Брюксел ни наказа: Спря парите за наука и образование!

Ако бързо отстраним нарушенията, ще възстанови плащанията, но с корекции
Обновена: 13 фев 2017 12:00 | 13 фев 2017 11:49,
334
Брюксел ни наказа: Спря парите за наука и образование!
Снимка: архив Булфото

Европейската комисия спира плащанията по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това обяви служебният просветен министър Николай Денков.

Причина за това са констатирани нарушения, които са изброени в предупредително писмо. В него се казва, че на България се спират междинните плащания. Ако страната ни отстрани проблемите в кратък срок, плащанията ще бъдат възстановени, но с финансова корекция.

"Същността на доклада, който получихме от ЕК, е че, това е така нареченото "предварително писмо", с което Комисията идентифицира набор от проблеми, в резултат на които тя спира междинните плащания“, каза министър Денков, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той обясни, че това означава, че ако България поиска да ѝ бъдат изплатени средства по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови.

Денков съобщи, че забележките в писмото не засягат съдържанието и структурата на оперативната програма.

Докладът се отнасял за начина, по който министерство на образованието управлява дейностите по програмата във ведомството. Министърът уточни, че става въпрос за неясно разпределение на функциите между три вида звена - това, което дава парите; звената, които изпълняват проекти и звеното, което проверява изпълнението им.

Зам.- просветният министър Ваня Стойнева обясни, че вече са разработили няколко варианта за поправяне на нередностите. Те предвиждат обособяване на отделно звено за изпълнение на проектите, реорганизация на екипите, балансиране на състава им и включване на външни експерти. Планира се да бъдат привлечени и компетентни експерти, запознати с усвояването на евросредствата.

Вариантите ще да бъдат договорени с ЕК.

Стойнева обясни, че Комисията няма да отпусне пълните средства по проектите, по които са идентифицирани грешки и тези разходи ще бъдат за сметка на МОН. Тя уточни и че по програмата има 116 договора за 324 милиона лева. Общо 180 млн. лв. е стойността на проектите, за които ЕК е установила проблем.

Министър Денков обясни, че размерът на финансовите корекции зависи от това доколко се разпростират идентифицираните грешки.

"В някои от вариантите ще ни трябва до три месеца, в по-тежките реалистичния срок е около 6 месеца, така че ще се отиде и в следващото правителство" , каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко май ти спряха плащанията, заради избора ти Кунева. Не само след БСП спират кинтите от ЕС ами и след ГРОБ.
196
11
 
14
 
! Отговори
MOSKVA преди 7 години
NAPRED S BRATSKA RUSSIA !
195
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На който не му е ясно, те тия пари са дадени вече от бюджета на държавата и са в едни частни джобове.Просто ЕК няма да ги възстанови в държавния бюджет и загубата е за сметка на българския данъкоплатец,а не на европейския!
194
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега спорът е на кого ги пускат и на кого ги спират. И обратно. А след три години еврофондовете се спират окончателно, без значение кой е на власт. И тогава ще жънем, каквото сме засяли. Та не е ли редно да започне спор кой колко е засял и колко е ожънал.Асвалтирането да го оставим в графа ....и други.
193
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Където в текста четете грешки,трябва да се разбира кражби!
192
3
 
11
 
! Отговори
До 252 преди 7 години
Да не забравиш да вземеш и боко тиквата с теб като ще ходиш натам.
191
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен БСП не ми харесва. Те са най-големите демагози. Под маската на социалисти гледат да се докопат до властта, за да мога да трупат богатства. Историята добре го доказва.
190
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама спряхме АЕЦ Козлодуй, спряхме южен поток от където щяхме да печелим милиарди и да сме стратегически енергиен център на Европа, съсипахме си икономиката за да могат ЕС фирмите да ни продават стоките си, плащаме половин милиард вноски годишно в ЕС а те решават какво да спират, какво да пускат, каква политика да води България.
189
10
 
22
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Брюксел да ни извеняват - разбрахме че много харесват нашия послушник Борисов,но дори и да спрат парите както в случая ние българският народ не го искаме повече тоя глупав пожарникар да ни управлява
188
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да разпуснем парламента и държавата може се оправлява от обшински комитети избирани от народа - хората се събират на площада и избират общински комитет. Тогава общинските комитети избрани от народа на площада приемт указ за 2000 лева минимална заплата и така всички взимат по 2000 лева заплати. Много е просто, ама кой да се сети!
187
8
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "МРАВКА": Ти пък направо пращиш от акъл. Ако търсиш държава без политически партии, Северна Корея или Саудитска Арабия са добри дестинации. А и съседна Турция отива натам.
186
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре че ги спират . Не им искам ни *** проекти, ни парите им .И без тях сме оцелявали и пак ще оцелеем .Да закриват бардака ЕС , ЕК ...
185
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ае стига с тоя Брюксел никой не е длъжен да ни дава нищо, там парите да не растат по дърветата. Аман с тоз ЕС хващайте се и учете и работете икономика трябва туй не се ли разбра внасяйте машини и произвеждайте .
184
8
 
6
 
! Отговори
Инж. Николев преди 7 години
Европейската комисия трябва да погледне в големите честни очи на бъдещият премиер г-жа Нинова и да отпусне парите отново. БСП не само ще увеличи заплатите на учителите, но и ще превърне всеки първолак в един малък Айнщаин. Нинова ще стартира и програма за превръщането на всеки бедняк в програмист чрез метод за бързо изучаване на материала. ЕК трябва веднага да даде парите за образование на БСП! Там те са на сигурно място!
183
4
 
1
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
До АнонименНо уж ГЕРБ "громяха ***", а Кадията си остава неразгромен;))) Язди си бялото конче. Доби самочувствие на него и стана независим народен представител. БСП-то нещо почна да не му харесва или тясно за неговата душа е. Но се озова на страна на Трифонов;)))
182
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо ново под слънцето. Дойдат ли БСП на власт и фондовете ги спират. Ама те са пекани и се справят добре с краденето и без Европейски фондове, директно от нашия джоб крадат.
181
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сметката ти за ток и при герб щеше да е такава с онези температури, супер популистко го написа, никой няма да ти повярва. а колко пари загубихме при управлението на герб - не може да дадеш на кунева толкова дейности, боко е виновен!
180
7
 
23
 
! Отговори
До Странджата преди 7 години
Абе мишко, колко пъти ти се казва да се обадиш на някоя ловна дружинка да ти ударят 12 нули и да не мърсиш сайта? Днес ще захлебиш и кво от това, ще скриеш истината за разрухата причинена от ГЕРБ? Колко ли още неща ще се спрат ще разберем. И Кой ще е виновен за това? Та твоите управляват 7 години и резултата цъфна, кражби им измами които ще плати българина. Бедността у нас е причинена от крадливият Тиквок и избушените лелки от правителството му. Нито Радев, нито БСП са причина. Съд трябва!!!!!
179
7
 
19
 
! Отговори
$ преди 7 години
ГЕРБ- Граби Европа Разрушава България
178
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То на ГЕРБ не могат да им спрат еврофондовете по техническа причина. Докато брюкселци си направят проверките и хоп-Герб вече са подали оставка. Следващите да перат пешкира.