Мотористи на протест в София и в Русе

Те настояха за промяна в отношението към тях на пътя
11 фев 2017 16:02, Елка Василева
52
Мотористи на протест в София и в Русе
Снимка: БТА

Близки на 36-годишния моторист Ивайло Андреев, загинал преди 3 години в катастрофа с ТИР край Бяла, организираха протест срещу постановление на Русенската окръжна прокуратура.

Представители на мото обществото поставиха своите каски на оградата пред входа на Съдебната палата в знак на протест и с настояването за справедливост.

Те не са съгласни с решението на съда, че мотористът сам е виновен за смъртта си и настояват Апелативният съд във Велико Търново да преразгледа данните и доказателствата и да има адекватно решение, предаде БНР.

Близки на други загинали мотористи, Таня и Бойко, на пътя край Драгоман, донесоха тяхна снимка и я поставиха на стълбите към съдебната палата.

Представителите на мото обществото настояха да има промяна в отношението към мотористите и велосипедистите - те да се възприемат като равнопоставени участници в движението, а органите на реда да са безкомпромисни към всички с рисково поведение на пътя.

„На мотори сме, но в същото време работим, имаме семейства, за които се грижим и сме съвсем нормални хора. Да има някаква справедливост, някакви правилни решения. Явно на съдебната система не й пука за гражданите, а на нас ни пука един за друг“, казаха участници в протеста.

Пред съдебната палата в Русе рокери и граждани също излязоха на протест с искане за справедливост при съдебните процеси за пътни произшествия, завършили със смърт на мотоциклетисти.

Повод за протеста е дългото две години и половина предварително наказателно производство за смъртта през 2014 г. на мотоциклетиста Ивайло Андреев и постановление на наблюдаващия прокурор, според което виновен за смъртта си е самия Ивайло, обясниха близките му.

Те смятат, че действителният причинител на гибелта е турски шофьор на ТИР, който е изпреварвал тогава неправилно на завой и така е излязъл срещу мотоциклетиста. Прокурорското постановление е обжалвано, но Окръжен съд - Русе е преценил, че то е законосъобразно и го потвърдил, пише БТА.

Решението на окръжния съд буди недоумение, предвид мнението на следователя, водил разследването, че турският шофьор Халил Билен трябва да бъде предаден на съд за извършеното престъпление, казаха роднините на загиналия Ивайло.

Подобни протести по този повод на мотоциклетисти от Русе се състояха и през миналата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: мотористипротест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
17
 
! Отговори
Бай Пещо Моториста преди 7 години
Какво му има на отношението към мотористите? Ако не се правят на тарикати няма проблеми. Е тук таме има по някое *** дето си мисли че *** който кара му дава по-големи привилегии, но аз например такива ги оставям да се надбягват сами със себе си.
21
3
 
36
 
! Отговори
az преди 7 години
Вие мотористите що не спазвате правилника бе ? Що се врете между колите на светофарите бе ? Що не спазвате дистанция бе ? Що не давате мигач като се престроявате бе ?
20
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета коментарите и се чудя да се смея ли, да плача ли?!Най-много ми е писнало от ***, които си въобразяват, че карат по правилника, че са примерни шофьори.Тия са най-опасните, защото дори не разбират колко са некадърни и колко често създават предпоставки за катастрофи.На всичките парцали, които все намирате кусури у другите, ви пожелавам да се окажете в най-скоро време на завой срещу ТИР хвърчащ със 120км/ч във вашата лента.След това, с оцелелите може да дискутираме правилника.
19
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имали семейства, били нормални хора???? Докажете го. Нормален човек няма през лятото в горещината да тръгва с мотора си в 04.00 часа сутринта с пълна газ, няма!!! Пият, смъркат и пълна газ. Той имал семейство, добре но едно. А през нощта или деня колко семейства разбива с воя на мотора и изпразнения ауспух? Стотици. Кой да ги жали, да си протестират колкото искат. Дано повече донори да има тази година които ще спасят нормални хора.
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми не заслужавате по-добро отношение. Изпреварате както ви дойде и за вас ленти не съществуват. Също така следващото лeke което ми форсира 1 мин на червен светофар за да го видят всички да mу исъхнах мaдитe.
17
1
 
