Брюксел ни наказа: Спря парите за наука и образование!

Ако бързо отстраним нарушенията, ще възстанови плащанията, но с корекции
Обновена: 13 фев 2017 12:00 | 13 фев 2017 11:49,
334
Брюксел ни наказа: Спря парите за наука и образование!
Снимка: архив Булфото

Европейската комисия спира плащанията по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това обяви служебният просветен министър Николай Денков.

Причина за това са констатирани нарушения, които са изброени в предупредително писмо. В него се казва, че на България се спират междинните плащания. Ако страната ни отстрани проблемите в кратък срок, плащанията ще бъдат възстановени, но с финансова корекция.

"Същността на доклада, който получихме от ЕК, е че, това е така нареченото "предварително писмо", с което Комисията идентифицира набор от проблеми, в резултат на които тя спира междинните плащания“, каза министър Денков, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той обясни, че това означава, че ако България поиска да ѝ бъдат изплатени средства по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови.

Денков съобщи, че забележките в писмото не засягат съдържанието и структурата на оперативната програма.

Докладът се отнасял за начина, по който министерство на образованието управлява дейностите по програмата във ведомството. Министърът уточни, че става въпрос за неясно разпределение на функциите между три вида звена - това, което дава парите; звената, които изпълняват проекти и звеното, което проверява изпълнението им.

Зам.- просветният министър Ваня Стойнева обясни, че вече са разработили няколко варианта за поправяне на нередностите. Те предвиждат обособяване на отделно звено за изпълнение на проектите, реорганизация на екипите, балансиране на състава им и включване на външни експерти. Планира се да бъдат привлечени и компетентни експерти, запознати с усвояването на евросредствата.

Вариантите ще да бъдат договорени с ЕК.

Стойнева обясни, че Комисията няма да отпусне пълните средства по проектите, по които са идентифицирани грешки и тези разходи ще бъдат за сметка на МОН. Тя уточни и че по програмата има 116 договора за 324 милиона лева. Общо 180 млн. лв. е стойността на проектите, за които ЕК е установила проблем.

Министър Денков обясни, че размерът на финансовите корекции зависи от това доколко се разпростират идентифицираните грешки.

"В някои от вариантите ще ни трябва до три месеца, в по-тежките реалистичния срок е около 6 месеца, така че ще се отиде и в следващото правителство" , каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз знам, че миналият Януари сметката ми за тока беше нормална. Тогава ГЕРБ бяха на власт.Този Януари сметката ми е двойна. Сега Радев и БСП са на власт.Ясно е за кого ще гласувам спиред джоба си.
176
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Областните управители са реална изпълнителна власт. Значи комунистическата ви теза, че Радев не управлява се разби на пух и прах.Нещо като независимият инициативен комитет за издигането му, където бяха Елена Йончева, Христов и Тома Томов, които веднага сега са кандидат депутати от БСП.Нищо друго не сме очаквали от вас комунистите!
175
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Му-ха-ха, виновен бил Радев??? Малииии, кой плаща на тези суляци да пишат тези глупости? Цялата герберастка дружина пълна с платени троляци иска да внуши, че падна Рапона и други били виновни. Кога бе мишоци е направена проверката, кой управляваше, Тиквока, а министър беше Куневица. И кой ви плаща да пишете, че Радев има вина? И каква е тя? Краденето, измамите, калинките на ГЕРБ, простотията им която в чутовна са причина. И лакомията. Цацаров къде е, защо мълчи? 350 милиона ще загубим?
174
20
 
6
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Все по-добре става. Спрени еврофондове, вдигане на цените на вода, парно (може би токът следва). Реакторите за Белене тръгват насам, явно и внуците на внуците ми ще плащат централата... (гарантирано от Радев и БСП)
173
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък не мразя Zlatena. Съжалявам я. Ако работи така, както пише, сигурно е максимум касиерка в Лидл.
172
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Zlatena 215 Всички те знаем , че си болен на тема БКП-БСП . Това обаче не ти помага да разбереш колко много те мразят нормалните хора . Тази терористична партия няма бъдеще .
171
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се оправим когато виновните са в затворите. В противен случай едни ще грешат, а други ще плащат.
170
4
 
18
 
! Отговори
0947я20 преди 7 години
До Анонимен 203 А ти какво очакваш да направи РАДЕВ за 2 седмици ?????естествено , че ще смени областните , като знае човек как са назначавани - и магаре да сложи ББ ..........
169
4
 
14
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
На нас не ни трябват наука и образование! На нас ни е приятно да сме си т.ъ п.и и прости. Така по-леко ще вярваме на политиците!
168
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Специално в Сърбия съм ги признал, че там е по-зле от тук.Ниш, Нови Сад - все големи градове, а там е като примерно София 1995 година. Беднотия и югота.
167
2
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 7 години
И слушам по радиото , че пак от бюджета сме щели да го поемаме тези стотици милиони Абе нямате ли съвест , не се ли накрадохте , назначавате хора дето грам мозък нямат в главата , ама са послушни и после защо не можем да усвояваме фондовете
166
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бил съм и Сърбия, и в Македония познавам хора с български корени от там, живеещи и работещи тук. От първо лице мога да кажа, че там живеят по-зле. Въпроса тук е друг, а именно ГЕРБ и най-вече Реформаторите оставиха доста подбовдни мини. Което и правителсво да дойде все ще ги настъпи. Видяхме какво стана с на реформаторите машините за гласуване, ваксините и пръстовите отпечатъци. Какво ли ще е следващото, сигурно ще свърши гратисния период на кредита от 16 милярда :)
165
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една от причините за скъпия ток в момента е освобождаването на износа на ток. 90 % от фирмите износителки на ток са хора от БСП. Пример - милионерът Георги Кадиев и жена му, които се правят на независими се занимават точно с такъв износ. Имат и собствен ВЕЦ.
164
2
 
34
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Трябва да кръстят поне един разрушителен ураган на Кунева...Такава личност!
163
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбия и Македония не са нито в ЕС нито в НАТО и имат по-висок стандарт на живот и живеят много по-добре от България. И пътуват не по-малко от нас в чужбина.АХАХАХХА, това ме разсмя
162
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хиперинфлацията не е болест, нещо което българите реално преживяха при вашето управление на БСП.
161
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев е президент, но назначи служебно правителство, което реално управлява държавата. Същото правителство смени 14 областни управители.Това е ли реално управление на държавата.
160
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това хиперунфлация, да не е някоя психична болест върлуваща по гербераси.
159
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А зарад кое првителство през 2007 г на Станишев му спряха парите?Тогава ГЕРБ не сеществуваше.
158
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 7 години
До АнонименЧе кой друг бе, ***? Нали миналата година ти вдигнаха цената на тока, при любимия ти Боко.