Казусът с граничаря с призовката: Сплашване или недоразумение?

Според бащата на Михаил Цонков това е сигнал към всички работещи граничари
10 фев 2017 15:40,
104
Казусът с граничаря с призовката: Сплашване или недоразумение?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Годината е 2008, месецът е април. Турска гемия е прихваната в наши териториални води да лови калкан. Рибарите не се подчиняват на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка.

Още по темата

Граничарите се прехвърлят на борда на гемията, където срещат отпор от страна на турските рибари.  След последвала схватка единият от бракониерите е прострелян от автоматичното оръжие на Михаил Цонков.

При последвалия процес българският граничен полицай е оправдан на две инстанции и делото срещу него е прекратено. Прокуратурата е преценила, че няма извършено престъпление от Цонков и колегите му, защото те са действали в изпълнение на служебните си задължения. Девет години по-късно Цонков получава призовка от турски наказателен съд.

"Призовката е от турския наказателен съд в гр. Къркларели призовават ме мене и тримата ми колеги като обвиняеми по дело, което е приключило в България преди 7 или 8 години с оправдателна присъда и сега това дело се връща отново от чужда страна", посочи Михаил Цонков. 

Днес призовки получиха и неговите колеги Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов. Досега те са били свидетели по делото, сега са обвиняеми.

"Не знам шокиран ли съм, не знам какво да кажа", сподели Живко Петров. Той и Николай Костов, другият обвиняем се надяват на подкрепа от държавата.

"Ние сме си свършили работата перфектно. Нямам никакви угризения, така че се надявам всичко да мине както трябва", обясни пред Bulgaria ON AIR Николай Костов. 

Призовката не е свързана с процедура по екстрадиция на Цонков, но не е изключено на по-късен етап турската страна да поиска и екстрадиция на обвиняемия.

Бащата на Михаил Пенчо Цонков има свое обяснение за получената призовка.

"Това е един вид леко предупреждение на всички, които изпълняват задълженията по охрана на българската граница, какво може да се случи, ако се опитат да спрат и да си изпълнят задълженията да спрат бежанците", обясни бащата на Михаил Пенчо Цонков.

На 21 март, когато бъде връчен обвинителния акт ще стане ясно какво е точно обвинението срещу ексграничния полицай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цацаров трябва да протестира,инцидента е станал на българска територия ,където турската прокоратура и съд нямат правомощия .
25
3
 
41
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Тия момчета са защитавали нашите закони и територия ! Външно да не спи !
24
4
 
38
 
! Отговори
м-р чернаев преди 7 години
границите наБЪЛГАРИЯ са свещенни и неприкосновенни браво на момчетата
23
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като автономна република турските закони важат и в България. Ако не се появят в съда в Къркларели Полицията ще ги арестува. Турската полиция ще ги арестува а нашите полицаи ще гледат защото са подчинени на турските полицаи. Не се чудете ако видите турски пътни полицаи да глобяват по магистралите на Бойко.
22
1
 
32
 
! Отговори
! преди 7 години
Държавата РБългария трябва компетентно и отговорно да защитити граничарите, защитавали границите! След приключил процес има ли право Турция да "рови" след 8-9 години.Освен че осъдиха маса хора в Турция,сега се "прехвърлят" и към България: и е прав бащата на М.Цонков,че по този начин турските власти действуват "възспиращо " за изпълнение на задълженията на граничните служители- т.е.- видяха,че се пазят границите, сега правят всичко възможно да не се осъществява това.Защита за пазителите на гран
21
6
 
26
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
По правило никоя държава няма да екстрадира свой гражданин на чужда, но в БГ, където Тиквата отвлича хора като мафиот посреднощ, за да ги предаде на Ердоган, хич не съм сигурен.
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЪН НА ТУРСКИЯ ПОСЛАНИК ! КЪДЕ Е ОТВЕТНАТА РЕАКЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ! НЕЙСКИ НЕ ПРОСПИВАЙ И ТОВА А СЕ НАМЕСИ ОВСЪ ТАКЪВА
19
3
 
40
 
! Отговори
баю преди 7 години
БЯХ ГРАНИЧАР ПРЕЗ 1987 Г. ПО ВРЕМЕ НА СЛУЖБА ИМАХ ПРАВО В ЗАЩИТА НА ДЪРЖАВАТА ДА УБИВАМ ВСЕКИ НАРУШИТЕЛ НА ГРАНИЦАТА. ТАКА БЕШЕ ПО ВРЕМЕТО НА ТАТО. СЕГА СИГУРНО НАРУШИТЕЛИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ГИ ЧЕРПЯ КАФЕ И ДА ГИ ОБСЛУЖВАМ СЕКСУАЛНО А И МОЖЕ ДА ГИ ОСТАВЯ ДА МЕ УБИЯТ. ПО ТАТОВО ВРЕМЕ НЕ СЪМ УБИВАЛ НАРУШИТЕЛИ ИМАХ СЛУЧАИ НА РАНЯВАНЕ В КРАКАТА ЗАЩОТО СЕ ОПИТВАХА ДА ИЗБЯГАТ НО ОТ КАЛАШНИКА НИКОЙ НЕ Е УСПЯЛ ДА ИЗБЯГА. ТАКА ЧЕ ТОГАВА ПО ВРЕМЕТО НА ТАТО ИМАШЕ ДЪРЖАВА А СЕГА РАЗГРАДЕНА ТЕРИТОРИЯ!
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16 турците са нападнали нашите, и те естествено ще извадят оръжие,да се защитиш не е простотия.
17
15
 
14
 
! Отговори
az преди 7 години
България отдавна е турска колония! Изгонхте братушките, сега духайте супичката!
16
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А путинския пилот дето думна три турчета ще получи ли призовка?"ЗАЩО ТОЗИ КОМЕНТАР ИМА -6 ?????ЗАЩОТО СМЕ РАШКИР А НЕ БЪЛГАРИ ? ДЕГО ЦУНКАТА ТУРСКИ ДУПЕТА В ИМЕТО НА *** ?
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДПС да го дууухаДо кога ще слугуваме на обръча от фирми ?Пеевски, Орешарски, Данчо Ментата, Цацаров ВГЗ!?
14
38
 
7
 
! Отговори
Did преди 7 години
А бе за една простотия да убиеш човек не е нормално
13
17
 
14
 
! Отговори
Браздаев преди 7 години
А путинския пилот дето думна три турчета ще получи ли призовка?
12
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно със съгласен с бащата на граничаря!!!Турците ни подготвят флотилия от ръждавейки, с които да изпратят към нашите териториални води следващите порции от десетки хиляди ислямистки джихадисти.Да не смеят граничарите да връщат ръждавейки в открито море, щото щели да се издавят и тогава *** ще ни съдят.
11
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е генерала на дондуков 1 да покаже дали има топки или е същото посмешище като плевела.
10
4
 
45
 
! Отговори
о.р м-р чернаев преди 7 години
служил съм на границата подкрепям момчето правилно е действало но къде е дъравата????
9
2
 
69
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Това е български държавен служител. Да не сме турски вилает, че да сме в юрисдикцията на турските съдилища. Това е опит да бъде унижена държавата ни.
8
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ние осъдихме ли турските бракониери,защото аз не помня ?Да ги призоват и да ги осъдят.
7
3
 
35
 
! Отговори
чичо Любо преди 7 години
Май турците ще икат да докажат че е извършено "убийството" в международни води. Е успех им пожелавам и както се вижда ще паднат с гръм и трясък.