22
 
! Отговори
alf преди 7 години
тряя има забрана за мотори в сегашното състояние на пътищата.
16
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Качиш ли се на матор, значи не ти пука за себе си и роднините ти!
15
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки утрепал се донор за мен е няколко децибела по-тиха София. Наистина като почнат да се размазват хората злорадстват. Жалко но е така. Всеки казва, един дразнител по-малко. Имам познати които така са изкрейзили от летящите донори, че е готов да си вземе флоберка и да утрепе няколко откачалника. Рано или късно някой ще ги подкара ако държавата не вземе мерки.
14
0
 
41
 
! Отговори
Жо преди 7 години
ЗА 40 години зад волана и пропътувани половин милион км, не съм видял моторист да кара с разрешените 50 км/ч в населено място и със 100 км/ч на магистрала.
13
1
 
35
 
! Отговори
:) преди 7 години
И аз така карам веднъж по цариградско и малко преди разклона за Дружба два мотора - подават мигачи и двата, спазват си лентата и въобще реда за движение. Ошашавих се направо. Приближавам, чужденци. Тукашните са си диви и си намират, каквото търсят.
12
1
 
38
 
! Отговори
Толерастия преди 7 години
И как точно да пазя някой, който се е залетял с 200+км по основната линия между колите?! Или да гледам напрегнато в огледалата за да не го засека когато ме застига все едно съм спрял?! От 12 години съм активен водач и имам доста голяма поредица от страшни случки с двуколесни камикадзета и не помня случай, в който някой да не пази мотористите, а точно обратното - мотористите не се пазят и създават опасни ситуации. Така че тия да се научат първо да спазват правилата и после да протестират.
11
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ги подкрепям изобщо!!! Елате в центъра и ще разберете когато е лято. Има едно кафе Мементо. Идват десетки, ауспусите изтърбушени, шумът е ужасен, стряскащ и травмиращ. Нито един не си тръгва нормално, газ до дупка! Спират, на място газ, не се съобразяват, че наоколо са само кооперации с хора. Да ги пазим ли? А те нас пазят ли? По магистралата сте ги виждали, 200 си е нищо! Нагли, нахални и несъобразителни. От мен подкрепа няма да имат изобщо!
10
0
 
23
 
! Отговори
мразим мАтористите преди 7 години
Абе мАтористите,едва чакам да започнете сезона и да ви броя на обратно!
9
0
 
34
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
Стикерите "Пази моториста!" следва да се заменят с "ПАЗИ СЕ ОТ МОТОРИСТА"!
8
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да ви пазим, бе? За 1s се превръщате от точка в хоризонта на петно в бронята! Как бе момче, как да те пазя?
7
0
 
26
 
! Отговори
123 преди 7 години
Случи ми се веднъж, да карам след нормален моторист, много бях изненадан. Накрая видях, че моторът се управляваше от момиче. Зарадвах се, че поне 1 брой нормален моторист имаме в България.
6
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Третирам ги както всеки друг... Въпроса е, че доста от водачите на бмв също не спазват правила. Бих казал повече от половината зад волана в тази държава не знаят или знаят, но не искат да спазват елементарни правила. За толерантност и дума не става пък... Правилата са за всички, но преди месец джип уби учителка на пешеходната пътека пред училището, в което работи - дали ще има санкции за него?! Или пак ще го пуснат срещу глоба от 5 000 лева, как мислите?
5
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А справедливо ли е всяка нощ да си форсират скапаните мотори и да не разрешават на нормалните хора да почиват?Справедливо ли е събота и неделя да се събират на групички и да пилят като ненoрмални?Задължително от 14-16,30h и от 22 до 07h сутрин.После къртят по креватите цял ден и вечерта пак и отново?И така 9 месеца в годината.Толкова са нагли,че хората като разберат че някой мадафакин моторис се е размазал на улицата дигат купон все едно са спечелили от тото.Толерантнос викате?А вие кога?
4
0
 
39
 
! Отговори
viacom преди 7 години
Точно пък тия да претендират за права, дето не спазват никакви правила. Цяла нощ реват по улиците и карат, като за последно!
3
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брейййй,докато ГЕРБ беше на власт,никой не смееше да протестира.Сега имаме някакво временно правителство,на което осноивната задача е да подготви и пороведе изборите и кой ли не излезе на поротест и за какво ли не.Няма лошо,но когато има легитимно правителство,за да има евентуално някакъв ефект.