Брюксел ни наказа: Спря парите за наука и образование!

Ако бързо отстраним нарушенията, ще възстанови плащанията, но с корекции
Обновена: 13 фев 2017 12:00 | 13 фев 2017 11:49,
334
Брюксел ни наказа: Спря парите за наука и образование!
Снимка: архив Булфото

Европейската комисия спира плащанията по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това обяви служебният просветен министър Николай Денков.

Причина за това са констатирани нарушения, които са изброени в предупредително писмо. В него се казва, че на България се спират междинните плащания. Ако страната ни отстрани проблемите в кратък срок, плащанията ще бъдат възстановени, но с финансова корекция.

"Същността на доклада, който получихме от ЕК, е че, това е така нареченото "предварително писмо", с което Комисията идентифицира набор от проблеми, в резултат на които тя спира междинните плащания“, каза министър Денков, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той обясни, че това означава, че ако България поиска да ѝ бъдат изплатени средства по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови.

Денков съобщи, че забележките в писмото не засягат съдържанието и структурата на оперативната програма.

Докладът се отнасял за начина, по който министерство на образованието управлява дейностите по програмата във ведомството. Министърът уточни, че става въпрос за неясно разпределение на функциите между три вида звена - това, което дава парите; звената, които изпълняват проекти и звеното, което проверява изпълнението им.

Зам.- просветният министър Ваня Стойнева обясни, че вече са разработили няколко варианта за поправяне на нередностите. Те предвиждат обособяване на отделно звено за изпълнение на проектите, реорганизация на екипите, балансиране на състава им и включване на външни експерти. Планира се да бъдат привлечени и компетентни експерти, запознати с усвояването на евросредствата.

Вариантите ще да бъдат договорени с ЕК.

Стойнева обясни, че Комисията няма да отпусне пълните средства по проектите, по които са идентифицирани грешки и тези разходи ще бъдат за сметка на МОН. Тя уточни и че по програмата има 116 договора за 324 милиона лева. Общо 180 млн. лв. е стойността на проектите, за които ЕК е установила проблем.

Министър Денков обясни, че размерът на финансовите корекции зависи от това доколко се разпростират идентифицираните грешки.

"В някои от вариантите ще ни трябва до три месеца, в по-тежките реалистичния срок е около 6 месеца, така че ще се отиде и в следващото правителство" , каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виновни са агентите на Москва които водят хибридна война.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виновна е съдебната система.
15
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виновни са ГЕРБ.
14
2
 
26
 
! Отговори
дедо гоше преди 7 години
още един повод поради който трябваше да с еизлезе на улицата и 100хил да не се прибрат докато не стане ясно как кой и защо...но нас ни нямааа...преди това и за Ечемишка нищи и за парното нищо...ей така...абе на нас май ни харесва така а!!!
13
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виновни са комунистите.
12
6
 
32
 
! Отговори
вал преди 7 години
До5Че, това да не е станало от вчера.Задай си въпроса,защо веднага спират парите след като Герб се махна.Не е ли това начин ЕС да ни извива ръцете и да ни нарежда кое правителство да е на власт.Никога не съм гласувал за БСП между другото.
11
4
 
10
 
! Отговори
Заинтересован!! преди 7 години
А с конкурсите на Фонд "Научни изследвания" какво ще стане, Господин министър?? А това блато погледнахте ли ??
10
3
 
20
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен5 А заради какво , заради какви недостатъци ги спира, и на кое правителство? И ти напомням, комунистите още не са навласт, но ,както е тръгнало, заради Баце Бойко, и това ще стане! Да направиш 2 милиона митинг в центъра на София, против БСП, народът да ги мрази толкова, че да не видят власт сами, и изведнъж-народът да гласува за тя-2 милиона и половина, това е заслуга само на Бойко и компания. Те с действията си докарват БСП пак на власт, а ти си реви, за спрени евросредства..
9
2
 
39
 
! Отговори
перуката НЕНЧЕВ преди 7 години
Къде е другарката КУ-КУ . невица, ПРЪМОВИЦА.... ??????
8
9
 
25
 
! Отговори
Борисчо преди 7 години
Г-н Б. БОРИСОВ и Гжа М.Кунева Пръмова заявиха, че основната вина е на правителството на П.Орешарски
7
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неее.Това не е истина.По времето на управлението на тиквената партия таквиз работи не могат да стават.За всичко е виновна Ку-рова.Партия герб не я искаше нея за министър ама им извиха ръцете и те нали едни честни добродушни хорица веднага де съгласиха.Вчера пък се плюят един други като невъзпитани тиквеничковчет@
6
43
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е резултатът от посещението на Радев в Брюксел.
5
66
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги, когато комунистите дойдат на власт Брюксел спира парите по всички оперативни програми.Радев, оставка!
4
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като другарката реформаторка ликвидира АЕЦ-а, наред бе и българското образование.До това води либералното реформаторство - до разрушение не само на индустриалните мощности, но и на ценностната система. Как си представяте това да се случи в Япония например? Какво ще стане тогава с Кунева?
3
6
 
56
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Нещо не разбрах, кое правителство не си е вършило работата? Това, сега, дето е от 2 седмици, или онова,преди, дето щом дойде на власт, и пак потичат евросредства, според една басня?
2
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И без това българина е много далеч от наука и образование, сега хептен...
1
2
 
40
 
! Отговори
Пръмо Пръмов преди 7 години
сигурно е случайно , имаме най-добрите специалисти "зад волана"