С 22% по-високи януарски сметки за ток в Бургаско

Двойно повече домакинства са платили по 270 лв. сравнено с 2016-а
9 фев 2017 19:02, Анисия Иванова
11
С 22% по-високи януарски сметки за ток в Бургаско
Снимка: Bulgaria On Air

Сметките за ток в Югоизточна България за месец януари са с 22% по-високи. Това съобщиха в Бургас от електроразпределителното дружество EVN. Двойно повече в сравнение с миналата година са домакинствата, които
са платили фактури средно по 270 лв.

Срещаме 83-годишната Султанка пред салона на Български пощи, където си е платила сметката за ток за януари. Казва, че е висока спрямо пенсията й от 250 лева, която получава. Топлила се е в жилището си само с една печка, но платила 70 лв.

"С едно реотанче си отоплявам стаята, ама знаеш ли как я пуштам…. 2 часа сутринта като стана и вечерта, ходя там при комшийката се топля", разказва тя пред камерата на Bulgaria ON AIR.

От ЕVN са категорични, че причината за високите сметки е студената зима. 40% е било по-голямо натоварването на мрежата през най-мразовитите дни, когато температурите паднаха под 15 градуса под нулата. Според техните
изчисления - при 1 градус по-ниска температура, потреблението на ток се увеличава с 10%.

"Групата на тези клиенти с високи фактури с над 1000 киловатчаса е 15% за месец януари в сравнение с 8% преди една година. Но като цяло другите две групи на потребление до 300 киловатчаса запазва приблизително еднакви стойности", обясни Петър Костадинов, говорител на EVN.

Ако имате съмнения, че сте платили повече за ток, може да се направи проверка в жилището ви какво е потреблението на отделните уреди. Проверката е безплатна и е за сметка на дружеството, допълват оттам.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Студените дни се отразяват, независим дали се отопляваме с ток, газ, дърва, парно...логично, нали!?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошото е , че използван студената зима и на всички повишават сумата . Например аз съм с парно и платих с 20 лв. повече от обичайното .
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, неграмотен!ПреноС се пише и се говори!
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама защо се чудите бе селянжъри "умни" ? Вие може ли да четете? Прочетете колко реално сте употребили ел.енергия и цената която е за нея! Прочетете след микса ЗА ПРЕНОЗ ПРЕВОЗ как ви скача цената два пъти над тази която сте употребили и ще разберете че в микса е заровено кучето. Тихомълком МИКСА е надУт здраво за преноз превоза. ЕЙ че УМЕН народ да го ***! Не ревете а виите като кучета вашта вакя дева щото не ви харесваше 2 ст. ток по ТАТОВО време да ви ***!
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев-Доброто победи!
2
3
 
6
 
! Отговори
С преди 7 години
Зависи от климатика.
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така става кат се топлите на климатик при минус 15 градуса. Тогава климатика е с коефицента на дуалка!