Казусът с граничаря с призовката: Сплашване или недоразумение?

Според бащата на Михаил Цонков това е сигнал към всички работещи граничари
10 фев 2017 15:40,
104
Казусът с граничаря с призовката: Сплашване или недоразумение?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Годината е 2008, месецът е април. Турска гемия е прихваната в наши териториални води да лови калкан. Рибарите не се подчиняват на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка.

Още по темата

Граничарите се прехвърлят на борда на гемията, където срещат отпор от страна на турските рибари.  След последвала схватка единият от бракониерите е прострелян от автоматичното оръжие на Михаил Цонков.

При последвалия процес българският граничен полицай е оправдан на две инстанции и делото срещу него е прекратено. Прокуратурата е преценила, че няма извършено престъпление от Цонков и колегите му, защото те са действали в изпълнение на служебните си задължения. Девет години по-късно Цонков получава призовка от турски наказателен съд.

"Призовката е от турския наказателен съд в гр. Къркларели призовават ме мене и тримата ми колеги като обвиняеми по дело, което е приключило в България преди 7 или 8 години с оправдателна присъда и сега това дело се връща отново от чужда страна", посочи Михаил Цонков. 

Днес призовки получиха и неговите колеги Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов. Досега те са били свидетели по делото, сега са обвиняеми.

"Не знам шокиран ли съм, не знам какво да кажа", сподели Живко Петров. Той и Николай Костов, другият обвиняем се надяват на подкрепа от държавата.

"Ние сме си свършили работата перфектно. Нямам никакви угризения, така че се надявам всичко да мине както трябва", обясни пред Bulgaria ON AIR Николай Костов. 

Призовката не е свързана с процедура по екстрадиция на Цонков, но не е изключено на по-късен етап турската страна да поиска и екстрадиция на обвиняемия.

Бащата на Михаил Пенчо Цонков има свое обяснение за получената призовка.

"Това е един вид леко предупреждение на всички, които изпълняват задълженията по охрана на българската граница, какво може да се случи, ако се опитат да спрат и да си изпълнят задълженията да спрат бежанците", обясни бащата на Михаил Пенчо Цонков.

На 21 март, когато бъде връчен обвинителния акт ще стане ясно какво е точно обвинението срещу ексграничния полицай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
0
 
! Отговори
Български Патриот преди 7 години
Няма нужда да си разваляме отношенията с Република Турция която е наш страгегически партньор както в политическо така и в икономическо отношение.Нека да оставим нещата в ръцете на турското Правосъдие. Да бъдат екстрадирани граничарите и да отговарят за провиненията си.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за глупост е въобще да се води процес и от там да се разгласяват имена.Толкова сме *** и това е. Това е работа на военна прокуратура и събитията и имена от инцидента не се разгласяват. Води се разследване и се засекретява. Толкова. Какви са тия простотии да му знаят името в Турция и да си въобразяват нещо турците.
64
0
 
0
 
! Отговори
S преди 7 години
Така и не сте ги доказали като психично болни, каквито упорито настоявате да са..
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако държавата позволи този неин държавен служител, граничар, да бъде екстрадиран и съден в турски съд това ще е абсолютната нула и ще ни се смеят и кучетата. По-добре да закриваме държавата след това. Няма държава на света, която да допусне неин военен, извършил каквото и да било по време на изпълнение на служебните му задължения, да бъде съден от съд на чужда държава!!! В потрес съм - какво ли са ни приготвили новите турски управляващи след това??
62
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако бях на граничаря, щях публично да се избърша отзад с призовката и да я пратя обратно по пощата. Така, да знаят анадолците какво ми е мнението за техните призовки и съд. Ама нашия граничар явно е добре възпитан...
61
1
 
7
 
! Отговори
tony malinov преди 7 години
Скъпи мои българи, играта отдавна не е в бункери и с куршуми. Играта е за кинти и след това за власт. Добре е, че в Щатите пристигна един добронамерен човек. В Белия Дом. Нямам честта да го познавам. Тръмп. Явно уважението ни е реципрочно. Опитваме се отделно да разпръснем едни марокански скакалци около нас. За разлика от Тръмп не се занимавам с неприятните начинания. Хвърлих се в неизвестността на приложната медицина. Победихме рака. В най-тежката й форма лингфосарком. Помогнаха исполините от Клиниката в Ливърпул. Оставам по неволя един от пионерите на изчислителната техника. Едно по едно.
60
1
 
