Гласуваме машинно? На българинa това му харесва

Има обаче притеснение с колко ще се оскъпи вота
10 фев 2017 07:00, Красимир Ангелов
40
Гласуваме машинно? На българинa това му харесва
Снимка: Bulgaria On Air

За първи път в историята на предстоящите избори ще има машинно гласуване във всички секции. Това стана факт, след като на 1 февруари Върховният административен съд отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот.

Още по темата
Проблем обаче е късото време до вота – машини на този етап няма, както няма и хора, които могат да работят с тях. Въпреки това от ЦИК уверяват, че ще направят всичко възможно нещата да бъдат в ред на 26 март и всеки, който пожелае, да гласува с машини, вместо с бюлетини. И да няма драстично оскъпяване на процедурата.

Веднага след решението на ВАС Dnes.bg се допита до своите читатели: Ще гласувате ли машинно на предстоящия парламентарен вот? В традиционната ни анкета участие взеха 2367 души.

Оказа се, че повечето от нашите читатели подкрепят идеята да има машинно гласуване. Цели 39% от тях са доволни от възможността да гласуват по нов начин и ще им бъде интересно да видят как се получава.

Други 11% пък са заявили, че подкрепям новите технологии, но само ако това направи процеса по-евтин.

23% от анкетираните посочват, че въпреки новите технологии, те предпочитат да гласуват по класическия начин - с бюлетина и химикал.

Други 14% от хората посочват, че за тях няма особено значение как ще се гласува, а важен е резултатът от вота. 13% пък допълват, че нямат намерение да гласуват изобщо и затова не се интересуват как ще се гласува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"На българинa това му харесва"Кой ви каза че на мен това ми харесва? Или понеже някой е прибрал пари за държавната поръчка и имаше слухове че машинния вот може да се манипулира сте решили да го защитавате?
6
5
 
11
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 7 години
Ми то да ти кажа, както се видя при последните парламентарни избори и на хартия не беше трудно да се манипулират изборите. Сега поне първите ще има шанс да са реални докато се разбере как работи системата и т.н., коаято ще е нова и непозната...
5
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На запад разкараха машинното гласуване, защото лесно се манипулира вота, тука предстои да го въвеждаме...
4
3
 
8
 
! Отговори
Дзъ преди 7 години
Вече спира да ме интересува колко ще струва вота... практиката доказва че евтин или скъп е все тая...кинтите потъват а ние се примиряваме с изборните резултати... давайте машинно и който може да чете ще се оправи
3
4
 
27
 
! Отговори
. преди 7 години
Ама някой го пита българина преди да даде сума ти пари за подобна простотия ? Абе улиците са ни разрушени , няма къде да ходим по тротоарите, нямаме здравна систем, хора умират, събират пари за да живеят, държавата не дава пари, хората са необразовани, има еисока престъпност, живеем в апокалиптични развалини, пенсионери гладуват, а тия харчат пари за ел. гласуване и светещи пеш. пътеки, пък и тва бил искал българина, електронно да си избира екзекуторите. Бесило бе !
2
2
 
28
 
! Отговори
бах преди 7 години
Изобщо не ни интересува дали е машинно или не, избираме едни и същи тропосери вече 26 години.
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баба Цонка от село Бинкос се е притеснила че ще е скъпо