Референдум за злато: Ще се "позлати" ли Трън - трънчани решават

На 26 март хората трябва да решат дали край града ще се добива от ценния метал
29
Референдум за злато: Ще се "позлати" ли Трън - трънчани решават
Кадър: БНТ

Местен референдум трябва да реши дали край трън ще се добива злато. Допитването е насрочено за деня на предсрочните парламентарни избори 26 март.

Поводът е инвестиционно намерение на българска фирма за добив на златно-сребърни руди в находище "Трън".

На около 10 километра от Трън се намира някогашната мина "Злата".Ако на референдума хората гласуват, че са съгласни да бъде възобновен добивът на полезни изкопаеми, работата в новата мина ще започне до 10 години, информира БНТ 2.

Въпросът, на който хората трябва да отговарят обаче според някои е объркващ. Той е "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?"
На практика, ако хората са "за" рудодобива, трябва да отговорят с "не", ако са "против" с "да".

"Не е зададен подвеждащо. Ние доста обсъждахме в комисии към Общинския съвет. Това е въпросът, който е внесен с предложение от кмета и ние, като общински съветници, решихме да го подкрепим като най-добре зададения, защото трябва да бъде и законосъобразен." , каза общинският съветик Веселина Шишкова.

От дружеството, направило инвестиционното предложение за добив на злато, обаче не смятат така.

"Нашето мнение е, че така формулираният въпрос е незаконосъобразен. Одобряването на устройствените планове се извършва по реда на закона за устройство на територията. И когато изискванията по закона са изпълнени, никой общински съвет не може да откаже да одобри даден устройствен план, включително и позовавайки се на референдум", смята Ваня Денева.

Хората в Трън са разделени по въпроса за добива. Според част от хората реализирането на проекта ще напреди на околната среда, а според други той ще съживи района.

Докладът за оценка на въздействието върху околната среда се очаква да бъде готов догодина. Според дружеството проектът няма да има негативен ефект върху природата.

Референдумът ще струва на общината около 40 хиляди лева. Предвидена е и информационна кампания, която ще продължи месец.

Какъвто и да е изходът от референдума обаче, въпросът за концесията на находищата преди всичко е в ръцете на държавата.
 


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
До 25: Добре бе Пешо, тази мина Злата е била експлоатирана няколко десетилетя преди да я затворят (защото са си мислели, че е изчерпана). Освен това са вадили златото по възможно най-отровния начин - с цианиди.

Защо Трън не е изчезнал? Защо региона няма "смъртна присъда"?

Мислете рационално, не се оставяйте на провокирани чувства да диктуват какво мислите...
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещу 20 лв. ставаш офицялно златотърсач, станетезлатотърсачи и извадете тия милярди трильони долари злато и готово. Освен това канадската фирма която копае за злато е акционерно дружество, купете си акции и станете милиардери.
24
0
 
6
 
! Отговори
Пешо* преди 4 години
Прецивял съм унищожението на един приказно красив край.
Ако позволят това в Трън, подписват смъртната присъда на региона и на децата си.
23
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Трънчани трябва да знаят в че в такива договори най-важни са подробностите. Както се казва "В подробностите се крие Дявола!"
22
0
 
10
 
! Отговори
Пладнешки обир преди 4 години
Та, в тази връзка, смятам, че обществото не трябва да позволява на никой да експлоатира териториите и богатствата ни, поне докато не дойдат евентуално някой ден честни, почтени и обичащи родината управляващи и се договорят справедливи условия.
Иначе относно т.н. "референдум" в Трън - като се има предвид, че 85% там са римляни и като знаете как се купуват техните гласове за 2-ка кебапчета в питка, смятайте какъв ще е резултата...
Истината е, че тук си трябва ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ!!!
21
1
 
20
 
! Отговори
Пладнешки обир преди 4 години
Знаете ли, че България е на първо място в Европа по добив на злато с два пъти по-голямо количество от държавата на второ място! Съвсем официална информация - може да бъде проверено.
При това положение резонно възниква въпроса - как може при този факт да сме най-бедната страна в Европа - това е като ОАЕ да са бедни като нас при всичкия петрол там!
Отново отговора е в продажните политици - концесиите са на Дънди дрън-дрън и са за по-малко от 1% - а, за нормално прието и прилагано по света е 50-60%
20
5
 
10
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
До Анонимен

Кога България ще си получи златния езев от Русия?
19
9
 
10
 
! Отговори
правилния въпрос преди 4 години
Съгласни ли сте средната работна залата в Трън да стане 5 000 лева?
18
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А коя е българската фирма. Дънди прешъс ли се казва. Седалище май в Колата. Европейските страни си искали златните кюлчета обратно от Сащ, но нещо липсвали, та така с трънското злато ще ги върнат
17
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички райони, където има добивна промишленост, приличат на луната. Златодобива пък едно от най гадните. Хвостохранилищата, откритите рудници и тоновете вредна химия отравят всичко. Реалната полза за държавата е нула. А пък специялно в тоя район златото е примесено с уран и това е добре известно. Ефекта от добива ще е направо поразяващ. Жалко за хубавата природа. Жалко и за ждрелото.
16
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НИКАКВО ЗЛАТО НЕ СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ ПРИРОДАТА !!!
15
1
 
3
 
! Отговори
lq lq преди 4 години
ne bil podvejdasht vaprosa!!!!
samo da e slojno i tegavo samo za tova se misli!
14
5
 
40
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Реално от това, че вадят злато държавата и гражданите нямат никаква полза освен хората на заплата, която е добра за България, но е смешна за ЕС - използват ни. Концесионните такси са толкова ниско-смешни, че е по-добре златото да си стои в земята, отколкото да се платят няколко милиона на държавата, които са капка в морето. Или да се взема 70% от чистото добито злато за държавата или да няма концесии. Ако не им отърва да се махат - ние зор за злато нямаме.
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Discovery

"заплата от 1000лв пак е ок" - иди ти бачкай миньор за 1000 лева.
12
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се "позлати" ли Трън - трънчани решават
-----------------------------------

Ще се позлати СЪС СЯРНА КИСЕЛИНА каквато се излива, за да се добие златото. Едни ще направят пари, а трънчани ще получат пустиня след години
11
22
 
13
 
! Отговори
Discovery преди 4 години
"Съгласни ли сте в община Трън да се добива злато?"
Не може ли така да се зададе въпроса... вярно много умряло са го задали.
Иначе ако фирмата е българска и в договора има клауза за минимална заплата дето да се получава при тях. Според мен е ок. Дори и да е чужда пак да има клауза за минимална заплата от 1000лв пак е ок
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кйто е задал тъй въпроса ми се струва нищо няма да добива. Важното е да се направим на инерестни.
9
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Районът около мината е прекрасна букова гора, в определено живописна планина. Познайте какво ще остане от мястото, ако го подпукат с открит рудник. За замърсяването да не говорим.
Въпросът е престъпно зададен. В трънска околия са останали почти само братя, сетете се какво мазало ще стане на референдума.
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5
Сългасен съм с теб. Нека той да копа, а пък ти им близи д.пето на ония от запада. Аз пък ще си отворя бира и ще гледам и двамам ви.
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички кметове са айдуци с 1% изключение. Трънливия не е от тях.