3
 
! Отговори
stoyko malinov sofia преди 7 години
Скъпи мои българи, играта отдавна не е в бункери и с куршуми. Играта е за кинти и след това за власт. Добре е, че в Щатите пристигна един добронамерен човек. В Белия Дом. Нямам честта да го познавам. Тръмп. Явно уважението ни е реципрочно. Опитваме се отделно да разпръснем едни марокански скакалци около нас. За разлика от Тръмп не се занимавам с неприятните начинания. Хвърлих се в неизвестността на приложната медицина. Победихме рака. В най-тежката й форма лингфосарком. Помогнаха исполините от
59
0
 
1
 
! Отговори
S преди 7 години
Имат достъп до жилищните ви входове.. Ние откъде да знаем, че вие психиатрите не сте убийци и разследване ли искате?!Или психиатрите остават без достъп и отдалечен достъп до заключващи се системи или ще бъдат разследвани и то докрай!!Не се отнася само за България!И какви са тия злоупотреби с хранителните стоки?? Това вече е прекалено Нито от храните и напитките, нито клиентите им са психично болни!
58
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Граничарите са прави. В Конституцията на Република България пише че границите са свещени и неприкосновени. Всеки нарушител влиза в затвора. Който не се подчинява граничаря има право да използва оръжие. Защо на времето нямаше такива нарушения, защото се стреляше и биеше, а сега? Върнете запасните граничари от набор 51 - 54 и за две седмици нарушенията ще спрат. Така се действаше по рано.
57
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За цялата история на България, Турция е изпитвал респект и страх от родината ни единствено по времето на социализма.
56
2
 
28
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До ЕАКО ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕШИ ДА ГИ ПРЕДАДЕ ЩЕ ИГРАЕ ДЪРВОТО И ПО ТЯХ
55
2
 
26
 
! Отговори
Истината! преди 7 години
Все по-често ще виждаме възраждане на имперските амбиции на Турция! Дали е справедлив или не е имало съдебен процес у нас! Той е приключил на две инстанции, по действащите закони в Р България. От тук пътят не е "Тежкият" съд в Турция, а Страсбург за недоволните!
54
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименти да не си от хелзингския комитет.бракониерствай тогава в турски води с канджи по граничарите и викай на ония да ти покажат прокурорска заповед за "влизане" на борда
53
3
 
36
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 7 години
Не само на думи, но и дела да последват. ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДА ЗАСТАНЕМ ТВЪРДО В ЗАЩИТА НА МИХАИЛ ЦОНКОВ, ако се наложи с протести пред турското посолство !
52
1
 
16
 
! Отговори
До НЕГО преди 7 години
Като знам какви са нашите политици : И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ.МОМЧЕТО ТРЯБВА ДА СИ ПООООМИСЛИ ХУБАВО ИЛИ ДА СЕ МАХА ОТ ЕВРОПА. С НЕЯ ИМАМЕ ЗАКОНИ ЗА ЕКСПУЛСИРАНЕ. ПО ЗАКОН И ПО ДОКУМЕНТИ Е ДЕЙСТВАЛ АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО, но сшедва едно НО, НО В БЪЛГАРИЯ ЗНАЕМ Е КАК Е В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ. ЖЕЛАЯ ТИ ОТ ЦЯЛОТО СИ СЪРЦЕ КЪСМЕТ И ДА ИМ СЕ ИЗМЪКНЕШ ОТ ТУРЦИТЕ И ОТ ТЕХНИТЕ ПОД.. ГИ.
51
1
 
43
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 7 години
БРАВО НА ГРАНИЧАРЯ!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
50
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези мъже са за уважение!Турските гемии бракониерстват и се държат като пирати в наши териториални води!Преди няколко години подобна арестувана тяхна гемия бяга от пристан във Варна!Измъкна се от наш преследващ я гран. катер поради по-мощните си двигатели.Сега Външно трябва да си е на мястото-да защити подобаващо тези български граждани!
49
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продажника Борисов на тепсия щеше да им ги поднесе, само и само да угоди на откачалника Ердоган. Той предаде онзи човек така долно и подло което гърците не направиха. Борисов заслужава да бъде съден и вкаран в затвора защото предадените ще бъдат убити, ако вече не са.
48
2
 
15
 
! Отговори
Жалко, ЩЕ ГО ПРОДАДЪ преди 7 години
Жалко ЩЕ ГО ПРОДАДЪТ. ЖАЛКО.
47
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако това момче го предадем на турците, това ще е позор за България!