1 млн. лева за мониторинг на интеграцията на ромите

С парите държавата купува софтуер и обучава 600 експерти
49
1 млн. лева за мониторинг на интеграцията на ромите
Снимка: Булфото, архив

Министерският съвет обяви обществена поръчка за "разработване, тестване, внедряване на софтуерна платформа, чрез която да функционира система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г.", съобщи "Дарик".

Стойността на мониторинговата система и на софтуера е в размер на 1 044 000 лв., с ДДС, а средствата са по европейската програма за развитие на човешките ресурси.

До 30 ноември 2017 г. Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси  ще трябва да е въвел в експлоатация системата, позволяваща извършването на мониторинг на дейностите по Стратегията за интеграция на ромите, приета с Решение на Народното събрание през 2012 г.

В сумата от над 1 млн. лв. се включва, освен изработването на софтуера и на самата система, но така също и обучение на около 600 души експерти, които са ангажирани на централно и регионално ниво с интеграцията на ромите.

Всяка година Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към МС изготвя подробен доклад за изпълнение на стратегическите насоки, зададени от Народното събрание през 2012 г.

От Доклада за 2015 г. става ясно, че продължава да бъде незадоволителен обхвата на профилактичните медицински прегледи сред ромската общност, както и се запазва тенденцията на нередовност при здравното осигуряване, липсата на избор на семеен лекар, ниската грамотност и липсата на здравна култура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Неанонимен преди 6 години
Истината е, че вече не искаме да ги интегрираме ромите! Не ги искаме и в държавате! Скоро чух, че в Италия и Гърция ги приемали като хора, а тука не. Спокойно могат да се ориентират натам. Никой не ги държи на сила тука, а и основен модел на живот на ромите е да се движат от едно място на друго и да не усядат. Прекалено дълго се задържаха на наша територия. А и скоро Индия официално призна, че са част от тяхната общност. Мисля спокойно вече могат да си отидат у дома!
23
0
 
0
 
! Отговори
месара преди 7 години
и 101 000 000 да похарчите за " братята " *** се тая , няма да ги научите нито да работят , нито да си плащат задълженията към държавата , нито пък да не са престъпници . те просто не подлежат на цивилизоване !!! вложете тези пари в нещо смислено !
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Файдата от този мониторинг ще е същата, каквато е ползата от БАН.Един милион лева, прахосани на вятъра, за да могат някои да отчетат нещо!
21
0
 
3
 
! Отговори
Дневник наблюдател. преди 7 години
Ден 33 :Аше преспа за 18 път с брат си.Брат й Иван, го прибраха полицайте за открадната релса от ЖП .Майката прати пари от Италия, 200 евро, работила по 18 часа, все клекнала.Бащата се върна от Ямбол, лоши новини, желязо за бране няма.Ден 34:Иван го пуснаха от ареста, хапна ромска баница, филия хляб с олио и червен пипер, тръгна на училище, 8 клас е.Аше повръщаше днес, сигурно грип....Звънна мама, голям проблем с херпеса на устните, не може да работи....Таткото тръгна за Пловдив, ще бе
20
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Смях до сълзи(21)Пропуснал си кавичките: "експерти".Значи тия "експерти" ще наблюдават мaнraлитe до безкрай..
19
0
 
10
 
! Отговори
Смях до сълзи преди 7 години
Ха-ха-ха-ха. Думи нямам. Дайте още поне един милион за експерти.
18
0
 
6
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Одеве по Нова видях и идващи 101 млн лв за приобщаване на деца от малцинствата...Вие колко от всичко това мислите, че малцинствата ще помиришат?Аз залагам на 20 лв на калпак за изборите и другото за бадемки в самолета.Ако верно тия пари отиваха там, всичките ни шведи щяха да са в Кеймбридж.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко ще е наред, само трябва да се смени думата Интегриране с Дисциплиниране!
16
5
 
18
 
! Отговори
ами преди 7 години
При бай Тошо всички бяха интегрирани,овчари,кравари,децата ходеха на училище,нямаше като сега *** по магистралите,нямаше ги сегашните мазни и нагли физиономии и такава престъпност като сега,кражби и убийства на старци!
15
0
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Един милион само за да наблюдават как се интегрират ромите? Половината да използват за бира, кебапчета и музика за кьочек в ромските махали, и ето го електората готов за избори. Да работят будалите. Този милион нали някой трябва да го изработи.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ще прави мониторинга? Салито, Цветелинчо или човека с бентлито? думата "интеграция" трябва да бъде забранена. Твърде скъпо ни излиза.
13
0
 
30
 
! Отговори
probi преди 7 години
След толкова години на безуспешни опити за интеграция на ромите не разбрахте ли най-после, че те НЕ желаят да бъдат интегрирани.Искат само да живеят на помощи, крадат, колко пъти посягат и жестоко нараняват беззащитни и възрастни хора, правят деца и знаят, че държавата ще се грижи за тях, .......и само това ли?Има толкова пустеещи земи в България, заселете ги там, да работят, да си изкарват прехраната, но...идват избори отново, нали?
12
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя милион направо го изгорете в печките. Така поне ще има полза от него.
11
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите не са за мониторинг, а за крадене. На всеки е ясно, че интеграция не съществува.
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Файдата от този мониторинг и тези експерти ще е равностойна на ползата от БАН и нейните "учени".Пари, изсипани като вода в пясък, за изхранване на хрантутници.
9
4
 
7
 
! Отговори
Ко ? НЕ ! преди 7 години
Няма да пишете против ромите !Не е демократично ...
8
6
 
14
 
! Отговори
Браздаев преди 7 години
Всичкото *** да се изсели към Кърджали и да го отцепим от България. Да го взима който ще.
7
0
 
40
 
! Отговори
интерирация преди 7 години
доста пари се събрали за ударно усвояване преди изборите.
6
4
 
44
 
! Отговори
Предложение преди 7 години
Нищо не разбрах. Как тези 600"експерти" ще интегрират ромите?Пак хвърлени пари на вътъра.Разделети ги тези пари на ромите по равно да хапнат и пийнат за здравето на 600-те експерти и готово.
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 50 000,ще имитират някаква дейност,другите ще бъдат прегънати