богатите хора е само 4% от спестяванията на всички граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: банкивлогове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основната спънка сега е съдебната система. България трябва да реформира съдебната система. Една модерна съдебна система е основата на всяко демократично общество. Съдебната система в България е неефективна. Ето защо трябва да реформираме съдебната система. Трябва да се започне първо с реформата на съдебната система - това ще бъде едно добро начало.
82
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на България е, че при комунизма който имаше амбиция а не ставаше за нищо - записваше учителския! Ми сега берем плодовете.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи трябва да правим кампании за благотворителност, за да може и бедните да получавата трохи от богатството на богатите.
80
0
 
11
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Не е нужно всички да са богати.Важно е на човек да му стигат парите за един нормален живот,за нова кола,за почивка,здраве,сметки и т.и Аз не искам да съм богат стига ми минималната заплата в Германия да си я взимам тук б БГ.
79
1
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
То и държавните заеми стават все по големи независимо от еврофондовете ,а в икономиката не се случва кой знае какво.
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са видимите резултати от гепенето.! А в резултат на гепенето все повече аварии и трагедии! Извода всеки да си го направи....
77
1
 
11
 
! Отговори
валентин преди 7 години
Не е богат този който има повече, а който от по малко се нуждае!
76
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Съвсем естествено е когато ни управлява олигархична партия подпомагана от едрия бизнес това да се случва.Но народа си харесва неговия човечец Борисов -нищо че вече сигурно е милиардер,приятел на олигарсите и богатите на деня.Неговата психика е такава-той никога няма да съчувства бедния човек.че той вече 25 години се стреми към богатите,властните и към тези които управляват държавата,че сега ли ще ги изостави -нали те го създадоха и те ще го свалят когато намерят по добър от него.
75
7
 
11
 
! Отговори
Петкан преди 7 години
Какъв комунизъм бе *** ? В България е имало Социализъм, не Комунизъм ! Просвети се малко. Сега ти караш варела за 2000 лв., а до теб минава бизнесмена с кола за 100 000 ЕУР ! Къде е равноправието ?
74
0
 
9
 
! Отговори
Оби Уан преди 7 години
Помислете какво ще стане с "конструкцията", когато напълно изчезнат опорите и, и/или когато те отслабват и започнат да поддават??? Мислете!Само да кажа, че колкото по-съсредоточен е товарът в отделни точки на конструкцията, толкова по-голямо е напрежението в елементите и в цялата конструкция. Най-малко напрежение една конструкция има, когато товарът и е равномерно разпределен. И между другото, "богатството" е измерителна величина. В момента в който изчезне "огледалото" - изчезва и субекта!
73
2
 
9
 
! Отговори
Капиталист преди 7 години
ГЕРБ гепи от ЕС и БГ, после САЩ гепи от ГЕРБ. Зануляваме и продължаваме.
72
0
 
14
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
кои ви е дал такива данни след като баните им е забренено да дават данни на клиентите си пак лъжи и измами и доноси
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименОще не съм работил при такъв работодател, да не ми плаща осигуровките. А и смятам, че дълг на всеки е когато става свидетел на престъпление от всякакъв вид, да информира полицията, а не да чака те да дойдат като мана небесна. Виждам има професии при които е много трудно - може и да се местиш - но накрая единствената опция ти остава навън!
70
3
 
13
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Произведено от ГЕРБ. Не се мисли за обикновените хора, които им дават доверие.
69
1
 
11
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 7 години
Питате къде са вашите пари ?!Тези които не са изнесени(част от тях) се наливат във бетон в нашата община !
68
1
 
32
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Напълно нормално е богатите да стават по-богати скед като от 3 милиона бачкатори 1,7 милиона им работят за под 600лева..а 400к за 600-800лв
67
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСложното идва когато станеш на 50 години, а зад гърба ти има 25 години трудов стаж на минимална работна заплата защото честните ти работодатели са те осигурявали на такава. Явно си млад и още летиш
66
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И друго не мога да разбера - защо всички си мислят, че не са богати понеже са много честни. Аз пък казвам, че едното няма връзка с другото. Те не са взели вашите пари, просто вие не сте изкарали такива. Като не ми харесва ниската заплата - отивам при шефа и му казвам - като не - местя се другаде. Ако трябва преквалифицирам се и уча. Нещо сложно?
65
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днешният българин в БГ не става за капиталист.За това и капитализма ни е дивашки !
64
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберастка икономика на малцина крадци . Видими резултати