Дълговете на общините се повишили, около 200 млн. са

Ръст на таксите ще има в около една пета, някъде даже ги намаляват
6
Дълговете на общините се повишили, около 200 млн. са
Снимка: архив, БулФото

Задълженията на общините у нас са се увеличили през миналата година и са достигнали около 200 милиона лева.

Данните не са окончателни, уточни Емил Савов, зам.-изпълнителен директор на НСОРБ, пред БНР.

Въпреки това повечето от общините ще задържат размера на местните данъци на нивото от 2016 година. В много от тях обаче ще се увеличат таксите, допълни Савов.

По думите му ръст на таксите ще има в около една пета от общините, но има и местни власти, които намаляват размера на дължимото за битови отпадъци, за детски ясли и градини. "Малко са на брой, но има и такива", каза Савов.

Той посочи, че е логично при толкова просрочени разходи да се увеличават данъците, но горе-долу толкова бил и размерът на просрочените вземания – тоест на неиздължени данъци и такси. Затова основните усилия на общините са към повишаване на събираемостта през 2017-а, за да разплатят старите си задължения.

Савов уточни, че най-голямо увеличение има на такса битови отпадъци, като повишението е средно с около 10 процента спрямо миналата година. Той отбеляза, че процесът на финансова децентрализация не е особено напреднал у нас, а извънредните трансфери от централния бюджет за определени общини са практика, която се затвърждава вече около 20 години. Критериите за общини, заплашени от фалит, обаче засега не се прилагат.

"Засега няма реално приложение на новата глава от Закона за публичните финанси, която беше прието през пролетта на миналата година – знаете, бяха вкарани в закона показатели, по които би трябвало обективно да се мерят кои са общините (заплашени от фалит – бел. ред.). Бяха избрани 36 общини, на които би трябвало по силата на закона да се помогне. До момента на приемане на общинските бюджети за 2017-а на нито една община не е оказана помощ", уточни той.

Кметовете се чудили защо е бил необходим въобще новият регламент, при условие че и към момента на приемането на бюджета тези 36 местни власти нямат яснота ще получат ли в крайна сметка това, което законът повелява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: НСОРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само дълговете на общините се увеличават. Увеличават се и банковите сметките на крадливите кметове и техните сателити от приближени фирми и роднини.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не се харчи колкото се събира?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е не че дълговете са големи, а че няма събираемост. Пример: в село едикоеси има 100 ромски къщи и нито една не плаща данък сград.
2
0
 
11
 
! Отговори
ГРОБ преди 7 години
устойчиво развитие и видими резултати
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде да 16-те милиарда ,Тиквочи??!?!?!